Roșii
fot.pixabay.com

Roșiile sunt legume populare pe carele folosim cu ușurință în fiecare zi. Sunt utilizate atât în sandvișuri, cât și în salate, ca ingredient în sosuri, piureuri, sucuri, supe sau ca parte a felului principal. Astăzi, roșiile pot fi cumpărate pe tot parcursul anului. Numeroase soiuri ale acestor legume sunt disponibile pe rafturile magazinelor. Nutriționiștii și medicii susțin că ar trebui să mâncăm roșii cât mai des. Acest lucru se datorează faptului că în roșii este inclus licopenul. Este un compus chimic antioxidant. Cu toate acestea, înainte de a începe să mâncăm roșii, trebuie să le cunoaștem valoarea calorică. Iată câte calorii are o roșie.

 Roșiile aparțin familiei solanaceelor. Acestea vin în multe soiuri: de la roșii cherry mici și rotunde, la portocalii mai mari, alungite, galbene și roșii. Roșiile se folosesc pe scară largă în bucătărie. Este recomandat ca roșiile să fie prezente în dieta tuturor – chiar și cei care vor să slăbească. Cu toate acestea, este bine să verificați conținutul caloric al roșiilor, astfel încât cantitatea consumată să nu aibă un efect negativ asupra dietei dvs.

Roșii
fot.pixabay.com

Date nutritive ale roșiilor

Roșiile sunt o sursă de săruri minerale, vitamine, aminoacizi și antioxidanți. Studiile au arătat că această legumă conține 30 dintre cei 21 de aminoacizi esențiali pentru organism. Printre  valorile nutritive ale roșiilor se remarcă:

  • Potasiu – sarcina sa este de a sprijini musculatura, de a normaliza echilibrul apă-electrolit și acid-bază;
  • Vitamina C – întărește întregul corp și, mai ales, sistemul imunitar; susține lupta împotriva microorganismelor patogene și neutralizează radicalii liberi; rolul său este de a consolida vasele de sânge și pielea;
  • Beta – caroten – este un derivat al vitaminei A, care are rolul de a proteja pielea împotriva radiațiilor UV și de a consolida ochiul și pielea;
  • Antioxidanți – aceștia sunt compuși extrem de puternici care protejează organismul împotriva celor mai grave boli, cum ar fi atacul de cord, ateroscleroza, bolile neurodegenerative și cancerul.

 Proprietățile sănătoase ale roșiilor

Roșiile, datorită ingredientelor pe care le conțin, au multe proprietăți benefice pentru sănătate. Se recomandă consumarea lor în prevenirea multor boli. Cele mai importante proprietăți ale roșiilor sunt:

  • Prevenirea aterosclerozei și atacurilor de cord;
  • Efect antitumoral (în principal pentru prevenirea cancerului de prostată și de col uterin);
  • Efect diuretic;
  • Scăderea tensiunii arteriale;
  • Îmbunătățirea rezistenței imunității organismului;
  • Suplimentarea deficiențelor de vitamina C;
  • Suport digestiv, inclusiv multe discuții despre proprietățile de slăbire ale roșiilor; ele rezultă din faptul că legumele conțin cantități mari de fibre; se găsesc în principal în semințele de roșii;
  • Susținerea sistemului nervos;
  • Vă protejează de soare;
  • Înfrumusețează și îmbunătățește aspectul pielii.

Câte calorii are roșia?

Roșiile sunt calificate ca legume benefice procesului de slăbire. Acestea trebuie să vă ajute în lupta împotriva excesului de greutate și a obezității. Acest lucru se datorează faptului că valoarea lor calorică este foarte mică. Există doar 18 calorii în 100 g de roșii. O legumă de dimensiuni medii cântărește aproximativ 180g. Aceasta înseamnă că, consumându-le întregi, mâncăm aproximativ 32 de calorii. Scăzută valoare calorică a roșilor provine din faptul că aproape 94% din aceasta constă în apă. În plus, găsim în ea 3 g de carbohidrați, 1 g de proteine ​​și 1,2 g de fibre alimentare.

Toate acestea înseamnă că puteți consuma cu ușurință roșii pentru în cadrul unei diete. Legumele sunt destinate și persoanelor care doresc să-și mențină o siluetă de invidiat.

Utilizarea roșiilor în bucătărie

Roșiile sunt versatile în bucătărie. Ele sunt ingredientul de bază al multor salate și mâncăruri principale. Una dintre cele mai populare este caprese italiene – mozzarella cu roșii. Roșiile merg excelent cu preparate italiene, franceze și mexicane. Le puteți folosi pentru a prepara sosuri gustoase și sănătoase, de exemplu pentru pizza, paste sau carne. O utilizare interesantă în bucătărie sunt roșiile umplute cu carne și legume. Nu uitați de supa gustoasă de roșii, care este adesea servită pe mesele poloneze.

Roșiile în cosmetică

Roșiile sunt folosite nu numai în bucătărie, ci și în produse cosmetice. Puteți confecționa măști de casă care ușurează și calmează acneea. Extractul de roșii este folosit și în produsele cosmetice. Cosmeticele cu extract de roșii sunt dedicate pielii uscate, îmbătrânite și problematice. Rolul lor este hidratarea, oxigenarea, întărirea vaselor de sânge și efectul antirid.

Conținutul caloric scăzut al tomatelor te face să le consumi aproape fără restricții. Posibilitățile culinare diversificate ale roșiilor face ca utilizarea regulată a acestor legume nu va fi niciodată plictisitoare. Nutriționiștii recomandă ca roșiile să fie consumate crude – acest lucru evită pierderea de vitamine și a altor nutrienți. De asemenea, este bine să alegeți exemplare organice din fermele naturale. Copiilor și persoanelor cu probleme digestive / stomacale trebuie să li se administreze roșii decojite de piele, persoanele cu o stare de sănătate bună, neavând contraindicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here