Socul negru
fot.pixabay.com

Liliacul negru este o plantă cunoscută și apreciată de medicina universală. Se consumă mai ales sub formă de suc. Este folosit în principal pentru febră și tuse, dar ajută, de asemenea, la întărirea imunității organismului. Aceste proprietăți ale socului negru se datorează faptului că acesta conține cantități mari de vitamine și săruri minerale. Cele mai mari cantități se găsesc în florile și fructele plantei. Iată care sunt proprietățile și efectele socului negru.

Cunoaștem de multă vreme proprietățile socului negru. Este folosit ca medicament natural de foarte mult timp. Liliacul negru din Polonia este extrem de popular. Este un arbust care crește adesea până la dimensiunea unui copac. Acesta are flori albe, mici, care sunt adunate în umbel și fructe negre-violete suculente (fructe de pădure). Liliacul negru este tratat de mulți oameni ca o plantă ornamentală. Îi apreciem aspectul său frumos și parfumul și mai îmbietor. Totuși, să nu uităm că socul negru este unul dintre cele mai valoroase ierburi. 

Proprietăți vindecătoare ale socului negru

Florile plantei sunt considerate cel mai valoros element al socului negru. Florile sunt o sursă valoroasă de flavonoizi și acizi fenolici și organici. În plus, găsim steroli, uleiuri, tanini, triterpeni și săruri minerale. Toate aceste substanțe fac ca proprietățile medicinale ale socului negru să aibă efect diaforetic, antipiretic, diuretic. În plus, florile socului negru sigilează scalpul și îmbunătățesc elasticitatea. Se vorbește mult despre faptul că acestea au proprietăți antiinflamatorii, motiv pentru care sunt folosite pentru a gargona gâtul și conjunctivita.

Socul negru
fot.pixabay.com

Proprietăți vindecătoare ale fructelor socului negru

Fructele socului negru prezintă, de asemenea, multe proprietăți vindecătoare. În ele veți găsi, de asemenea, cantități mari de elemente valoroase pentru sănătate. Acestea conțin, printre altele, glicozide antocianice, pectine, tanini, acizi din fructe, vitaminele C, A, calciu, potasiu, sodiu, aluminiu și fier. Acest lucru face ca fructele socului negru să fie diaforetice, diuretice, ușor laxative și analgezice. Proprietăți:

  • Purificarea sângelui;
  • Dezintoxicarea organismului și îndepărtarea produselor metabolice dăunătoare și toxinelor din acesta;
  • Sprijin în tratamentul bolilor cutanate și reumatice;
  • Sprijin în tratamentul inflamației gastro-intestinale;
  • Ameliorarea durerii nevralgice și sciatice.

Socul negru este sigur?

Vorbind despre proprietățile socului negru, nu putem ignora faptul că planta este otrăvitoare și periculoasă pentru sănătate. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că numai fructele crude sunt dăunătoareAcest lucru se datorează faptului că acestea conțin sambunrigină și prunazină. Acestea sunt substanțe care pot provoca intoxicații, care se manifestă sub formă de greață și vărsături. Acești compuși dispar în timpul tratamentului termic, de exemplu, gătirea sau uscarea. Acest lucru înseamnă că fructele socului negru, fiind supuse unor transformări pot fi consumate în siguranță și să fără riscul de vă otrăvire. Ceea ce este important este că substanțele dăunătoare sănătății se găsesc doar în fructele, rădăcinile și frunzele plantei, nu și în flori. Acestea din urmă sunt comestibile și pot fi utilizate în bucătărie, de exemplu, ca adaos la salate.

Liliacul negru în suplimentele alimentare

socul negru este deseori folosit în suplimentele farmaceutice sau în preparatele medicinale. Florile plantei conțin o componentă comună a medicamentelor antitusive și expectorante. Preparatele sunt recomandate împotriva tusei uscate și supărătoare. Industria farmaceutică folosește, de asemenea, socul negru, care se găsește în medicamente împotriva anti-constipației și bolilor de piele – în principal psoriazis.

Contraindicații pentru utilizarea socului negru

Consumul excesiv de soc negru duce la diaree și dureri de stomac. Atunci când profitați de proprietățile socului negru, nu uitați să respectați strict doza de medicament specifică aceastei plante. Se recomandă să beți sirop din soc negru în cantități care nu depășesc 15 ml de 3 ori pe zi. Infuziile externe din florile de soc negru pot fi, de asemenea, folosite de 3 ori pe zi pentru leziunile pielii. Sucul din aceste plante poate fi băut de mai multe ori pe zi, putând fi combinat cu ceai.

Rețete pentru preparate medicinale bazate pe soc negru

Decoctul din florile de soc negru

Turnați peste o lingură de flori de soc negru un pahar cu apă rece, lăsați să fiarbă și gătiți-l la foc mic timp de 5 minute. Se lasă să stea 15 minute, se strecoară. Beți-l de 2-3 ori pe zi câte 1/3 căni sub formă de diaforetică, antipiretică și diuretică.

Socul negru
fot.pixabay.com

Suc din flori de soc negre

Încălziți fructele de soc într-o cratiță până lasă sucul să curgă, frecați-le într-un recipient și strecurați prin tifon. Se fierbe sucul cu miere (o porțiune de miere pentru 10 sticle de suc), se toarnă în sticle. Beți de 2-3 ori pe zi după un pahar de suc diluat (50 g suc, suplimentat cu apă fierbinte) pentru răceli, tulburări digestive, nevralgii.

Tinctura din soc negru

Spălați 1 kg de fructe de soc negru și scurgeți apa. Puneți-le într-un borcan și turnați un litru de alcool de concentrație 98%. Lăsați borcanul într-un loc cald și umbrit timp de o lună. După acest timp, filtrați lichidul printr-o hârtie sugativă și vă va rezulta un sirop zaharisit cu 25 dag de zahăr în 0,5 litri de apă. Lăsați lichidul timp de o săptămână. Filtrați-l din nou și turnați-l în sticlă. Tinctura din soc negru va fi gata peste o jumătate de an. Are efect antipiretic și expectorant, fiind excelentă pentru răceli.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here