Mandarinele sunt unul dintre cele mai populare fructe. Sunt considerate surorile mai tinere ale portocalelor. Ele diferă ca mărime și sunt mai dulci. Cu toate acestea, este important să ne amintim că mandarinele și portocalele au valorile nutritive diferite. În ciuda dimensiunilor mici, conțin multe ingrediente valoroase, printre altele vitamina C și flavonoide. Acest lucru face ca, mandarinele să fie recomandate ca o componentă a dietelor de slăbit, pentru diabet sau ateroscleroză. Descoperă proprietățile nutritive și vindecătoare ale mandarinei.

Mandarina este un fruct inconfundabil, care este apreciat, în primul rând, datorită gustului său. Puțini oameni știu că aceste portocale mai mici conțin multe vitamine și minerale valoroase. Ele ajută la prevenirea și tratarea multor boli. Mandarinele, pe care le cumpărăm în magazinele românești, provin de obicei din Brazilia. Aceste fructe sunt cultivate într-un climat cald. Există mai multe soiuri de mandarine, de exemplu clementine, mandarine, tangeluri, satsume.

Tipuri și soiuri de mandarine

În ultimii ani, pe rafturile magazinelor au apărut mai multe soiuri de mandarine. Cele mai populare sunt:

  • Clementinele – formate ca urmare a unei încrucișări între mandarină și portocal amar. Conțin relativ puține sâmburi.
  • Mandarine – pielea lor este foarte subțire și ușor de cojit. Au o mulțime de sâmburi și un gust ușor tăios.
  • Tangeli – o încrucișare între mandarină și grapefruit. Sunt dulci și suculente cu o notă ușor amară.

Proprietățile de sănătate ale mandarinelor

Mandarinele sunt fructe formate din 90% apă. Restul de 10% este o adevărată bombă cu vitamine. Pulpa de fructe conține vitaminele A, B, C, D, K și P. În plus, valoarea nutritivă a mandarinelor include zaharuri, pectine, acizi, săruri minerale, glicozide, uleiuri esențiale, elemente precum calciu, fosfor și potasiu. Cu toate acestea, antioxidanții sunt considerați cel mai important nutrient al mandarinei. Rolul lor este de a proteja celulele împotriva radicalilor liberi de oxigen și eliminarea lor din organism.

bucătărie
fot. pixabay.com

Proprietăți de sănătate ale mandarinelor

Mandarinele au multe proprietăți medicinale. Li se datorează în principal nivelul ridicat de vitamine A și C. Este indicat să mănânci regulat mandarine pentru că:

  • Protejează ochii de boli – totul datorită cantității mari de vitamina A; are un efect mare asupra organului vederii, protejându-l de glaucom și cataractă;
  • Susțin construirea oaselor și a dinților puternici;
  • Protejează pielea împotriva radiațiilor solare și îmbunătățesc aspectul acesteia;
  • Consolidează sistemul imunitar – la fel ca toate citricele, mandarinele sunt bogate în vitamina C; 100 g de fructe asigură aproximativ 38% din cererea zilnică de acid ascorbic; acest lucru face ca mandarinele din dietă să protejeze de microbi și să crească imunitatea naturală a organismului;
  • Susține slăbirea – proprietățile de slăbire ale mandarinelor rezultă din prezența nobiletinei în ele; această substanță previne acumularea de grăsime în ficat; merită să ne amintim că, această substanță se găsește, în primul rând, în coaja de mandarină; Efectul de slăbire al mandarinelor rezultă, de asemenea, din calorii scăzute; acest lucru se datorează faptului că acestea sunt formate, în principal, din apă; datorită acestui lucru și a acizilor organici, mandarinele într-o dietă de slăbire, îmbunătățesc digestia și curăță organismul de toxine;
  • Previne bolile de inima;
  • Funcționează preventiv în domeniul diabetului de tip 2 – mandarinele pot fi consumate atât profilactic, cât și de cei, care suferă de diabet de tip 2; printre citrice, acestea se disting prin media de carbohidrați și valoarea energetică scăzută; indice glicemic scăzut înseamnă că mandarinele nu dăunează diabeticilor;
  • Previne cancerul – studiile științifice au arătat că substanța conținută în pielea mandarinelor distruge un anumit tip de celule canceroase; elimină factorii responsabili de cancerul hepatic.

Mandarinele în bucătărie

Mandarinele sunt, în primul rând, o gustare sănătoasă în timpul zilei. Le mâncăm crude. Fructele sunt adăugate și la deserturi sau salate de fructe; poate fi un ingredient al gemurilor, al conservelor și al sucurilor. Mandarinele sunt considerate afrodisiace în multe culturi.

Unul dintre cele mai populare preparate făcute din mandarine este tinctura. Se prepară din 2 kg de mandarine, 1 litru de alcool, 0,5 kilograme de zahăr și 0,5 litri de apă. Fructele trebuie spălate bine, apoi tăiate în felii. Așa pregătite, trebuie puse într-un borcan, în care se adăugă alcool – lăsă să stea 3 săptămâni. În acest timp, tinctura trebuie să fie amestecată de mai multe ori. După 3 săptămâni, se adaugă siropul de zahăr. Tinctura de mandarină se strecoară printr-un tifon sau o strecurătoare mică și se toarnă în sticle. Îl poți bea după gust, merge bine cu deserturi dulci.

Mandarinele în industria cosmetică

Mandarinele sunt folosite nu numai în bucătărie, ci și în produsele cosmetice. Uleiul de mandarină este creat din fructe, mai precis din cojile lor. Este utilizat în principal pentru masaj și aromaterapie. Are un efect calmant. Uleiul de mandarină poate fi folosit și pentru îngrijirea pielii. O influențează extrem de favorabil. Ajută la tratarea vergeturilor și a celulitei după sarcină. Datorită acțiunii sale astringente, poate fi utilizat și pe pielea grasă, combinată și acneică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here