Există multe idei pentru o cină gustoasă. Cu toate acestea, în România, mesele de carne domnesc sub diferite forme. Una dintre cele mai bune rețete pentru o cină de gală sau o cină romantică este friptura de vită. Cu toate acestea, prăjirea sa nu este ușoară. Dificultatea sa, se datorează în principal, faptului că friptura de vită poate fi servită în formă roșie, semi-roșie sau rumenită. Fiecare dintre aceste forme necesită un timp de coacere diferit. Vezi cum să prăjești o friptură de vită roșie și semi-roșie.

A face friptura perfectă nu este ușor, acest lucru necesită cunoștințe și abilități. Cele mai bune la gust sunt fripturile de vită Kobe. Aceasta este carne din bovine crescute în Argentina în SUA. Carnea de vită Kobe este considerată un tip nobil de carne, care se recunoaște cu ușurință prin culoarea sa (roșie), gust și fragilitate. Carnea de vită este obținută de la bovine cu vârsta de peste jumătate de an. Este unul dintre elementele de bază ale bucătăriei europene și americane.

Ce trebuie să știi despre carnea de vită?

Carnea de vită este o carne gustoasă și sănătoasă. Este una dintre cele mai valoroase. Deține un nivel mediu de conținut de grăsimi și o cantitate mare de proteine ​​ușor digerabile (absorbția proteinelor din carne de vită este de 70-100%). Carnea de vită este, de asemenea, o sursă de vitamine B12, B1 și B6, fosfor, fier și zinc.

Valorile de sănătate ale cărnii de vită nu sunt singurele ei avantaje. Carnea de vită se remarcă prin gustul și aroma sa excelentă. Acestea sunt eliberate în timpul gătitului și reacționează cu alte ingrediente, de exemplu cu condimentele. Drept urmare, fripturile sunt preparate cu un gust și aromă bogată și variată.

Cum să recunoști o friptură bună?

Pentru a face o friptura de vită gustoasă, trebuie să cumperi carne de bună calitate. Carnea de vită de bună calitate poate fi recunoscută prin culoarea sa roșie intensă (cea mai bună este cea de culoare roșu închis) și umiditate scăzută. În interior, friptura poate fi strecurată cu grăsime venoasă albă. Dacă cumpărăm carne ambalată în vid, aceasta poate avea o culoare mai închisă după despachetare – acesta este rezultatul procesului de oxidare. După ce scoți carnea din folie, trebuie să o clătești. Pentru propria sănătate, cel mai bine este să eviți carnea de vită de culoare închisă, cu pete întunecate, grăsimi de culoare galben-brun și un miros acru.

De asemenea, merită să ne amintim că anumite bucăți de carne sunt potrivite pentru un alt tip de prelucrare. Pentru prăjire, se recomandă prăjirea cărnii de vită (friptură), slănină, mușchi de vită, plasturi. La grătar poți face: fripturi, slănină, burgeri dintr-un mușchi măcinat, iar pentru copt: petic dezosat, carne de vită prăjită. Dacă carnea de vită trebuie coaptă, cel mai bine este să se opteze pentru gâtul de porc.

Cum să pregătești o friptură bună?

Pentru a păstra gustul natural al fripturii de vită, acesta nu trebuie marinat mult mai devreme și scufundat în marinată chiar înainte de prăjire. Marinata pentru friptura de vită ar trebui să conțină ulei de măsline, usturoi și ierburi. De asemenea, poți marina friptura în ulei de măsline cu piper, ierburi, miere și zahăr.

Cele mai populare moduri de a pregăti friptura de vită sunt stilul american și cel argentinian. Americanii sunt renumiți pentru 4 tipuri de fripturi:

  • friptura osoasă (felie de carne de vită prăjită și mușchi, între care există un os care formează litera T),
  • porterhouse (friptura cu os din t din partea în care coaja este cea mai groasă),
  • new york (friptură de vită dezosată în forma statului New York);
  • ochi de coaste (coasta dezosată).

Fripturile argentiniene se fac la grătar. Gustul lor este influențat de poziționarea corectă a grătarului și de temperatură – cea perfectă este când focul începe să-ți ardă mâna după 5 secunde. Sarea se adaugă la fripturile argentiniene la sfârșitul prăjirii sau chiar pe farfurie.

Cât se prăjește o friptură?

Numărul de minute, în care friptura de vită se află pe foc sunt extrem de importante. Durata prăjirii influențează tipul de friptură: dacă friptura va fi roșie, semi-roșie sau rumenită. Cu toate acestea, carnea de vită este prăjită scurt. Înainte de prăjire, trebuie tăiat în felii subțiri de-a lungul fibrelor. Friptura de 2,5 cm grosime este prăjită:

  • 3-4 min – culoare foarte sângeroasă,
  • 4-5 min – sângeros,
  • 5-6 min mediu prăjit, 6-7 min – prăjit.

    friptură
    fot. pixabay.com

Pentru a verifica gradul de gătire al fripturii, poți apăsa pe ea – cu cât este mai tare carnea, cu atât este mai uscată. Dacă dorești să eviți uscarea cărnii, merită să o introduci într-un cuptor preîncălzit timp de 100 de minute. Atunci friptura se va echilibra între fragilitate și suculență.

Carnea trebuie prăjită în grăsime fierbinte, un minut pe fiecare parte și apoi prăjită până la capăt. La final, carnea se presară cu sare și piper. Fripturile de vită au cel mai bun gust atunci când sunt servite cu ierburi, ciuperci, legume, fructe, brânză și sosuri. Friptura prăjită înainte de consum, ar trebui să se odihnească un timp. Acest lucru va evita scurgerea de suc la tăiere. Băuturile care se potrivesc cu friptura de vită sunt vin, whisky și port.

Atenție la carnea de vită!

Carnea de vită, deși gustoasă, poate contribui la probleme de sănătate. Acestea apar, în primul rând, dacă mâncăm prea des carne neagră. Cantități mari de carne de vită cresc riscul de artrită cardiovasculară, metabolică, reumatoidă, degenerare maculară și cancer. Nutriționiștii recomandă ca fripturile să fie consumate doar din când în când și numai dacă nu avem exces de greutate. De asemenea, este bine să o mănânci cu legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here