Meiul poate fi recunoscut după boabele galbene fine care au ceva caracteristic. Deși meiul este cunoscut de multă vreme, este subestimat de mulți. Între timp, meiul este nu numai sănătos, dar și gustos și versatil. Poate fi folosit ca adaos la mâncăruri sărate și dulci. Mâncarea pregătită din mei este dedicată copiilor, persoanelor cu alergii și celor în vârstă. Descoperă proprietățile vindecătoare și nutritive ale meiului.
Terciul de mei este un mei decorticat. Este unul dintre cele mai vechi și mai sănătoase terciuri. Are proprietăți de bază ale formării, este ușor digerabil și oferă o cantitate mare de proteine organismului. De menționat, de asemenea, că meiul nu conține gluten. Prin urmare, poate fi consumat de persoane cu intoleranță la gluten sau cele care suferă de boală celiacă.
Proprietățile nutritive ale meiului
Meiul este considerat cel mai sănătos tip de terci. Dintre toate, terciul conțin cel mai mult fier și siliciu, care contribuie la un aspect frumos al părului, unghiilor, pielii, tratarea afecțiunilor și întârirea oaselor. De asemenea, meiul este o sursă valoroasă de provitamină A – de unde provine culoarea sa galbenă caracteristică. În mei, găsim și vitamine B (în principal B1, B2 și B6), vitaminele D, E și K, magneziu, calciu, potasiu, cupru, zinc, mangan și fosfor. Nu trebuie să uităm de proteina bogată în aminoacizi, cum ar fi metionina, leucina și izoleucina și lecitina, care este o substanță benefică pentru activitatea creierului.
Proprietăți vindecătoare a terciului de mei
Ca proprietăți medicinale ale terciului de mei, remarcăm, în primu rând, aspectul lui ușor digerabil. Prin urmare, meiul reprezintă baza dietelor pentru bolile sistemului digestiv. În plus, terciul de mei este utilizat în dieta bolnavilor de alergie deoarece nu conține gluten și nu provoacă reacții alergice. Este recomandat persoanelor care suferă de boală celiacă și intoleranță alimentară.
Proprietățile vindecătoare ale meiului sunt:
- Efect antivirus,
- Uscarea – terciul de mei este indicat ca un medicament pentru nas, deoarece usucă mucoasa;
- Restabilirea echilibrului acido-bazic al organismului;
- Neutralizarea acizilor stomacali, care combat arsurile la stomac;
- Încălzirea corpului – dieta pe bază de mei este recomandată copiilor slabi, care simt frigul mai repede și copiilor mici;
- Îmbunătățirea funcției creierului, a memoriei și a concentrării – lecitina și vitamina E prezente în mei îmbunătățesc abilitățile cognitive; puteți consuma terci de mei în cazul în care lucrați mult din punct de vedere intelectual, vă pregătiți pentru examenele finale sau sesiunile din facultate; în plus, este bine să adăugați meiul și în dieta vârstnicilor.
Terci de mei pentru slăbire
Terciul de mei este considerat un produs de slăbire. În cele 100 g, veți găsi aproximativ 350 de calorii – ceea ce este aproximativ la fel ca în cazul altor semințe. Un astfel de indicator al valorii calorice indică faptul că terciul de mei este destul de caloric, cu toate acestea, dacă nu este servit cu sosuri sau carne grasă, acesta poate fi consumat în cadrul unei diete pentru reducerea greutății. În ceea ce privește proprietăți de slăbire ale terciului de mei crește, de asemenea, siliciul, care ajuta la accelerarea metabolismului. În acest caz, terciul de mei trebuie consumat în cantități mici.
Persoanele care suferă de diabet sau urmează dieta Montignac ar trebui să renunțe la terciul de mei.
Terciul de mei în bucătărie
Terciul de mei este un produs alimentar universal. Poate fi adăugat atât la mâncărurile dulci, cât și la cele sărate. Meiul reprezintă baza multor deserturi, precum și baz mâncărurilor pentru cină. Merge perfect cu legumele și mâncărurile vegane. Cu toate acestea, puteți să îl serviți și cu carne – în astfel de cazuri, va înlocui cartofii sau orezul.
Fanii dulciurilor pot să încerce terciul de mei. Din această plantă se prepară numeroase creme, adăugate la prăjituri și clătite. Cu ajutorul său, puteți pregăti, de asemenea, un mic dejun sănătos și dulce. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați fructe uscate, scorțișoară și cardamom.
Cum să pregătiți terciul de mei?
Terciul de mei poate fi preparat în două moduri. Primul presupune înmuierea terciului în apă timp de aproximativ o oră sau clătirea amănunțită a acestuia. A doua modalitate de a pregăti terciul de mei este prăjirea pe fundul uscat al oalei pentru aproximativ un minut (prăjită destul ar trebui să obțină un miros ușor de nuci). După toate acestea, terciul trebuie turnat cu apă – datorită căreia va scăpa de gustul amar. În cele din urmă, terciul de mei este fiert în apă (ar trebui să fie de două ori mai multă apă). Puteți adăuga sare, ulei și zahăr după gust. În timpul gătitului, este bine să amestecați din când în când terciul, iar după 15 minute să îl puneți deoparte și să îl lăsați acoperit o oră. Vasul cu mei poate fi, de asemenea, introdus în cuptor sau sub o pătură pentru a fi gata.
Nutrienții valoroși prezenți în mei te încurajează să-l incluzi în dieta ta zilnică. Datorită lor, organismul nostru va reface rezervele de vitamine și minerale și astfel va funcționa mai bine. Concentrându-vă pe proprietățile vindecătoare ale meiului, nu trebuie să uitați de proprietățile cosmetice ale produsului. Silica prezentă în mei are un efect pozitiv asupra părului, pielii și unghiilor.