Cătina
fot.pixabay.com

Cătina este o plantă folosită în medicina populară de foarte mult timp. În prezent, aceasta a devenit din nou la modă. Cătina este numită și superfood. Toate datorită faptului că aceasta conține mulți nutrienți valoroși organismului. Una dintre cele mai populare forme de consum ale cătinei este sucul. Acesta reiese din fructele acestei plante. Iată proprietățile sucului de cătină.

Cătina este un arbust înțepător, ramificat. Crește sălbatic în Asia și Europa. Crește cel mai bine într-un climat temperat, pe coastele mării și râurilor. În Polonia, cătina se poate găsi în Marea Baltică și în Pieniny. Adesea, arbustul este folosit ca plantă ornamentală. Grădinarii îl folosesc mai ales pentru frumoasele ciorchine de fructe care persistă pe tot parcursul iernii. Aceste fructe, însă, nu numai că arată excelent, dar au și beneficii semnificative pentru sănătate. Gustul lor este acru, acid și are o aromă ușoară de ananas. Compoziția fructelor de cătină compensează gustul lor neobișnuitAcestea conțin multe vitamine, minerale, acizi organici și grași, precum și fitochimice. Fructele obișnuite de cătină sunt utilizate în industria alimentară, medicină naturală și produse cosmetice.

Cătina
fot.pixabay.com

Valorile nutritive ale sucului de cătină

În scopuri medicinale și preventive cătina este, de obicei, consumată sub formă de suc. Principalul său avantaj este conținutul ridicat de vitamina C. Acidul ascorbic prezent în sucul de cătină acoperă necesitatea zilnică a unui adult în ceea ce privește acest compus. Important este că vitamina C prezentă în cătină este extrem de rezistentă la temperaturi ridicate. Prin urmare, murăturile, sucurile și alte alimente din cătină pot fi tratate termic fără a pierde substanțe valoroase pentru sănătate.

Pe lângă vitamina C, sucul de cătină are și surse semnificative de beta-caroten și provitamina A, vitaminele E, K, P și grupa B. Sucul de cătină este, de asemenea, o sursă de potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, mangan, zinc, cupru, acizi organici, cum ar fi tartric, chihlimbar, malic și oxalic. De menționat, de asemenea, cătina este una dintre puținele plante care au grăsime în compoziția sa. Fructele plantei oferă organismului acizi grași nesaturați, în principal omega-7.

Sucul de cătină este, de asemenea, caracterizat prin prezența antioxidanților și a altor substanțe care protejează împotriva agenților patogeni externi. Antocianina, sterolii, carotenoizii, flavonoidele și taninurile cresc rezistența imunității organismului, protejează împotriva infecțiilor și bolilor, inhibă procesul de îmbătrânire, elimină acțiunea radicalilor liberi și distrug celulele canceroase.

Proprietățile sucului de cătină

Vitaminele, mineralele și alți compuși prezenți în sucul de cătină îi dau proprietăți uimitoare pentru sănătate. Ajută nu numai în prevenirea, ci și în tratarea unor boli, leziuni și afecțiuni. Consumul regulat de suc de cătină:

  • întârzie procesul de îmbătrânire a organismului,
  • are efecte anti-cancer,
  • întărește imunitatea și ajută la combaterea infecțiilor,
  • protejează împotriva aterosclerozei, bolilor coronariene, atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale,
  • scade tensiunea arterială și colesterolul,
  • accelerează vindecarea rănilor, cicatricilor, regenerarea pielii după arsuri,
  • întărește oasele și vasele de sânge,
  • crește coagularea sângelui,
  • ameliorează simptomele artritei reumatoide,
  • reglează și îmbunătățește activitatea sistemului nervos,
  • susține digestia,
  • ajută la combaterea inflamației gastro-intestinale, a ulcerelor stomacale și duodenale,
  • previne numeroase boli ale ochiului,
  • protejează împotriva efectelor nocive, toxice ale factorilor externi, inclusiv radiații (raze X, ultraviolete),
  • are un efect pozitiv asupra pielii,
  • întărește structura părului și a unghiilor.

Sucul de cătină – recomandări, dozare și contraindicații

Aproape toată lumea poate beneficia de proprietățile sucului de cătină. Cu toate acestea, se recomandă prudență persoanelor care suferă de pancreatită și hepatită, colelitiază, colecistită acută. Persoanele care nu suferă de aceste boli pot apela cu ușurință la această băutură. Cercetătorii nu au determinat efectele secundare cauzate de sucul de cătină. Acesta este sigur și nu există cazul unei supradoze. Copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează, diabeticii pot consuma această băutură.

Cătina
fot.pixabay.com

Cătină în bucătărie

Cătina este o plantă folosită în multe feluri în bucătărie. Deși fructele plantei sunt prea acre pentru a le mânca crude, ele reprezintă un produs gustos după ce au fost supuse unui tratament termic. Din fructe de cătină se prepară ceai, gem, lichior, jeleuri și, bineînțeles, suc. În plus, cătina este adesea folosită ca produs pentru decorarea mâncărurilor și deserturilor – atât frunzele cât și fructele sunt folosite pentru decorațiuni.

Cel mai popular produs din cătină este sucul. Se obține din fructe care ar trebui să fie recoltate chiar înainte de primele înghețuri (este perioada în care ele nu sunt atât de acre). Sucul de cătină poate fi combinat cu alt nectar, datorită căruia acesta va fi mai puțin acid. Adesea, sucul este obținut prin acoperirea fructelor cu zahăr într-un raport 1: 1 și lăsându-l timp de 8 ore. În tot acest timp, aceasta este amestecată, strecurată, îmbuteliată și sterilizată. Produsul finit trebuie depozitat într-un loc întunecat. Sucul de cătină poate fi băut singur, adăugat la apă, ceai, cocktailuri sau feluri de mâncare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here