Vederea noastră este afectată de vitamine. Dacă oferim organismului cantități suficiente de vitamine, atunci ochii sunt în stare bună și nu numai că vedem mai bine, dar suntem protejați și de boli grave. Vitaminele pentru vedere sunt A, C, E și Z grupa B. Nu ar trebui să lipsească în dieta oamenilor, cărora le pasă de ochi. În plus față de vitamine, meniul trebuie să fie bogat în alimente care conțin luteină, zinc, cupru, seleniu, zeaxantină, omega 3 și 6. Vezi ce să mănânci pentru a avea o vedere bună.
Mulți dintre noi stabilim o dietă pentru a slăbi, pentru a îmbunătăți netezimea figurii noastre sau pentru a se bucura de pielea, părul sau unghiile frumoase. Merită să știm, totuși, că ceea ce mâncăm ne afectează vederea. Calitatea acesteia este influențată de faptul că oferim organismului vitaminele și mineralele potrivite, precum și îngrijirea ochilor. Medicii indică faptul că, o dietă corect selectată încetinește agravarea defectului miopiei, reduce riscul de cataractă, glaucom, degenerare maculară și sindrom de ochi uscați.
Rolul vitaminelor în menținerea ochilor sănătoși
Vitaminele sunt compuși organici, pe care organismul nu îi poate produce. Aceasta înseamnă că trebuie să îi oferim suplimente alimentare sau de dietă. Medicii subliniază că rolul vitaminelor în menținerea ochilor sănătoși este foarte mare. În caz de deficiență de vitamine din grupele A, C, D și B, pot apărea nereguli în funcționarea ochilor, de exemplu, deficiențe de vedere, imagine încețoșată, pete întunecate în fața ochilor.
Vitamina pentru o vedere sănătoasă: vitamina A
Una dintre cele mai importante vitamine pentru vedere este vitamina A. Sarcina sa este, printre altele, primirea stimulilor vizuali în retina ochiului. Dacă este deficitară, poate apărea orbirea crepusculară, adică incapacitatea de a vedea în întuneric. Alte consecințe ale deficienței de vitamina A pentru vedere sunt: keratoza epiteliului ochiului, uscarea conjunctivei și a corneei și necroza corneei.
Vitamina A este importantă și în prevenirea bolilor oculare. Este destinat prevenirii bolilor maculare, prin stimularea producției de mucus special, care hidratează ochiul. Vitamina A se găsește în: tran, ficat, cartofi dulci, morcovi, nap, spanac, dovleac, caise, mango, măcriș, ouă galbene de pui, cicoare și papaya.
Vitamina pentru o vedere sănătoasă: vitamina B
Pentru a asigura o vedere sănătoasă, meniul trebuie să fie bogat în produse, care conțin vitamina B1, B2, B3 și B12. Aceste vitamine reglează activitatea nervilor optici și cresc rezistența ochilor la modificări cauzate de boli. Sarcina lor este, de asemenea, de a atenua hipersensibilitatea la lumina strălucitoare, de a îmbunătăți aportul de sânge la ochi și de a preveni arderea uscăciunii și mâncărimii ochilor. Vitaminele din grupa B se găsesc în leguminoase, cereale, carne, lapte și produsele sale, drojdie, napi, varză, morcovi, soia, ciuperci și cartofi.
Vitamina pentru o vedere sănătoasă: vitamina C
Vitamina C contribuie la îmbunătățirea vederii. Acțiunea sa previne cataractele, reglează producția de lichid lacrimogen și ajută organismul să absoarbă nutrienți. Vitamina C este de asemenea necesară pentru fotosinteza colagenului și creează stabilitatea vaselor de sânge ale ochiului. Deficiențele sale pot duce la hemoragie conjunctivală. Pentru cei care vor să-și reînnoiască rezervele de vitamina C în dieta lor, pot folosi: acerola, trandafir sălbatic, cătină, coacăză neagră, pătrunjel, ardei roșu, hrean, varză de Bruxelles, căpșuni, kiwi.
Vitamina pentru o vedere sănătoasă: vitamina D
Deficiențele de vitamina D cresc riscul de glaucom, conjunctivită, sindrom de ochi uscat, miopie și degenerare maculară. Vitamina D oferă, de asemenea, o bună presiune intraoculară pentru controlul vederii. Depozitele sale mari pot fi găsite în: somon, ton, cod, hering, sardine de macrou, anghilă, icre, ficat, brânză, lapte și produsele sale.
Vitamina pentru o vedere sănătoasă: vitamina E
O dietă pentru o bună vedere ar trebui să fie bogată în produse precum migdale, semințe de floarea soarelui, alune, alune, ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de porumb și șofran, sfeclă, roșii, caise uscate și spanac. Acestea oferă organismului o vitamină valoroasă, E. Este un puternic antioxidant și ajută la absorbția vitaminei A, care este importantă pentru vedere. În plus, vitamina E hidratează ochii și încetinește dezvoltarea degenerării maculare.
Mineralele în dietă pentru o vedere sănătoasă
Nu numai vitaminele, dar și mineralele influențează buna funcționare a ochiului. Seleniu, zinc, mangan și cupru sunt importante pentru ochi. Aceste elemente au activitate antioxidantă, mențin legăturile de colagen, asigură stabilitatea vaselor de sânge ale ochilor. În plus, mineralele condiționează nuanțele de gri și vedere bună după întuneric. Elementele menționate mai sus ajung cel mai bine organismului într-o formă naturală, adică prin produsele alimentare.
În dieta pentru îmbunătățirea vederii, pot exista compuși precum luteină, zeaxantină, omega 3 și omega 6. Acești compuși pot preveni, într-o oarecare măsură, apariția sindromului de ochi uscat, cataracte, glaucom și minimizează, de asemenea, disconfortul purtării lentilelor. O dietă echilibrată corespunzător suprimă îmbătrânirea ochiului.