Nucile caju
fot.pixabay.com

Nucile sunt o gustare sănătoasă, hrănitoare și gustoasă. Avem nevoie de acestea atunci când ne lipsește energia. Cu toate acestea, merită să ne amintim că există multe soiuri de nuci pe piață – unul dintre acestea este caju. Conțin numeroase valori nutritive care sunt bune pentru sănătate. Descoperiți proprietățile nucilor caju.

Nucile caju au un gust delicat și dulce. Le poți găsi oriunde, dar nu sunt chiar cea mai ieftină gustare. Forma lor seamănă cu un rinichi, de unde și numele lor. Anacardele pe care le putem cumpăra în Polonia provin din India, Vietnam și America Centrală. De remarcat este faptul că, pe lângă tradiționalele nuci caju, este cunoscut și soiul brazilian. Nucile caju braziliene sunt mari și dulci.

Nucile caju
fot.pixabay.com

Valorile nutritive ale nucilor caju

O mână de nuci caju pe zi reprezintă o doză bună de vitamine și minerale. În nuci veți găsi, printre altele vitamina C, B6, K și E, tiamina, riboflavina, acidul folic, niacina. Nucile caju sunt, de asemenea, o sursă de minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.

Proprietățile sănătoase ale nucilor caju

Faptul că nucile caju au un efect pozitiv asupra sănătății a fost dovedit științific. Este demonstrat că:

  • Nucile caju împiedică dezvoltarea diabetului de tip 2- extractul de nuci caju stimulează absorbția glucozei de către celulele musculare, sensibilizând astfel țesuturile la insulină; datorită indicelui glicemic scăzut (15), nucile caju pot fi incluse în dieta diabetică;
  • Nucile caju protejează împotriva bolilor de inimă și hipertensiunii arteriale – acizii grași nesaturați conținuți în nucile caju inhibă creșterea colesterolului rău și a trigliceridelor și, de asemenea, afectează pozitiv starea vaselor de sânge; trebuie, de asemenea, amintit că nucile caju sunt o sursă valoroasă de potasiu – un element care scade tensiunea arterială și reglează funcția inimii; sistemul cardiovascular privind includerea anomaliilor în dietă va beneficia de lărgirea arterelor și de menținerea unor niveluri normale de factori de coagulare a sângelui; nucile caju sunt recomandate ca parte a unei diete pentru hipertensiune;
  • Nucile caju ameliorează stresul – substanțele conținute de nucile caju reglează activitatea sistemului nervos; în primul rând, este afectat pozitiv de vitaminele B; sarcina lor este să calmeze nervii, să adauge energie, să îmbunătățească concentrarea și memoria;
  • Nucile caju susțin pierderea în greutate – deși acestea aparțin valorilor calorice (100g = 553 calorii), ele pot face parte din dietele care reduc greutatea; rezultă din faptul că elimină în mod eficient și timp îndelungat senzația de foame și împiedică gustarea între mese; într-o dietă de slăbire, nucile caju vor reduce, de asemenea, stratul de grăsime din jurul burții și va crește nivelul de serotonină (hormonul fericirii), ceea ce reduce senzația de foame și îmbunătățește starea de spirit;
  • Nucile caju îmbunătățesc aspectul părului și al unghiilor – zincul și seleniul conținut în nucile caju au un efect pozitiv asupra aspectului părului și a unghiilor, făcându-le mai puternice, nu se rup, se despart, nu sunt uleioase și nu cad (păr).

Nucile caju în bucătărie- cum să le consumi?

Nucile caju pot fi consumate sub diferite forme: prăjite, sărate, sau învelite în ciocolată- dar cele mai sănătoase sunt cele crude. Au foarte multe vitamine și minerale. Datorită gustului lor dulce, delicat, nucile caju sunt adesea baza pentru diverse deserturi. Acestea pot fi adăugate și în salate sau preparate inspirate din bucătăria indiană. Sucurile, gemurile, marmeladele și vinul sunt făcute din ,,merele părinte’’ de pe malul râului.

Atunci când mâncați nuci caju, trebuie să aveți grijă la nucile moi și mucegăite. Aceasta înseamnă că pe gustare există mucegai ultratoxic, care provoacă disconfort gastrointestinal. Cel mai bine este să cumpărați nuci caju ambalate, protejate de aer, lumină și umiditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here