Uleiul de in este grăsimea derivată din semințele de in. Este cunoscut încă din antichitate și a fost folosit de greci și romani. Proprietățile medicale ale uleiului de in au fost chiar folosite de tatăl medicamentului, Hipocrate. L-a recomandat pentru dureri abdominale inferioare și mucozită. Astăzi, se cunosc mult mai multe proprietăți medicinale ale uleiului de semințe de in. Cunoaște-le pe toate.
Uleiul de in este presat la rece din semințele de in. Cercetările științifice confirmă faptul că uleiul de in are multe proprietăți de vindecare și de promovare a sănătății. Acestea se datorează în principal faptului că în uleiul de semințe de in găsim acizi grași omega 3 și omega 6 nesaturați. Proprietatea lor este de a reduce nivelul de colesterol rău, în timp ce sporește creșterea celui bun. În practică, acest lucru înseamnă că un consum regulat de ulei de in reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Acizi grași polinesaturați din uleiul de semințe de in
100 g de ulei de in conțin aproximativ 74 g de acizi grași polinesaturați omega 3 și omega 6. Acești acizi au o importanță deosebită pentru buna funcționare a organismului. Furnizarea lor cu hrană este cu atât mai importantă, deoarece organismul nu este capabil să le producă de la sine. Între timp, acestea ajută, printre altele la transportul adecvat al lipidelor din sânge, și în special la colesterol. Datorită acestui fapt, uleiul de in este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza. În plus, vă permite să reglați tensiunea arterială, funcționarea sistemului cardiovascular, central și nervos. Grăsimile nesaturate sunt, de asemenea, necesare pentru buna funcționare a tractului digestiv, a sistemului respirator, a rinichilor și a organelor de reproducere. Toate acestea înseamnă că deficiențele de acizi omega pot duce la afectarea multor organe interne și crește susceptibilitatea la infecții și modificări ale pielii.
Vitamina E în uleiul de in
Uleiul de in este o sursă valoroasă de vitamina E, adică vitamina tinereții. Proprietățile vitaminei E reprezintă direct o îmbunătățire generală a stării și frumuseții pielii. Cu toate acestea, merită să știți că vitamina E este valoroasă și pentru funcțiile vitale ale organismului. Reduce apariția bolilor cardiovasculare, printre altele boala coronariană și ateroscleroza.
Proprietățile de sănătate ale uleiului de semințe de in
- Acizii grași OMEGA-3 conținuți în uleiul de semințe de in sunt un bloc important de construcție al celulelor corpului și țesutului creierului. De asemenea, joacă un rol important în sinteza hormonilor;
- Utilizarea regulată a uleiului de in are un efect pozitiv asupra ciclului menstrual (reglează proporția de hormoni din corpul femeii). Și la femeile de peste 50 de ani, ameliorează simptomele menopauzei;
- La bărbați, uleiul de semințe de in este utilizat ca auxiliar în tratamentul hiperplaziei prostatice;
- Susține tratamentul depresiei, iar în timp ce practicați sport crește rezistența corpului;
- Susține procesele digestive și regenerează membranele mucoase ale sistemului digestiv;
- Uleiul de semințe de in hrănește pielea – este recomandat în special pentru pielea uscată, cu tendință de decojire.
Cum se folosește uleiul de in?
Uleiul de semințe de in poate fi folosit intern sau extern. Utilizarea externă a uleiului de semințe de in este recomandată pentru boli de piele și căderea părului. Poate fi folosit pentru regenerarea epidermei și dermului, în tratamentul ulcerelor, fierberilor și al plăgilor sub presiune.
Uleiul de in este cunoscut și în bucătărie. Cu toate acestea, trebuie amintit că, datorită proprietăților uleiului de semințe de in, acesta nu trebuie utilizat pentru prăjire. Cel mai bine este să-l folosiți la rece, adăugând în salate, sosuri, legume fierte și alte feluri de mâncare. Uleiul de semințe de in poate fi folosit de oamenii aflați la diete de slăbire și de cei care au grijă de figura lor. Uleiul de semințe de in îmbunătățește procesul de ardere a grăsimilor și inhibă depunerea acesteia.
Uleiul bun de semințe de in
Pentru a profita din plin de proprietățile uleiului de semințe de in, trebuie să optați pentru grăsimi de înaltă calitate. Calitatea uleiului este afectată și de modul în care este păstrat. Uleiul de in de înaltă calitate este considerat a fi cel:
- depozitat într-o cameră rece, fără acces la lumină și aer;
- care conține cel puțin 50% acid gras Omega-3;
- presat din semințe care nu sunt modificate;
- presat la rece;
- necurățate;
- fără adăugarea de ingrediente artificiale precum vitamina E sintetică;
- proaspăt – nu poate rezista mai mult de 3 luni, iar după deschidere trebuie utilizat în decurs de o lună.
Doza de ulei de in
Doza de ulei de in, este individuală și trebuie adaptată nevoilor organismului. Se presupune că un adult nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe de grăsime pe zi. Cererea pentru copii și adolescenți pentru omega 3 este mult mai mare decât pentru adulți, astfel încât aceștia pot consuma cantități mai mari de ulei. Trebuie amintit că creșterea dozei nu provoacă creștere în greutate.
Ulei de in pentru piele și păr
Cosmetica și medicina estetică sunt cele care optează pentru uleiul de semințe de in. Acestea recomandă să optați pentru grăsimi atunci când aveți de-a face cu psoriazis, dermatită atopică, piele uscată, grasă și lucioasă. În acest caz, uleiul de in poate fi utilizat pentru îngrijirea feței și a corpului, zilnic. Uleiul poate fi un plus la măștile de hidratare, peeling-uri, balsamuri, comprese. Uleiul de in pentru păr va ajuta la oprirea cheliei (în special pentru bărbați) și va face față cu părul rupt, slab și deteriorat. Uleiul este de asemenea un remediu pentru mătreață, psoriazisul scalpului si căderea părului.