zbor
fot. pixabay.com

Consumul de cafea în timpul sarcinii este o idee bună? Cofeina elimină vitaminele și mineralele valoroase din organism și, de asemenea, crește tensiunea arterială. Mai ales espresso puternic. Dacă ești sănătos și nu ai tensiunea arterială ridicată, poți bea uneori cafea slabă și solubilă cu lapte. Două centre independente de cercetare: Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi și Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Alimentelor recomandă femeilor însărcinate să bea cel mult 2 căni de cafea pe zi (echivalentul a 200 mg de cofeină). Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la rândul său, permite ceva mai mult: o femeie însărcinată poate, conform recomandărilor sale, să bea 3 căni de cafea pe zi. Să aruncăm o privire mai atentă la analizele dedicate consumului de cafea în timpul sarcinii.

Cofeina este unul dintre cei mai consumați stimulenți din populația generala. Se găsește în multe produse alimentare și băuturi, inclusiv cafea, ceai, ciocolată, produse de cacao, băuturi nealcoolice și băuturi energizante. În plus, este din ce în ce mai mult utilizat ca ingredient în prescripțiile medicale și medicamentele fără rețetă pentru răceală, gripă, dureri de cap, simptome menstruale, scădere în greutate și stimularea sistemului nervos central.

Efectele cofeinei asupra organismului sunt mediate de interacțiunea cu mulți receptori, incluzând adenozina, acizii adrenergici, colinergici γ-aminobutirici și serotonina. Preocupările privind utilizarea cofeinei în timpul sarcinii sau alăptării apar din efectele teoretice asupra fătului: cofeina traversează bariera placentară; eliminarea timpului de înjumătățire a cofeinei crește în sarcina târzie, iar sugarii metabolizează slab cofeina până la vârsta de 3 luni.

Consumul de cafea în timpul sarcinii – este periculos pentru copil?

Cofeina este, de asemenea, nesănătoasă pentru un copil nenăscut, al cărui ficat nu-i poate face față încă. Această substanță pune corpul fetal într-o stare de agitație. Conform cercetărilor, consumul a 4 sau mai multe căni de cafea pe zi, poate provoca probleme cardiace fetale. De asemenea, poate afecta negativ producția hormonului de creștere. Observațiile clinice și studiile epidemiologice au indicat, că o doză zilnică de peste 150 mg determină o greutate scăzută la naștere a nou-născutului, iar consumul de cofeină de către o femeie însărcinată peste 300 mg pe zi, crește riscul de avort.

De ce ar trebui să renunți la cofeină în timpul sarcinii? Defectele de dezvoltare ale copilului

Au fost efectuate o serie de analize ale literaturii critice, privind relația potențială dintre cofeină și avortul spontan, defecte de naștere și restricția de creștere a fătului. Aceste recenzii cuprind mii de sarcini, precum și o varietate de proiecte de cercetare, inclusiv studii de caz și studii de cohortă.

Majoritatea acestor studii nu au evaluat femeile, ale căror aport de cofeină a fost mai mare de 300 mg/zi, ceea ce corespunde la aproximativ 3 căni de cafea instantanee pe zi. În plus, au fost recunoscute multe defecte metodologice, cum ar fi lipsa controlului în cazul unor factori perturbatori, inclusiv fumatul și consumul de alcool. Fumatul este o problemă-cheie, deoarece provoacă avorturi spontane, iar multe femei combină consumul de cafea cu fumatul.

Concluziile generale spun, că nu există dovezi suficiente pentru o relație de cauzalitate între consumul de cofeină și o creștere a avortului spontan, în special dacă se consumă mai puțin de 300 mg/zi; nu există riscul crescut de defecte la naștere; iar aportul de cafeină în doză de 300 mg/zi sau mai puțin, determină o ușoară reducere a creșterii fetale.

Fapte rapide cu privire la cofeină

  • Cofeina este un stimulent și diuretic; Deoarece cofeina este un stimulent, crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, consumul acesteia nu este recomandat în timpul sarcinii.
  • De asemenea, cofeina crește frecvența urinării. Aceasta reduce nivelul lichidelor corporale și poate duce la deshidratare.
  • Cofeina traversează placenta către copil. Deși poți gestiona cantitatea de cofeină pe care o consumi, copilul tău nu poate. Metabolismul copilului tău încă se maturizează și nu poate metaboliza complet cofeina.
  • Orice cantitate de cofeină poate provoca, de asemenea, modificări ale modelului de somn sau al mișcării normale a copilului în etapele ulterioare ale sarcinii. Amintește-ți că, cofeina este un stimulent și te poate trezi atât tine cât și copilul.

    dietă
    fot. pixabay.com

Cum influențează cofeina copilul tău nenăscut?

Cofeina este un medicament dependent, stimulent, care trece cu ușurință prin placenta către fătul în curs de dezvoltare. Se transmite și prin laptele matern.

La sugari, timpul de înjumătățire a cofeinei este prelungit. Rămâne mai mult în corpul copilului, iar fătul în curs de dezvoltare nu are capacitatea de a detoxifica cofeina.

Studiile au arătat că, consumul de cofeină în timpul sarcinii poate cauza multe probleme pentru tine și copilul tău, inclusiv:

  • Risc crescut de avort;
  • Greutate mică după naștere;
  • Malformații congenitale;
  • Riscul crescut de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS);
  • Reducerea fierului și a calciului la gravide;

Cafeaua și pesticidele

Un alt motiv bun pentru eliminarea cofeinei în timpul sarcinii este că, culturile de cafea cultivate în afara SUA, sunt puternic pulverizate cu pesticide.

Pesticidele sunt asociate cu multe probleme de sănătate, inclusiv avorturi spontane și nașteri premature.

Sursele cofeinei

Cofeina poate fi găsită în diverse băuturi, alimente și medicamente. Surse populare de cafeină:

  • Cafeaua (chiar și cafeaua decofeinizată conține câteva miligrame de cofeină);
  • Ceai;
  • Cola;
  • Băuturi energizante;
  • Cacao și ciocolată;
  • Medicamente fără prescripție medicală și cu prescripție medicală (în special medicamente pentru durere);

Cantități asemănătoare de cofeină, pe care le putem găsi în alimente și băuturi:

  • o cană de cafea solubilă: 60 – 80 mg ;
  • o cană de cafea filtrantă: 60 – 120 mg;
  • o cană de ceai: 10 – 50 mg;
  • o pușcă de 375 g de cola: 48,75 mg;
  • o cană de 250 ml băutură energetică: 80 mg;
  • 100 g deton de ciocolată cu lapte: aproximativ 20 mg;

Cafea cu cereale în sarcină

Cafeaua cu cereale este cel mai sănătos tip de cafea de pe piață. Are multe compoziții minerale valoroase, deci este perfectă pentru femeile însărcinate. Este fabricată din cereale care înlocuiesc boabele de cafea. Acestea includ secară, orz sau cicoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here