Ananasul
fot.pixabay.com

Fructele exotice devin din ce în ce mai populare în Polonia. Unul dintre fructele la care tânjim este ananasul. Îl mâncăm în formă proaspătă sau sub formă conservată. Nutriționiștii susțin că cu cât ananasul este mai regăsit în meniu, cu atât mai bine. Este bogat în vitamina C, care întărește sistemul imunitar. Totuși, aceasta nu este singura proprietate a ananasului. Cunoașteți-le pe toate!

Ananasul este un fruct exotic bine-cunoscut. Plantațiile de ananas sunt situate în Mexic, Brazilia, China, Filipine și Hawai. În medie, atinge o greutate de 1 până la 2 kilograme, deși există și exemplare mai mari.

Ananasul
fot.pixabay.com

Proprietățile nutritive ale ananasului

Ananasul este un fruct cu valori nutritive ridicate. Acestea sunt adesea utilizate în medicina naturistă. În ananas veți găsi vitamine și minerale. Fructul oferă în primul rând o cantitate mare de vitamina C, care este extrem de importantă pentru organism. Alte vitamine (nu mai puțin importante) conținute în ananas sunt: ​​B1, B2, B3, B6, A, E, K și acid folic. Ananasul conține și minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fosfor, mangan, cupru, fier, zinc și sodiu. Ceilalți nutrienți ai ananasului includ fibre și un grup de enzime numite bromelină. În ciuda multitudinii de nutrienți, ananasul nu este un fruct caloric – în 100 g, veți găsi doar 50 de calorii.

Beneficiile pentru sănătate ale ananasului

Ananasul este ușor utilizat în medicina neconvențională. Compușii pe care îi conține au efecte terapeutice și profilactice. Beneficiile ananasului indică:

  • Efecte antiinflamatorii, anti-edeme, antipiretice și anti-coagulante;
  • Consolidarea imunității naturale a organismului;
  • Curățarea corpului;
  • Irigarea și reglarea managementului apei și electrolitului;
  • Sprijin în tratamentul artrozei, artritei reumatoide, gutei;
  • Acțiune preventivă în domeniul bolilor de inimă;
  • Acțiune preventivă împotriva alergiilor și infecțiilor tractului respirator superior;
  • Tratamentul durerii în gât și a tusei – se recomandă clătirea cu suc de ananas;
  • Prevenirea osteoporozei;
  • Ameliorarea arsurilor la stomac și a altor probleme ale stomacului.

Ananasul în timpul dietei

O proprietate importantă a ananasului este că ajută la reducerea greutății. Fibra dietetică conținută în acesta accelerează metabolismul, reglează funcția intestinului, urmată de sațietate după masă. Proprietățile de slăbire a ananasului rezultă, de asemenea, din prezența bromelinei în ea, care facilitează digestia și elimină excesul de apă din organism. La o dietă de slăbire, ar trebui să mănânci doar ananas proaspăt, care conține mai puține calorii decât conservele.

Proprietățile cosmetice ale ananasului

Puteți utiliza ananasul și în tratamentele de înfrumusețare. Cosmetica îi folosește în principal efectele anti-edem și antiinflamatoare. Extractele din ananas pot fi găsite în produsele cosmetice vasculare ale pielii și cojile enzimatice. Cosmeticele cu ananas ajută, de asemenea, la reducerea celulitei și la combaterea decolorării pielii. Pot fi utilizate pentru toate tipurile de piele, în principal pentru pielea vasculară, cu hiper pigmentare și acnee.

Ananasul
fot.pixabay.com

Ananasul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a crea produse cosmetice de casă, de exemplu, o mască de față sau comprese pentru ridurile fine și liniile din jurul ochilor. Puteți face o mască din ananas de casă cu 1 felie mare de ananas (proaspeteă) și 2 linguri de miere. Felia de fructe trebuie cojită, tăiată și amestecată bine într-un blender. Când obțineți un piure, trebuie să adăugați miere și să amestecați compoziția. Masca din ananas este cel mai bine de folosit seara pe pielea curată. Poate fi aplicat pe întreaga față. Masca este lăsată timp de 30 de minute, apoi clătiți cu apă rece.

Modalități de utilizare a ananasului în bucătărie

Ananasul în bucătărie funcționează de minune. Este o componentă perfectă pentru salate(nu numai a celor cu fructe), pizza, mâncăruri de pui, cocktailuri și diverse deserturi. Pregătirea mâncărurilor cu ananas nu este dificilă. Pe Internet veți găsi o mulțime de rețete pentru utilizarea acestui fruct exotic în bucătărie. Dacă doriți să folosiți ananas proaspăt, ar trebui să vă familiarizați cu metoda de a-l coji. Decojirea unui ananas poate fi o provocare.

Contraindicații pentru a consuma ananas

Ananasul este un fruct cu un indice glicemic ridicat, de aceea nu trebuie inclus în dieta diabeticilor. Persoanele cu ulcer gastric și duodenal, aciditatea stomacului, rinichilor și bolilor hepatice, care iau sedative, antidepresive, anticoagulante și unele antibiotice ar trebui să fie de asemenea precaute. Totuși, este un mit că ananasul este dăunător în timpul sarcinii. Cercetările arată că acest fapt nu este adevărat, iar ananasul va ajuta la ameliorarea grețurilor de dimineață. Cu toate acestea, ei avertizează că ananasul trebuie consumat în cantități limitate și numai într-o versiune proaspătă pe timpul sarcinii.

Ananasul este un fruct gustos și sănătos, care merită consumat în primul rând în perioadele cu imunitate redusă a organismului și într-un moment în care este mai sensibil la infecții sezoniere. Acest fruct exotic este disponibil în magazine pe tot parcursul anului. Cel mai simplu mod de a cumpăra ananas este cel în conserve, dar și cumpărarea acestuia în stare proaspătă nu este o problemă. Prețul ananasului nu este excesiv, iar multitudinea culinară pe care le oferă îl fac potrivit pentru toată lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here