Fibre
fot.pixabay.com

Fibra dietetică este o substanță de origine vegetală care nu este digerată de corpul uman. Alimentele bogate în fibre sunt esențiale în dieta dvs. zilnică. Acestea afectează buna funcționare a tractului digestiv și, de asemenea, ajută la menținerea unei siluete subțiri. Deficitul de fibre alimentare înseamnă că ajungem să ne luptăm cu disconfort digestiv, constipație și alte probleme digestive. Așadar, trebuie să fim atenți la fibre. Cantitățile prea mari sunt, de asemenea, periculoase. Vezi, de ce nu puteți exagera cu fibrele.

Fibra dietetică sau fibra nutrițională este o substanță extrem de importantă pentru organism. Acesta joacă un rol unic în sistemul digestiv. Proprietatea fibrei este aceea că nu digeră și trece prin întregul sistem digestiv și, de asemenea, leagă apa, irită pereții intestinali și stimulează mișcările lor peristaltice. Fibrele dietetice afectează însă nu numai digestia, ci și sistemul cardiovascular, nivelul colesterolului și al glicemiei. Nutriționiștii subliniază că o dietă bogată în fibre vă permite să preveniți multe boli ale civilizației, de exemplu cancer, obezitate sau ateroscleroză.

Fibre
fot.pixabay.com

Fibre solubile și insolubile

Fibra poate lua o formă solubilă sau insolubilă. Ambele substanțe sunt de origine vegetală și apar împreună, dar în proporții modificate.

Fibra solubilă, când este combinată cu apă formează o substanță gelatinoasă, umflată și umple stomacul. Acest lucru asigură că ne vom simți sățioși pentru o lungă perioadă de timp și se va prelungi timpul petrecut de mâncare în stomac. Fibra solubilă care acoperă ușor pereții tractului gastrointestinal, reduce absorbția carbohidraților și a trigliceridelor, facilitează excreția metabolismului dăunător și a metalelor grele. Fibra solubilă conține: pectine, hemiceluloze, beta-glucane și mucilagii.

Al doilea tip de fibre este fibra insolubilă. Acesta leagă apa, dar nu se dizolvă în ea, ci doar crește în volum. Datorită acestei fibre insolubile se realizează o umplere naturală a stomacului. Proprietățile sale sunt: eliminarea reziduurilor alimentare din intestine, accelerarea digestiei, precum și creșterea și îmbunătățirea consistenței scaunului. Fibra insolubilă conține substanțe precum celuloză, lignină și unele hemiceluloze.

Produse din fibre dietetice

Produsele cu cel mai mare conținut de fibre sunt:

  • cereale din categoria cerealelor mici – făină de tip ridicat (cum ar fi făina de graham, tip 1850), pâine integrală (de exemplu secară, spelată), cereale naturale, de exemplu ovăz;
  • fructe proaspete și uscate – inclusiv mere, banane, struguri, zmeură, coacăze, prune, piersici;
  • legume – de exemplu, broccoli, morcovi, fasole, cartofi, spanac, ceapă;
  • boabe și semințe – cum ar fi semințele de floarea soarelui, semințele de dovleac.

De ce se merită să consumăm fibre?

Fibrele dietetice au multe proprietăți pentru sănătate. Prin urmare, acest ingredient nu trebuie uitat atunci când compui o dietă echilibrată și sănătoasă. Fibrele dietetice:

  • Reduc riscul de boli ale sistemului cardiovascular – acest lucru se datorează faptului că permite absorbția și excreția grăsimilor din tractul digestiv și elimină acizii biliari din organism; datorită acestui fapt, fibra vă permite să scădeți nivelul de colesterol rău și, astfel, reduceți riscul de ateroscleroză și alte boli cardiovasculare;
  • Susține slăbirea – datorită senzații de plin în stomac, intensifică și prelungește senzația de sațietate și încetinește golirea gastrică; acest lucru poate reduce semnificativ nevoia de gustare între mese;
  • Reglează glicemia – fibra întârzie digestia carbohidraților, ceea ce împiedică explozia de insulină;
  • Funcționează anti-cancer – una dintre proprietățile fibrelor dietetice este purificarea fibrelor din toxine și metale grele; ele pot contribui totuși la dezvoltarea celulelor canceroase;
  • Previne constipația – fibra dietetică înmoaie scaunul și își mărește volumul prin accelerarea peristaltismului intestinal; defecarea datorită fibrelor este mai regulată.

 Fibre dietetice consumate în doze

Deși fibra dietetică este o substanță de dorit în organism, ea poate fi dăunătoare atunci când este consumată în cantități mari. Se afirmă că aportul zilnic de fibre pentru un adult nu trebuie să depășească 40 de grame, în timp ce pentru copii 21 de grame. Aportul crescut de fibre poate contribui la efectele secundare și poate afecta negativ sănătatea. Este cercetat faptul că excesul de fibre poate contribui la:

  • deficiențe de fier, calciu și zinc;
  • deficiențe de nutrienți și reducerea aportului caloric de mese;
  • afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi balonarea sau constipația (condiția pentru constipație este furnizarea excesivă de fibre cu aport insuficient de apă).
  • Fibre
    fot.pixabay.com

Fibrele dietetice nu sunt indicate în anumite afecțiuni. Nu trebuie utilizat de către persoanele care suferă de gastrită, ulcer gastric, pancreatită, colangită, intestine sau anemie. La persoanele care suferă de aceste boli, fibrele vor provoca reacții adverse intense, așa că este mai bine să renunți la ele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here