Smochinele sunt fructe exotice care provin din țările mediteraneene. În România, smochinele nu sunt foarte populare, e păcat, pentru că fructele au un efect pozitiv asupra sănătății. Proprietățile smochinelor includ scăderea colesterolului și reglarea activității sistemului circulator. Cel mai adesea ajungem la smochinele uscate, care, la fel ca fructele proaspete, conțin o mulțime de vitamine și minerale valoroase. Vezi ce se află în smochine și poți afla despre proprietățile lor nutritive și vindecătoare.

Smochinul este fructul smochinului. Provine din Asia și aparține familiei de muluri. Smochinele vin în două soiuri: Smyryna și Dalmatian. În Europa, smochinele sunt cultivate în Mediterana. Sunt consumate cel mai adesea, în formă uscată. Fructele, însă, pot fi consumate și proaspete, sunt la fel de gustoase.

Proprietățile nutritive ale smochinei

Vitaminele și mineralele pot fi găsite atât în ​​smochine proaspete cât și uscate. Cu toate acestea, trebuie să ții minte, că fructele uscate sunt mult mai calorice – conțin până la 249 calorii în 100 de grame. În cazul smochinelor proaspete, conținutul caloric este de 74 kcal în 100 g. Pe lângă calorii, la smochine găsim în principal zaharuri. Fructele conțin glucoză și fructoză. De asemenea, sunt o sursă de fibre, pectină, B, A, K, vitamine C, acid folic, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier. De menționat este faptul că, putem găsi cantități foarte mari de proteine ​​în smochine – 100 g din aceste fructe, este echivalentul aceleiași cantități de calciu ca un pahar de lapte.

Proprietăți vindecătoare ale smochinelor

Smochinele sunt adesea folosite în medicina populară. Acest lucru le recomandă pentru:

  • Dureri în gât – smochinele gătite în lapte sunt considerate un medicament natural;
  • Tuse dintr-o răceală – medicamentul pentru tuse este un decoct de frunze uscate;
  • Dispneea astmatică – tinctura preparată din frunzele de fructe de smochin prezintă proprietăți vindecătoare;
  • Rănile – vindecarea este accelerată de sucul de lapte, adică latexul, care se obține după rănirea scoarței de ficus;
  • Constipație – semințele de smochine au efect laxativ;
  • Paraziți – tratamentul poate fi ajutat prin decoctul frunzelor tinere, care ar trebui să fie băute în mod regulat;
  • Consolidarea dinților și oaselor – smochinele uscate conțin o cantitate foarte mare de calciu, care este responsabil pentru oasele și dinții sănătoși; smochinele din dietă previn, prin urmare, osteoporoza; persoanele în vârstă, femeile aflate în postmenopauză, copiii mici, persoanele cu deficit de vitamina D, sedentare, dependente de nicotină și care de multe ori beau alcool, ar trebui să opteze pentru aceste fructe;
  • Îmbunătățirea funcției intestinale – putem găsi cantități mari de fibre dietetice la smochine; sarcina sa este de a stimula munca intestinelor, de a preveni constipația, de a regla sistemul digestiv; fibra protejează, de asemenea, împotriva cancerului gastro-intestinal, adică cancer colorectal;
  • Reducerea tensiunii – datorită conținutului de potasiu, smochinele reduc presiunea și fac ca vasele de sânge să fie mai permeabile; potasiul contribuie, de asemenea, la excreția excesului de sodiu din organism, care reglează tensiunea arterială; acest lucru înseamnă că smochinele ar trebui să fie incluse în alimentația pentru hipertensiune, colesterol ridicat, pentru a preveni bolile de inimă și ateroscleroza;
  • Pentru a trata anemia – se recomandă să se bea suc de smochine pentru anemie;
  • Ameliorarea stresului și a memoriei – smochinele conțin magneziu, care stabilizează sistemul nervos și susține activitatea creierului; acest lucru înseamnă că dieta cu smochine, poate reduce iritabilitatea, nervozitatea, oboseala, îmbunătățește memoria și concentrarea și previne insomnia; smochinele ar trebui să fie o opțiune pentru persoanele care trăiesc sub stres și tensiune emoțională, având probleme de somn, care muncesc din greu atât fizic, cât și psihic;
  • Protecția pielii împotriva razelor solare – smochinele din compoziția lor au compuși, care protejează pielea împotriva efectelor nocive ale radiațiilor solare.

    vitamine
    fot. pixabay.com

Cum să mănânci smochinele?

Smochinele coapte și proaspete ar trebui să fie moi la atingere, acoperite cu un strat alb, uniform. Este un zahăr proeminent care vorbește despre maturitatea și suculitatea fructelor. Smochinele trebuie păstrate la temperatură scăzută, de preferință la frigider. Înainte de a mânca, acestea trebuie spălate și tăiate în 4 părți, care se abat ușor. Partea comestibilă este fabricată din pulpă, cel mai simplu mod de a ieși cu o lingură. Smochinele nu se cojesc.

Smochinele în bucătărie

Smochinele de bucătărie sunt utilizate pe scară largă. Deși smochinele uscate sunt consumate în principal în România, fructele proaspete sunt de asemenea gustoase. Fructele proaspete sunt utilizate pentru prepararea gemurilor, marmeladelor, conservelor, jeleurilor și altor preparate. Acestea pot fi adăugate și la deserturi, de exemplu prăjituri sau torturi.

O combinație interesantă este adăugarea de smochine în mâncărurile uscate – salate, brânză: galbenă, albastră, preparate din carne, carne prăjită. Smochinele sunt un adaos ideal, în primul rând, la carne de porc și venon. Fructele gătite în vin roșu sunt, de asemenea, gustoase. Smochinele sunt de asemenea folosite pentru a face tincturi, vinuri, compoturi și ceaiuri de casă.

Smochinele uscate sunt consumate fără prelucrare și sunt administrate la micul dejun dulce cu terci sau grătar. Poți prepara din ele batoane sau trufe.

Smochine în cosmetică

Extractul de smochine este un component al preparatelor cosmetice. Îl găsim în măștile de întărire a părului și în săpunuri. Efectul produselor cosmetice este întărirea, hrănirea și previne despicării capetelor. Cosmeticele cu extract de smochine sunt dedicate părului slab, căruia îi lipsește strălucirea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here