Rodie
fot.pixabay.com

Rodia este un fruct cunoscut încă din antichitate. Fructul a fost apreciat pentru proprietățile sale gustative și de sănătate și, de asemenea, acesta a fost identificat ca un fruct ce aduce fertilitate, abundență și nemurire. Astăzi, cercetările confirmă numeroasele proprietăți ale rodiei și, mai ales, sucul acestui fruct. Din păcate, rodia este încă un fruct subestimat în Polonia. Polonezii nu știu să-l folosească în bucătărie și astfel nici nu știu a se bucura de proprietățile sale nutritive. Află proprietățile nutritive ale rodiei și cum să o folosești în bucătărie.

Rodia este un fruct care crește pe un copac mic sau arbust numit rodie. Apare în mod natural în Iran și Afganistan, dar astăzi fructele sunt cultivate și în alte regiuni ale lumii, de exemplu în culturile de seră. Popularitatea rodiei se datorează proprietăților sale mari de vindecare. Este indicat că fructul ajută în tratamentul ulcerelor, diareei, hemoragiei, febrei, bolilor respiratorii, aftei, paraziților.

Rodie
fot.pixabay.com

Vitamine și minerale conținute în rodie

Rodia este un fruct care conține multe vitamine și minerale valoroase. Conține carbohidrați, vitamine B5, C și E, elemente (potasiu, magneziu, fosfor), compuși bioactivi (flavonoide, elagotanine și proantocianidine). Proprietățile nutritive ale rodiei pot fi găsite atât în semințe, cât și în pielea fructului.

Antioxidanții sunt un nutrient important conținut în rodie. Fructul conține în principal acid elagic, care este un antioxidant foarte puternic. Proprietățile sale includ scăderea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor cardiovasculare, protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale soarelui, întârzierea proceselor de îmbătrânire a pielii și corpului, stimularea sintezei de colagen, creșterea elasticității și fermității pielii.

De asemenea, trebuie amintit că rodia este un fruct în care găsim calorii. Există aproximativ 83 de calorii în 100 de grame de produs. Aceasta înseamnă că fructele au un conținut scăzut de calorii și pot fi incluse în dietele de slăbire.

Proprietățile sănătoase ale rodiei

Proprietățile vindecătoare ale rodiei sunt cunoscute de secole. Anticii de atunci le foloseau. Au tratat rodia ca un remediu natural pentru multe boli și afecțiuni. Rodia s-a dovedit a fi de asemenea, un aliment ce ajută la prevenirea multor boli. Ca și proprietăți de sănătate ale rodiei sunt date următoarele:

  • Îmbunătățirea fluxului de sânge, în special la persoanele cu boală coronariană;
  • Reducerea depozitelor și calcifierea;
  • Scăderea tensiunii arteriale;
  • Reglarea nivelului de colesterol;
  • Ajutor în tratamentul și prevenirea cancerului, în principal a cancerului de prostată și sân;
  • Inhibarea procesului de îmbătrânire a pielii și a întregului corp; rodia face pielea fermă, elastică și sănătoasă; proprietățile fructului stimulează producția de colagen; produsele cosmetice cu rodie îmbunătățesc circulația sângelui și tonusul pielii, calmează acneea, modificările inflamatorii și bacteriene, hidratează pielea;
  • Încetinirea progresului demenței senile;
  • Reducerea problemelor digestive;
  • Ameliorarea simptomelor PMS și menopauză;
  • Prevenirea și tratarea problemelor de erecție; Rodiile sunt destinate stimulării libidoului și intensificării experiențelor sexuale.

Cum se decojește o rodie?

Rodia are un gust dulce-acrișor. Poate fi consumată singură sau adăugată la salate, deserturi și carne. Rodia și carnea de porc sunt o combinație populară. Rodia funcționează foarte bine și în mâncărurile mediteraneene, spaniole și nord-africane.

Pentru a vă bucura de gustul de rodie, fructele trebuie mai întâi decojite. Coaja este groasă și se poate transforma într-o culoare mov, violet sau roșie. După îndepărtarea acesteia, semințele mici roșii apar înconjurate de pergamente în formă de jeleu. Aceste semințe sunt comestibile și utilizate cel mai des în bucătărie.

Cel mai obișnuit mod de a decoji o rodie este să o tăiați în jumătate, apoi bateți cu o lingură de lemn pe jumătatea fructului, astfel încât semințele să cadă în bol. Rodia poate fi, de asemenea, decojită, tăiată coroana fructului și apoi se pot face 4 tăieturi care împart fructul în sferturi. O astfel de rodie feliată se pune într-un bol cu ​​apă și după 10 minute se trage pielea și se separă de semințe. Semințele obținute pot fi utilizate în diferite moduri.

Suc de rodie – proprietăți și dozare

Una dintre cele mai populare forme de consum de rodie este consumul de suc din acest fruct. Se recomandă să se bea aproximativ 150 ml de nectar pe zi în 203 porții. Pentru a profita de proprietățile rodiei, tratamentul trebuie efectuat timp de câteva zile. Puteți sorbi din mâncăruri sau puteți folosi rodia ca un cocktail de slăbire. Datorită faptului că sucul de rodie are un gust destul de tăios, merită să îl amestecați cu nectarele din alte fructe.

Rodie
fot.pixabay.com

Cum să faci singur sucul de rodie?

Sucul de rodie este un produs disponibil pe scară largă. Îl puteți cumpăra la farmacie, magazin de plante sau la alimente sănătoase. Prețul său este de aproximativ câțiva zloți pentru 500 ml. Puteți face, de asemenea, sucul de rodie, acasă la dumneavoastră. Este suficient să extrageți semințele din fructe, să le zdrobiți bine, apoi acestea să fie strecurate printr-o sită cu ochiuri fine. Sucul este cel mai bine consumat proaspăt stors. Nu numai adulții, ci și copiii pot consuma sucul de rodie. Ar trebui să se bea suc în cantități mai mici. Dacă apare o reacție alergică după consumul acestuia, tratamentul trebuie întrerupt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here