Leurda
fot.pixabay.com

Usturoiul este o plantă populară nu numai în bucătărie, ci și în medicină. Aceasta cuprinde diverse soiuri. Unul dintre ele este leurda. Aceasta are proprietăți similare cu usturoiul, dar conține cantități mai mari de substanțe care mențin sănătatea, în principal compuși cu sulf. Leurda s-a dovedit a fi deosebit de eficientă în ceea ce privește sistemele cardiovasculare și digestive. În plus, leurda are și proprietăți anti-virale, anti-bacteriene și anti alergice. Iată toate proprietățile leurdei.

Leurda este cunoscută și sub denumirea de usturoiul țiganului sau ceapa vrăjitoarei. A fost descoperită și folosită de germanii din antichitate. Ei au tratat leurda ca un remediu universal pentru toate bolile și problemele. Proprietățile sale ajută la întărirea întregului corp.

Leurda
fot.pixabay.com

Cum arată și ce reprezintă leurda?

Merită să știți că leurda este o plantă complet diferită față de usturoi. Aceasta nu ia forma unei cepe, și nu are tradiționalii dinți. În schimb, are forma de frunze verzi, ascuțite, cu tulpini scurte. Aceasta seamănă cu Convallaria, sau cu plante otrăvitoare. Prin urmare, leurda trebuie recoltată doar din propriile culturi.

Leurda nu sunt greu de crescut. Aceasta ar trebui să fie plantată la sfârșitul lunii septembrie și octombrie . Este rezistentă la îngheț, deci va supraviețui iarna și va crește primăvara. Leurda o puteți cultiva cel mai bine într-un loc întunecat, într-un sol fertil, bine drenat, care nu este umed. Persoanele cărora nu le place munca de grădinărit, leurda pot fi cumpărată în magazine, fiind disponibilă sub diverse forme.

Proprietățile nutritive ale leurdei

Proprietățile leurdei sunt similare cu cele ale usturoiului. Cu toate acestea, leurda conține mai mulți compuși care au un efect benefic asupra sănătății. Cele mai multe dintre ele se găsesc în frunzele verzi tinere ale acesteia. Conțin cantități mari de vitamine A, C și E, aminoacizi, elemente: sulf, seleniu, mangan, fier, uleiuri esențiale, flavonoide și alicină. Toate aceste ingrediente fac ca leurda să aibă un efect pozitiv asupra sănătății.

Proprietăți medicinale ale leudei

Leurda este utilizată pe scară largă în medicina naturistă. Conține vitaminele A, C și E și flavonoidele, care sunt compuși cu activitate antioxidantă puternică. Aceștia susțin funcționarea întregului organism, dar mai ales îl protejează împotriva bolilor de sezon și celor mai grave, de exemplu, cancerul sau bolile coronariene.

O altă proprietate benefică a leurdei este, de asemenea, sprijinirea sistemul cardiovascular. Ionii de metal regăsiți în plantă sunt eficienți în reducerea colesterolului, reducerea riscului de acumulare a cheagurilor de sânge și scăderea tensiunii arteriale.

Proprietățile benefice pentru sănătate ale leurdei sunt datorate alicinei. Este un compus produs în bulbii plantei. Acest compus apare numai în cuișoarele zdrobite sau tocate ale leurdei, adică cele care se adaugă cel mai adesea la mâncăruri. Are rol bactericid și anti-fungic. Acest lucru înseamnă că leurda este o armă excelentă în lupta împotriva bolilor infecțioase și a microbilor. Usturoil țigănesc elimină bacteriile rezistente la antibiotice, de exemplu, Staphylococcus aureus. Leurda joacă un rol important și în timpul convalescenței, când organismul este slăbit de boală și expus la diverse tipuri de infecții.

Leurda are proprietăți vindecătoare atât pentru:

  • hipertensiune;
  • Colesterol ridicat;
  • tuse;
  • infecții;
  • Paraziți în special pe cei ai sistemului digestiv (oxiuri, cestode, limbric);
  • rpceli;
  • Probleme de memorie;
  • Boli reumatice.

Proprietăți cosmetice ale leurdei

Leurda nu este doar un medicament eficient, natural, ci și un cosmetic. Compușii de sulf prezenți în plantă reprezintă o componentă de bază a proteinelor pielii, părului și unghiilor. Prin urmare, consumul de leurdă și utilizarea acesteia într-o formă externă vă permite să vă îmbunătățiți și să aveți grijă de frumusețea voastră. Ceapa vrăjitoarei este cunoscută în principal pentru afecțiunile inflamatorii caracteristice pielii acneice. Pentru a le calma, folosiți o mască din frunze de leurdă combinată cu iaurt sau miere. Se aplică direct pe leziunile acneei timp de aproximativ 15 minute. Leurda vă va ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării părului și a unghiilor. Consumul regulat va face ca firele să fie mai puțin fragile și mai strălucitoare.

Leurda
fot.pixabay.com

Leurda în bucătărie

Leurda își pierde o parte din  proprietăți în timpul tratamentului termic. Prin urmare, este recomandat să consumați leurdă crudă. Frunzele proaspete ale usturoiului pot fi înghețate și apoi adăugate în salate, curele, brânză și altele. Leurda  poate fi, de asemenea, uscată. În această formă este un condiment pentru supe, cartofi și carne. Interesant este că aceasta poate fi folosită și pentru prepararea tincturii și a vinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here