Tapioca este din ce în ce mai prezentă pe farfuriile poloneze. Deși devine din ce în ce mai populară, totuși mulți oameni nu știu ce este și cum să-i folosească proprietățile nutritive. Tapioca este un terci fabricat din manioc, acesta fiind o plantă exotică. Contrar aparențelor, nu este o mâncare nouă. Este cunoscută și folosită de locuitorii din America de Sud – provine și din această regiune a lumii. Vezi cum poți să utilizezi tapioca.
Tapioca este un tip de terci care se obține din tuberculii plantei de manioca. Proprietățile sale nutritive sunt cunoscute de foarte mult timp. Sunt apreciate în principal de locuitorii din Brazilia și Guyana, dar tapioca este prezentă și în bucătăria asiatică. Este consumată de locuitorii din Java și Singapore, care au inclus terciul exotic în meniul zilnic.
Ce este tapioca?
Tapioca este un produs obținut din tuberculii plantei de maniuca (se găsește inițial în America de Sud). Este baza multor bucătării naționale. Tapioca poate fi comparată cu un cartof tradițional. Terciul este de obicei, servit sub formă de bile de diferite dimensiuni – este gata să fie consumat numai după gătit. Rețineți acest lucru deoarece tapioca în forma sa brută conține compuși otrăvitori – glicozidă de manihotoxină, care se transformă foarte ușor într-un acid prusac periculos. După gătit, tapioca capătă o culoare aproape transparentă.

Este demn de remarcat faptul că din tuberculul de maniuca se formează nu numai tapioca, ci și făină de amidon numită kassawa, din care se coace pâine sau clătite și se face și masato, o băutură alcoolică tradițională.
Proprietățiile tapioca
Tapioca din Europa și-a câștigat popularitatea pe valul modei pentru mâncare fără gluten. Terciul din tapioca, nu numai că nu îl conține, dar este și hipoalergenică. În plus, spre deosebire de celelalte semințe fără gluten, nu veți găsi cantități mari de proteine. Acestea sunt înlocuite de carbohidrați, din care terciul este format în aproape 90% de procente.
De menționat, de asemenea, că tapioca este un aliment cu conținut scăzut de calorii. Există doar 358 de calorii în 100 g de grâu. Acest lucru este combinat cu digestibilitatea sa ușoară. Datorită acestui fapt, tapioca poate fi consumată de către persoanele care urmează o dietă de slăbire, copii, vârstnici și persoane cu boli gastro-intestinale. Consumarea terciului de tapioca este, de asemenea, recomandată pentru bolile ulcerului peptic, probleme ale tractului digestiv, după operație și în timpul convalescenței.
În același timp, tapioca are un indice glicemic destul de ridicat, care este de 85. Este mai mare decât cel al amidonului de orz și secară. Acest lucru înseamnă că persoanele cu diabet trebuie să fie atenți la tapioca. Diabeticii trebuie să ia tapioca cu atenție și să mănânce produsul în cantități mai mici. În mod ideal, dacă combinați tapioca cu produse din fibre alimentare, acest lucru va ajuta la evitarea glucozei postprandiale mari.
Proprietăți de vindecare ale plantei tapioca
Compușii conținuți în terciul exotic îl fac să prezinte proprietăți de vindecare. Este indicat că, tapioca funcționează în:
- Regenerarea și hrănirea, mai ales după efort fizic intens;
- Ameliorarea durerii asociate cu boala degenerativă;
- Ca și prebiotic.
Utilizarea plantei tapioca în bucătărie
Tapioca poate fi consumată sub formă de făină sau bile de diferite dimensiuni și culori. Caracteristica lor este că, după gătit, acestea se umflă și iau o culoare transparentă. Cel mai adesea, tapioca din bucătărie este folosită pentru îngroșarea supelor și sosurilor. Cealaltă utilizare a acestuia este producerea de mâncăruri cu făină dulce. Poate fi folosită pentru a face deserturi delicioase, cum ar fi clătite, plăcinte dulci, omlete, mousse, soufflés, jeleuri și budinci. Tapioca în bucătărie poate fi, de asemenea, o alternativă la pastele tradiționale. Aceasta se adaugă mai mult în supe sau salate.
Una dintre cele mai populare aplicații ale plantei tapioca este în ceaiul cu bule, care este o băutură preparată pe bază de ceai, cu adaos de arome de fructe și lapte. Bilele de tapioca sunt așezate în partea de jos a băuturii. Înainte de aceasta, ele pot fi înmuiate în suc de citrice sau în sirop de fructe. În această formă sunt potrivite nu numai pentru ceaiul cu bule, ci și pentru băuturi.

Achiziționarea, depozitarea și gătirea plantei tapioca
Tuberculii de manioca sunt un produs greu accesibil. Nu este atât de ușor de găsit pe rafturile sau standurile magazinelor, acestea sunt oferite doar de unele magazine online. Prețul pentru un kilogram de tuberculi este în jur de 25 PLN. Este mult mai ușor să cumpărați tapioca gata, sub formă de bile. Prețul pentru aproximativ 400 g de bile cu un diametru de 1 până la 8 mm este de aproximativ 10 zloți. Tapioca achiziționată trebuie păstrată într-un borcan etanș. Perioada de valabilitate este de aproximativ 2 ani. Bilele trebuie fierte înainte de consum. Bilele mai mici sunt gătite timp de 40 de minute, cele mai mari sunt de obicei prelucrate și tot ce trebuie să faci este să le torni peste ele apă fierbinte, să le lași în vas și să le gătești timp de 5 minute. După gătit, acestea trebuie puse în apă rece.
Rețete pentru tapioca
- Bubble Tea – este o băutură pe bază de tapioca și ceai; în versiunea sănătoasă se servește cu miere și xilitol în loc de zahăr; băutura poate fi băută în fiecare zi;
- Budinca de nuca de cocos – arată ca orezul cu lapte, dar este mult mai gustoasă; budinca cu tapioca se poate face și în ciocolată și cu o mașină, căpșuni sau alte fructe;
- Tort cu tapioca – sănătos și gustos, este un desert original;
- Clătită de mic dejun – aceasta este o alternativă la un mic dejun tradițional.