Se vorbește tot mai mult despre intoleranța la lactoză. Această boală este o alergie la zahărul care se găsește în lapte. Intoleranța la lactoză este considerată cea mai frecventă intoleranță alimentară. Cauza directă este lipsa lactazei în organism, adică a enzimei necesare pentru a descompune lactoza. Absența acesteia înseamnă că, după consumul de lapte sau de produse lactate, există afecțiuni gastrointestinale. Vezi cum apare intoleranța la lactoză, care sunt simptomele și opțiunile sale de tratament.

Intoleranța la lactoză este o reacție inadecvată a organismului la consumul de produse, care conțin zahăr din lapte (lactoză). Motivul acestei intoleranțe alimentare este lipsa sau deficiența uneia dintre enzimele digestive – lactoza. Este necesar ca zahărul din lapte să se descompună în glucoză și galactoză. Prin urmare, are loc fermentarea bacteriană a lactozei în intestinul gros.

Cauzele intoleranței la lactoză

Cea mai frecventă cauză a intoleranței la lactoză este deficiența ereditară a lactozei, adică hipolactazie la adulți. Deficitul de lactază primară se manifestă foarte devreme, de obicei, în jurul vârstei de 2 ani. La această vârstă, activitatea lactozei scade, ceea ce atinge aproximativ 5% din activitatea inițială. Aceasta înseamnă că vorbim despre intoleranța la lactoză doar la adolescenți și adulți – această afecțiune nu apare la copii și sugari.

O altă cauză a intoleranței la lactoză poate fi alactazia, adică deficiența congenitală de lactoză. Această boală este determinată genetic și este un defect metabolic congenital. În practică, acest lucru înseamnă că organismul nu poate produce lactoză. Dacă intoleranța la lactoză se datorează acestei situații, aceasta poate să apară deja la nou-născuți, iar simptomele ei apar după ce copilului i se administrează lapte de mamă sau lapte, care conține lactoză.

Intoleranța alimentară la lactoză poate fi secundară. Vorbim despre intoleranță temporară sau permanentă. Intoleranța secundară la lactoză este rezultatul bolilor sau al factorilor, care provoacă leziuni ale epiteliului și ale catenelor intestinale, care produc lactoză. Intoleranța secundară la lactoză este o complicație a:

  • boala Crohn (în special în faza acută și în timpul remisiei),
  • enterocolită necrotizantă
  • boala Whipple,
  • sindromul intestinului scurt,
  • infecții gastro-intestinale, de exemplu diaree acută sau cronică – cauzată de bacterii (cel mai adesea Escherichia coli și Salmonella) sau viruși (de obicei rotavirusuri și adenovirusuri),
  • infecție parazitară gastrointestinală: lamblioză, tenie,
  • celiaca,
  • boala Duhring (manifestarea pielii la intoleranța la gluten),
  • alergie alimentară, de exemplu, alergie la laptele de vacă sau soia,
  • fibroza chistica.

Distrugerea epiteliului și a părului intestinal este cel mai adesea rezultatul utilizării excesive de antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, acid acetilsalicilic, chimioterapice și alcool.

Simptomele intoleranței la lactoză

durere
fot. pixabay.com

Simptomele intoleranței la lactoză se confundă foarte ușor cu tulburările gastro-intestinale, în special sindromul de colon iritabil. Simptomele tipice de intoleranță la lactoză includ:

  • diaree (scaunele au un miros acru caracteristic);
  • meteorism,
  • durerile de stomac,
  • „stropirea” în abdomen,
  • degajare excesivă de gaze,
  • colică,
  • greață și vărsături (la unii).

Gravitatea acestor simptome este individuală și depinde, în principal, de cantitatea de lactoză consumată. Cu cât o consumi mai mult, cu atât simptomele sunt mai intolerante. Trebuie amintit că simptomele menționate mai sus apar, de obicei, după câteva până la o duzină de ore, după consumul de zahăr din lapte. Aceasta înseamnă că apariția simptomelor alergice nu este întotdeauna asociată cu intoleranța la lactoză.

Cum să diagnosticăm intoleranța la lactoză?

Pentru a diagnostica intoleranța la lactoză, trebuie efectuat un test precum respirația la hidrogen, testul pH-ului scaunului, testul oral de încărcare a lactozei, testul de eliminare, testul molecular. Cu toate acestea, examenul endoscopic este administrat ca cel mai eficient test de diagnostic. Trebuie amintit că este foarte invaziv și implică colectarea unui fragment de intestin subțire și apoi supunerea acestuia la conținut de lactoză.

Tratarea intoleranței la lactoză

Tratamentul intoleranței la lactoză depinde de cauza apariției intoleranței alimentare. Prin forma înnăscută, tratament înseamnă eliminarea pe parcursul vieții a produselor, ce conțin zahărul din lapte. Acest lucru este necesar, deoarece intoleranța netratată poate pune în pericol viața. Un fel de facilitare, este apariția lactozei în comprimate. Produsele farmaceutice sunt destinate să ajute la digestia alimentelor lactate. Ele trebuie luate înainte de a mânca lapte și produse lactate. Trebuie amintit că, pastilele cu lactoză pot fi consumate doar de unii pacienți cu intoleranță congenitală și primară la lactoză.

Persoanele care suferă de intoleranță secundară la lactoză trebuie să elimine, temporar, produsele laptele, iar amestecurile de lapte fără lactoză sunt utilizate la copii mici și sugari. Dieta trebuie aplicată până la vindecarea bolii, care a determinat intoleranța alimentară. După un tratament de succes, intoleranța ar trebui să se oprească și vei putea reveni la meniul tău normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here