Roșia este o legumă gustoasă și universală. O poți mânca în multe feluri – singură, pe un sandwich, în salate, feluri principale. Coapte, prăjite, gătite, procesate sau crude, au întotdeauna gust delicios. Cu toate acestea, gustul nu este singurul avantaj al roșiilor. De asemenea, sunt bogate în licopen, adică o substanță care reduce riscul atacului de cord. Totuși, acestea nu sunt singurele proprietăți vindecătoare ale roșiilor – cunoaște-le pe toate.

Proprietățile vindecătoare ale roșiilor se datorează licopenului. Este un colorant roșu, care se găsește în legumele de portocale și roșii. Sursa sa principală sunt roșiile. Licopenul este un antioxidant extrem de puternic. Nu dispare sub influența tratamentului termic sau ca urmare a trecerii timpului. Se pare că preparatele din roșii conțin de până la 2-3 ori mai mult antioxidant decât legumele proaspete.

Soiuri și specii de roșii

În magazine vei găsi diferite tipuri de roșii. Multitudinea de specii înseamnă că nu știm întotdeauna, ce soi să folosim. Cele mai populare specii de roșii sunt:

  • Rotunde – sunt cele mai populare roșii; pot fi recunoscute prin forma lor rotundă regulată și prin culoarea roșie; roșiile de pământ au un gust acru și sunt extrem de suculente; le poți mânca crude sau gătite;
  • Cireșe – se remarcă prin forma lor rotundă și pielea roz; carnea lor este delicată și dulce; roșiile cireașă sunt utilizate în principal ca adaos la sandvisuri și salate;
  • De dimensiuni mari – sunt roșii mari, grele și fără formă; culoarea lor este intens roșie, sunt cărnoase, tari, cu gust dulce și acru; această specie de roșii poate fi folosită pentru supe și sosuri;
  • Prună – iau o formă plantată, terminând cu un vârf; sunt dulci și aromate; în bucătărie se folosesc pentru preparate de roșii;
  • Inimi de bivol – mici în formă de inimă; nu conțin semințe, dar sunt bogate în pulpă dulce; poți prepara sosuri și piureuri;
  • Cocktail – fructe mici, roșii, portocaliu și galbene; sunt foarte suculente și acre; conțin o mulțime de sâmburi; roșiile cherry sunt adăugate în salate, găluște, decorațiuni sau se mănâncă singure.

Proprietățile nutritive ale roșiilor

Pentru a profita de beneficiile sănătoase ale roșiilor, merită să le incluzi în meniul tău zilnic. Mulțumită acestui lucru:

  • Îmbătrânirea va fi întârziată;
  • Previne dezvoltarea cancerului;
  • Riscul de boli de inimă și sistemele circulatorii va fi redus, iar funcția inimii se va îmbunătăți – este indicat faptul că, consumul de tomate regulat, reduce riscul de a dezvolta atacuri de cord, ateroscleroză și accidente vasculare cerebrale; vitaminele conținute în roșii sunt responsabile pentru acest lucru, inclusiv limitează acumularea de colesterol rău, asigură o coagulare corespunzătoare a sângelui, formează hemoglobină;
  • Întărește imunitatea;
  • Îmbunătățește procesele digestive susținând activitatea intestinului și eliminând reziduurile alimentare prin fibre; manganul conținut în roșii va îmbunătăți, de asemenea, metabolismul, ce conduce la pierderea kilogramelor;
  • Subțierea sângelui;
  • Va avea un efect diuretic;
  • Reglează activitatea sistemului nervos;
  • Se va îmbunătăți bunăstarea și concentrarea.

    licopen
    fot. pixabay.com

Roșiile în dieta de slăbire

Poți opta pentru roșii la o dietă de slăbire. Acestea conțin doar 18 calorii în 100 de grame. Legume aditive datorită conținutului unei cantități mari de fibre, pentru o lungă perioadă de timp asigură o senzație de sațietate. Efectul lor diuretic va ajuta la eliminare.

Roșiile în industria cosmetică

Utilizarea versatilă a roșiilor a însemnat, că au nimerit de la bucătărie la saloanele de înfrumusețare. Roșiile îmbunătățesc perfect starea pielii. Poți prepara măști de casă din ele. Acțiunea lor va fi antirid, hidratantă, decolorare strălucitoare și acnee liniștitoare.

Contraindicații în consumul de roșii

Roșiile din dietă ar trebui să limiteze femeile care alăptează și persoanele cu artrită reumatoidă, gută, arsuri la stomac. Dacă ai stomacul sensibil, cojește roșiile înainte de a mânca. Roșiile decojite trebuie consumate și de copii.

Cum să mănânci roșiile?

Arta culinară a inventat multe moduri de a folosi roșiile. Le poți mânca pe un sandwich, într-o salată, poți face piureuri, coace, prăji, găti, face supe și paste. Sucul de roșii gustos și hrănitor este de asemenea popular. Este denumit popular, ca fiind elixirul tinereții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here