Siropul de artar câștigă popularitate în Polonia abia acum. Provine din Canada, unde se numește aur lichid. În America de Nord, este utilizat pe scară largă în gătit. Americanii îl apreciază pentru ingredientele sale naturale și gustul dulce. După o privire mai atentă asupra siropului de arțar, puteți vedea că este o sursă valoroasă de elemente și vitamine care pot fi utilizate în tratamentul și prevenirea anumitor boli. Vezi ce trebuie să știi despre siropul de arțar.
Siropul de arțar este un produs tradițional canadian care este apreciat pentru gustul său. Se spune că creatorii siropului de arțar au fost indienii, care i-au învățat pe coloniștii europeni din America cum să-l facă. În prezent, siropul este produs în principal în Canada. 80% din producția mondială de sirop de arțar vine de acolo. Este produs din toate speciile de arțar, adică arțar de zahăr (Acer saccharum), arțar negru (A. nigrum), arțar roșu (A. rubrum) și arțar argintiu A. saccharinum. Pentru a obține sirop de arțar de înaltă calitate, în timpul producției trebuie îndeplinite câteva condiții. Una dintre ele este că, arborele trebuie să aibă în jur de 40 de ani, iar procesul de colectare a siropului ar trebui să aibă loc la începutul primăverii, înainte ca primii muguri să apară pe ramuri.
Cum se face siropul de arțar?
Siropul de arțar este obținut din diferite soiuri de arțar. Însăși procesul de obținere a siropului nu este invaziv la copac și poate fi folosit zeci de ani, fără a-i provoca daune mari. Substanțele pentru siropurile de înaltă calitate converg în primăvara timpurie, de preferință în timpul dezghețului, când plantele sunt hidratate corespunzător. Pentru a obține sirop, un robinet este înșurubat în trunchiul copacului, și astfel sucul curge în recipiente. Lichidul colectat, este apoi concentrat prin încălzirea și evaporarea excesului de apă. După această acțiune, lichidul capătă consistența unui sirop gros. Siropul de arțar a fost obținut ani de zile folosind aceeași tehnologie. Pentru a produce 1 litru de sirop, aveți nevoie de la 20 până la 50 de litri de suc proaspăt de scoarță. Odată deschis, siropul este potrivit pentru consum aproximativ 18 luni.
Date nutritive ale siropului de arțar
Procesul de preparare a siropului de arțar are loc astfel încât să nu piardă ingredientele naturale conținute de acesta. Siropul de arțar natural conține de la 1,5 până la 3% zahăr și niciun fel de conservanți. Temperatura ridicată de îmbuteliere protejează împotriva efectelor nocive ale microorganismelor.
În siropul de arțar veți găsi multe vitamine și minerale. Compoziția sa include: zinc, calciu, sodiu, potasiu, fier, seleniu și vitamine din grupul B. În sirop, găsim și acid fenolic, un puternic antioxidant.
Valoarea calorică a siropului de arțar
Siropul de arțar este recomandat ca un substitut sănătos pentru zahăr, în special pentru zahărul alb. Există 270 de calorii în 100 g de produs. Cu toate acestea, trebuie amintit că, datorită faptului că există zaharoză în siropul de arțar, acesta trebuie consumat cu moderație. Siropul de arțar nu este recomandat pentru o dietă fără zahăr sau pentru persoanele care suferă de candidoză și se află la o dietă de slăbire.
Indicele glicemic al siropului de arțar este 65. Aceasta înseamnă că IG este mare, astfel încât siropul nu trebuie consumat de diabetici. Cu toate acestea, trebuie amintit că siropul de arțar pur are un efect inhibitor asupra enzimelor responsabile de dezvoltarea diabetului de tip 2. Această acțiune a siropului de arțar nu este încă confirmată – studiile sunt încă în curs.
Proprietăți de vindecare ale siropului de arțar
Proprietățile de sănătate ale siropului de arțar rezultă din substanțele pe care le conține. Aurul lichid din Canada acționează în:
- Acțiuni preventive în domeniul cancerului;
- Protejează corpul împotriva radicalilor liberi;
- Lucrează preventiv asupra diabetului de tip 2;
- Inhibă dezvoltarea inflamației în organism;
- Vă permite să anulați modificările aterosclerotice;
- Reduce colesterolul rău.
Utilizarea siropului de arțar
Siropul de arțar este disponibil în consistență groasă și lichidă. În funcție de ce specii de arbori a fost produs și în ce moment este recoltat, acesta poate avea o culoare mai deschisă sau mai închisă. Merită să ne amintim de adevărul, care spune că, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât mai târziu a fost recoltat siropul. Culoarea siropului de arțar este afectată și de procesul de caramelizare a zahărului. Siropurile mai ușoare sunt marcate cu simbolul Grande A, au un gust mai clar și mai delicat. Le puteți folosi ca îndulcitor. Siropurile de arțar închis cu simbolul grande B sunt ideale pentru gătit.
Siropul de arțar în bucătărie este utilizat pentru:
- clătite, napolitane, pâine prăjită – sub formă de glazură ;
- ca adaos la înghețată, iaurt, cereale ;
- îndulcitor pentru cafea, ceai, limonadă ;
- condimente pentru prăjituri și alte produse coapte, înlocuitor de zahăr ;
- sos pentru cărnuri preparate precum carnea de pui sau carnea de porc ;
- adaos în producția de ketchup, muștar și chiar oțet de vin.
Siropul de arțar, pentru alimente, astăzi poate fi cumpărat de la majoritatea magazinelor alimentare. Cel mai bine este să alegeți siropuri într-un recipient de sticlă, deoarece acesta rămâne mai proaspet. Siropul de arțar are un termen de valabilitate de 18 luni. Prețul siropului de arțar este similar cu cel al mierii de bună calitate.