Șofran sau curcumă
fot.pixabay.com

Șofranul și curcuma reprezintă condimente exotice. Acestea se remarcă prin culoarea și gustul uimitor pe care le dau bucatelor. Șofranul și curcuma s-au folosit de secole în industria alimentară. Anticii au apelat mult la ele. Au apreciat nu numai valorile gustului acestora, dar și proprietățile lor benefice pentru sănătate. Iată de ce merită să consumați condimente orientale în bucătărie și cum vă poate ajuta în tratarea și prevenirea bolilor.

Șofran și curcuma pentru preparate, care devin din ce în ce mai populare în bucătăria poloneză. Astăzi, acestea sunt ușor de găsit și le puteți cumpăra nu numai în magazinele cu produse alimentare benefice sănătății, ci chiar și în supermarketurile obișnuite. Trebuie să amintim faptul că prețul șofranului , în special în forma sa pură, este mai mare. Pentru 5 grame trebuie să plătiți aproximativ 30 de zloti, dar experții spun că merită. Prețul curcumei este mai mic.

Șofran sau curcumă
fot.pixabay.com

Ce trebuie să știți despre șofran? 

Șofranul este cea mai scumpă materie primă din lume. Prețul condimentului este destul de ridicat. Șofranul este cultivat pe plante sferice, mundane și rigide, cu frunze lanceolate. Florile frumoase de șofran se bucură de cea mai mare valoare. Pentru a obține acest condiment, florile sunt cultivate manual și apio uscate. Aproximativ 170.000 de flori sunt necesare pentru a obține 1 g de șofran. Șofranul este caracterizat printr-o culoare portocalie strălucitoare, aromă puternică și gust ușor amar. Se vinde sub formă de pulbere sau fire. Înainte de a-l folosi, este mai bine să-l înmuiați în lapte cald sau apă, care îi va elibera complet aroma. Șofranul ca și condiment este folosit extrem de puțin. Excesul poate strica gustul mâncării și poate fi dăunător pentru sănătate. Intoxicația cu șofran se manifestă prin dureri gastro-intestinale, amețeli și sângerări genitală.

Utilizarea șofranului

Șofranul este un condiment care domnește în bucătăria Orientului Mijlociu și Mediteranean. Se poate adăuga la orez, paella spaniolă, risotto, supă bouilliabaisse franceză, pește și fructe de mare. De asemenea, este utilizat pe scară largă în cofetărie, unde este folosit pentru prăjituri. Șofranul poate fi adăugat și la o varietate de băuturi alcoolice și nealcoolice.

Proprietățile șofranului

Proprietățile șofranului nu sunt doar pentru a da aromă mâncărurilor, ci și pentru a vindeca. Acesta este cunoscut de secole. Hipocrate a vorbit deja despre proprietățile benefice sănătății ale șofranului. Este demonstrat că șofranul :

  • Stimulează pofta de mâncare
  • Ajută digestia;
  • Funcționează diastolic, antipiretic și diaforic;
  • Este un afrodisiac puternic care crește libidoul atât la bărbați, cât și la femei;
  • Inhibă producerea de acizi nucleici și, astfel, acționează profilactic în domeniul cancerului;
  • Reglează tensiunea arterială și nivelul colesterolului pentru a preveni bolile cardiovasculare;
  • Îmbunătățește starea de spirit prin creșterea concentrației de serotonină și dopamină din organism.

Ce trebuie să știți despre curcuma?

Curcuma este un condiment originar din Orientul Îndepărtat, din India. Se obține din rădăcina unei plante numite stridie. Bucătăria asiatică este cea care folosește cel mai des curcuma, dar este folosită, de asemenea, în casele poloneze. În Polonia, curcuma este utilizată sub formă de pulbere. Se remarcă prin culoarea galbenă intensă și gustul caracteristic. Are proprietăți puternice de colorare.

Utilizarea curcumei

Curcuma este cunoscută de mult timp. La fel și proprietățile sale. Nu numai industria alimentară, ci și medicina populară și produsele cosmetice ajung au apelat la aceasta. Una dintre utilizările cele mai cunoscute ale curcumei este pentru îngrijirea pielii. Produsul poate fi folosit pentru pielea acneică și pentru prepararea unor măști pentru decolorare. Curcuma este folosită și pentru îmbunătățirea imunității organismului și în cazuri speciale. Condimentul poate fi adăugat în supe, sosuri, mâncăruri, carne, salate, prăjituri, omlete și cocktail-uri. Cea mai populară combinație este curcuma și mâncărurile cu pui, orez și terci. Trebuie să amintim faptul că curcuma trebuie adăugată la mâncăruri într-o cantitate mică, altfel aceasta poate da mâncării o culoare galbenă.

Șofran sau curcumă
fot.pixabay.com

Proprietăți de turmeric

Datorită faptului că acest ingredient conține turmeric, are beneficii considerabile în ceea ce privește sănătatea. Curcuma este un puternic antioxidant care protejează organismul împotriva radicalilor liberi. Ca proprietăți ale curcumei se remarcă:

  • îmbunătățirea funcției hepatice (curcuma protejează și sprijină regenerarea ficatului, extractul de curcuma poate fi utilizat pentru colangită și colecistită),
  • reducerea disconfortului ulcerului stomacal,
  • creșterea imunității (este recomandată persoanelor predispuse la răceli),
  • tulburări ale sistemului digestiv (inhibă secreția de suc gastric și previne balonarea sau flatulența),
  • reducerea durerilor rezultate din sindromul intestinului iritabil (SII),
  • reducerea durerii articulațiilor,
  • sprijinirea activității cerebrale (printre altele, acționează ca o măsură preventivă pentru boala Alzheimer);
  • ajută în tratarea depresiei prin creșterea nivelului de serotonină și dopamină (hormonii fericirii).

Curcuma și șofranul sunt două condimente pe care merită să le aveți în bucătăria dvs. Utilizarea lor îmbunătățește gustul preparatelor și au, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății. Merită să ne amintim că aceste condimente pot fi utilizate nu numai în bucătărie, ci și în cosmetică. Cu toate acestea, înainte de a apela la șofran sau curcuma, este bine să verificați dacă vi se recomandă să le folosiți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here