Produsul de bază obținut din laptele de capră este brânza. Brânza de capră poate fi cumpărată în magazin, de la producător sau fabricată din lapte de capră. Brânza de capră este oferită spre consum sub diferite forme. Avem brânza de casă, brânza albastră și ruladele. Toate aceste produse, precum laptele de capră, conțin vitamine și minerale. Sunt bogate în principal în proteine, grăsimi și minerale. Descoperă proprietățile nutritive ale brânzei de capră.

Laptele de capră este popular de multă vreme, dar în România abia își câștigă susținătorii. Acest lucru se datorează faptului că ani de zile produsele din laptele de capră a fost considerat mai puțin valoros decât brânzeturile făcute din lapte de vacă. Adversarii lor subliniază că există mai puține proteine ​​în ele. Cu toate acestea, acest lucru are avantajele sale, brânzeturile de capră provoacă mai puține alergii. De asemenea, merită să ne amintim că brânzeturile de capră conțin și alți nutrienți.

Tipuri de brânzeturi de capră

Cea mai mare selecție de brânză de capră se găsește în Franța. Multe tipuri exotice sunt făcute acolo. Brânzeturile de capră din Norvegia, Spania și Italia sunt de asemenea populare. În România, brânzeturile din laptele de capră sunt făcute, în principal, în zona Brașovului. Producătorii al acestui tip de brânză, oferă o varietate de produse, adesea cu aspect exotic. Brânza de capră poate lua forma de cheag, brânză de maturare lungă, ruladă, brânză moale, semi-tare, tare, albastră. Toate aceste brânzeturi au un gust unic. De obicei, au forma unui cilindru plat sau a unui cuboid. Laturile lor sunt drepte sau ușor rotunjite. Uneori, brânza de capră poate fi cumpărată sub forma unei bile aplatizate. Culoarea albă sau ușor crem îi face să se distingă de brânzeturile din lapte de vacă.

Proprietățile nutritive ale brânzei de capră

Brânza de capră este bogată în vitamine și minerale care te ajută să rămâi sănătos și în formă. Compoziția brânzei din laptele de capră este lipidă. Aceasta înseamnă că are un conținut ușor de digerat, format din particule mici de grăsime și un conținut ridicat de acizi grași într-un lanț mediu. În plus, găsim în ele un set întreg de elemente. Brânza de capră conține: Ba, Cr, Cu, Hg, Mg, Mn, Ni și V. Vitamine: tiamina, riboflavina, acidul pantotenic, retinolul, niacina și calciferolul au, de asemenea, un efect benefic asupra sănătății.

O caracteristică importantă a brânzei de capră care merită menționată este conținutul de celule somatice din ea. În consecință, proteina din lapte de capră este ușor digerată de organism. Carbohidrații conținuți în laptele de capră sunt lactoza – are un efect pozitiv asupra absorbției calciului în secțiunile inferioare ale intestinului subțire și magneziu, fosfor, vitamina D, microelemente. În plus, lactoza este o sursă naturală de galactoză, care este folosită, în special de organismele în creștere, pentru sinteza unor compuși structurali importanți ai sistemului nervos. O caracteristică specială a brânzeturilor de capră este lipsa metalelor grele din compoziția lor.

Proprietățile brânzei de capră – când merită consumată?

Brânza de capră este nu numai gustoasă, ci și sănătoasă. Proprietățile sale de sănătate sunt îngrijite, în primul rând, de aminoacidul taurină. Este necesar în procesul de stabilizare a membranelor celulare. În plus, taurina susține procesul vederii, formarea acidului biliar, osmoregularea și homeostazia calciului și a glucozei. Această substanță este importantă, de asemenea, deoarece are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, procesului de creștere, mineralizării dinților și oaselor, a sistemului nervos și imunitar, precum și a protejării organismului împotriva dezvoltării celulelor canceroase.

Brânza de capră trebuie folosită de persoanele care suferă de diateză, hipertensiune arterială, ulcer peptic, astm și tuberculoză. Este demonstrat că includerea brânzeturilor de capră în dieta zilnică va reduce riscul de a dezvolta boli respiratorii și digestive. De menționat este faptul că nu numai brânza, dar și laptele de capră au un efect benefic asupra sănătății. Este omogenizat în mod natural, ușor de digerat, dietetic și scade colesterolul.

Femeile însărcinate, bolnavii de alergie, convalescenții, copiii, persoanele care doresc să mănânce sănătos, pot consuma produse lactate de capră. Sunt sigure pentru aceste grupuri de oameni. Trebuie menționat, totuși, că brânzeturile de capră și alte produse lactate de capră sunt mai scumpe decât cele făcute din laptele de vacă.

aminoacid
fot. pixabay.com

Laptele de capră – la fel de gustos precum brânza

Popularitatea brânzeturilor de capră este în continuă creștere, dar încă mulți nu sunt convinși de laptele de capră. Nu este atât de disponibil ca laptele de vacă. Cu toate acestea, nutriționiștii încurajează să fie încercat cel puțin să fie inclus în dietă. Aceștia indică faptul că, laptele de capră este mult mai bun decât cel de vacă. Laptele de capră este, de asemenea, un produs excelent pentru copii, deoarece compoziția sa chimică este similară cu cea a laptelui de mamă.

O cană de lapte de capră de 380 ml oferă organismului 17% din cererea zilnică de proteine, 33% pentru calciu și suplimentează necesitatea vitaminelor A, B2, D, PP, B12, B3 și a elementelor: mangan, zinc și fosfor. Conținutul caloric din laptele de capră este de 68 de calorii în 100 g de băutură.

Compoziția exactă a laptelui de capră depinde de rasa caprei și a sezonului de pășune pentru animale. Trebuie menționat, totuși, că proteina din laptele de capră este mult mai bine absorbită decât proteina din laptele de vacă, iar proporția de aminoacizi este mai favorabilă. Acest lucru este extrem de important pentru o dietă echilibrată și sănătoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here