Varza de Bruxelles devine o legumă din ce în ce mai populară. Cu toate acestea, mărimea sa mică nu face ca varza de Bruxelles să fie o legumă cu valoare scăzută. Varza mini conține multe vitamine și minerale care au un efect pozitiv asupra sănătății. Principalele proprietăți ale verzei de Bruxelles sunt efectele anti-cancer și îmbunătățirea fertilității. Descoperă toate proprietățile verzei de Bruxelles și vezi cum să o gătești și să o servești.
Varza de Bruxelles provine din Belgia și are multe proprietăți nutritive. Varza de Bruxelles este menționată ca un ingredient comun în dieta copiilor și a mamelor tinere. Aceștia apreciază leguma pentru susținerea sistemului imunitar, efectele anti-cancer și pentru susținerea fertilității. Prin urmare, femeile care planifică un copil și o gravidă ar trebui să consume varză de Bruxelles.
De unde provine varza de Bruxelles?
Varza de Bruxelles este o legumă relativ tânără. Patria acesteia este Belgia. A fost descoperită în secolul al XVII-lea ca o cruce între varza de cap și calea. Leguma aparține familiei brassica. Aspectul său seamănă cu o varză, dar este mai mică. Varza de Bruxelles are dimensiunea unei nuci. Leguma crește pe o tulpină puternică care poate da naștere până la 80 de capete de varză de Bruxelles. Planta este cultivată atât pentru calitățile sale decorative, cât și pentru cele comestibile.
Proprietățile nutritive ale verzei de Bruxelles
Varza de Bruxelles conține 85% apă. Aceasta înseamnă că are o valoare energetică scăzută și conține cantități mici de calorii(în 100g de legume veți găsi doar 43 de calorii!). În același timp, valoarea energetică scăzută nu face ca varza de la Bruxelles să nu merite atenția noastră. În această mică plantă vom găsi cantități mari de proteine, carbohidrați nedigerabili, fibre alimentare și acizi grași omega. Varza de Bruxelles abundă, de asemenea, în vitamine, în principal K și C. 100 g din această legumă verde satisface cererea zilnică pentru acești compuși. În varza de Bruxelles găsim și vitamina E, A, grupa B, acid folic, potasiu, fier, mangan, cupru, zinc, calciu, magneziu, fosfor și seleniu. Legumele merită consumate și datorită bogăției fitochimice – flavonoide, carotenoide și izotiocianate. Sulforafan – un compus chimic organo-sulf cu proprietăți anti-cancer merită o atenție specială.
Varza de Bruxelles- efectele anti-cancer
Varza de Bruxelles are efecte antiinflamatorii, anti-bacteriene, anti-virale și anti-fungice. Aceasta înseamnă că, atunci când este mâncată regulat, crește imunitatea generală a organismului, previne multe boli și susține tratamentul acestora. Varza de Bruxelles trebuie consumată inclusiv pentru tratamentul infecției cu Helicobacter pylori, inflamație, gută, infecții sezoniere ale tractului respirator superior. Legumele sunt, de asemenea, cunoscute ca medicamente pentru diverse dermatoze și o modalitate de a menține pielea tânără.
Varza de Bruxelles- efectele asupra pielii și oaselor
Datorită conținutului ridicat de vitamine, varza de Bruxelles are mult mai multe beneficii decât cele enumerate mai sus. Leguma:
- Vă permite să mențineți elasticitatea pielii și stimulează sinteza de colagen;
- Menține starea corespunzătoare a vaselor de sânge, gingii, afecțiuni și tendoane;
- Contribuie la structura scheletului;
- Oferă coagularea normală a sângelui;
- Vă permite să vă păstrați ochii ageri;
- Contribuie la producerea de sânge;
- Crește calitatea spermatozoizilor;
- Ajută dezvoltarea normală a fătului;
- Reglează tensiunea arterială și ritmul cardiac;
- Sprijină funcțiile intelectuale;
- Participă la reglarea apei, electrolitului si echilibrului acid-bazin;
- Ajută în procesele metabolice, în producția de enzime și hormoni.
Proprietățile verzei de Bruxelles- pierderea în greutate
Conținutul redus de calorii din varza de Bruxelles înseamnă că leguma poate fi inclusă cu ușurință în dietele de reducere a greutății. Susține pierderea în greutate prin cantități mari de fibre, care grăbesc procesele digestive și curăță organismul. Fibrele conținute în varza de Bruxelles ne fac să ne simțim mai plini, în acest mod nu mai avem gustări între mese.
Cum să gătim varza de Bruxelles?
Varza de Bruxelles are un gust distinctiv care nu este pe placul tuturor. De asemenea, trebuie menționat că gustul verzei de Bruxelles este deseori rezultatul gătitului său necorespunzător. Pentru ca leguma verde să fie gustoasă, trebuie doar să cumpărați capete sănătoase, proaspete, ferme și verzi, fără frunze galbene. Puteți scăpa de gustul amar, prin congelarea acesteia înainte de gătit sau fierberea acesteia în lapte. În timpul gătitului, aceasta nu trebuie acoperită, pentru a putea permite evaporarea compușilor cu sulf. Varza de Bruxelles trebuie gătită puțin pentru a nu îi distruge proprietățile nutritive. Aceasta poate fi servită prăjită în unt cu pesmet sau singură. Gătită într-un mod corect, are un gust nemaipomenit cu brânză și nuci sau ca ingredient în diferite supe.