Una dintre credințele obișnuite este că gelatina este o parte importantă din dieta sportivilor și a persoanelor care se luptă cu boli articulare. Datorită faptului că conține colagen, adică proteine, are efecte de creștere a tendoanelor și cartilajului. Cu toate acestea, se subliniază că acest lucru nu este în întregime adevărat. Totul pentru că, colagenul se descompune în procesul digestiv. Aceasta înseamnă că gelatina nu are efect asupra stării articulațiilor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui eliminat complet din dietă. De ce? Vezi dacă gelatina ajută la problemele articulare.
Gelatina este un produs alimentar ușor de găsit. Este utilizat pe scară largă în bucătărie. Se adaugă la multe feluri de mâncare. Cu toate acestea, merită să știți că gelatina are un efect de pro-sănătate. Cu toate acestea, din legendele urbane, se indică faptul că gelatina trebuie să fie inclusă în dieta persoanelor care suferă de probleme articulare și în dieta sportivilor. Rolul gelatinei este de a contribui la întărirea oaselor și a articulațiilor. Totuși, acestea nu sunt singurele proprietăți.
Ce este gelatina?
Gelatina este o combinație de proteine peptidice care sunt obținute prin hidroliza colagenului găsit în oase și cartilaj. Gelatina este folosită în principal în bucătărie. Gospodinele o apreciază pentru proprietățile de gelifiere și emulsionare. Se adaugă la iaurturi, dulciuri, jeleuri de fructe și jeleuri de carne.
Gelatina în sine este un produs de origine animală, care este format din colagen derivat din tendoanele animalelor, oase, cartilaje, copite și coarne. Substanța obținută inițial este supusă filtrării și apoi este concentrată, uscată și pudrată. În formă de pulbere, este depozitată pe rafturile magazinelor. În gelatină, găsim în principal proteine și aminoacizi, cum ar fi glicină, prolină, acid glutamic, hidroxiprolină, alanină, serină, leucină, fenilalanină, valină, treonină, precum și metionină, izoleucină și histidină.
Gelatina pentru probleme articulare
Gelatina are multe proprietăți de promovare a sănătății. Cea mai populară acțiune a sa este de a ajuta la tratarea bolilor articulare. Este indicat că acest efect se datorează conținutului de aminoacizi din gelatină. Acestea susțin funcționarea corespunzătoare a articulațiilor și ușurează durerile lor. Se preconizează că gelatina ajută la tratarea artritei reumatoide și a bolilor degenerative. Aportul regulat de gelatină ajută la accelerarea regenerării țesutului conjunctiv. Acest lucru înseamnă că o dietă bazată pe acest produs trebuie menținută de vârstnici, după răni și contuzii.
Gelatina, pentru problemele articulare se administrează într-o doză de 2 lingurițe, dizolvate într-o cană de apă rece ¼. Amestecul trebuie să stea aproximativ 12 ore la temperatura camerei și trebuie băut imediat după trezire, de preferință cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Puteți adăuga miere sau iaurt în băutura cu gelatină pentru articulații. Tratamentul cu gelatină ar trebui să dureze o lună. Efectele sale ajută la îmbunătățirea funcției articulare și reduce durerea. Primele efecte apar după o săptămână de utilizare a gelatinei. Administrarea acestei băuturi va avea un efect pozitiv nu numai asupra articulațiilor, ci și a mușchilor și oaselor, care vor fi întărite.
Proprietăți de vindecare ale gelatinei
Gelatina funcționează nu numai în tratamentul problemelor articulare. Are și alte utilizări. În primul rând, gelatina este utilizată pentru îmbunătățirea proceselor digestive. Proprietatea sa este de a stimula secreția de sucuri gastrice. Prin urmare, gelatina poate fi folosită într-o dietă de slăbire, deoarece grăbește metabolismul și reduce foamea. Proteina de colagen care se găsește în gelatină pentru o lungă perioadă de timp asigură o senzație de sațietate, previne gustările și reduce astfel creșterea în greutate.
Gelatina în cosmetică
Vorbind despre proprietățile gelatinei, merită menționat cum acționează asupra frumuseții. Gelatina este folosită mai ales de frizerii care o folosesc pentru a stratifica părul. Acest tratament are ca scop îmbunătățirea stării părului și este utilizat pentru părul uscat și deteriorat. Efectul laminării părului cu gelatină se vede în strălucirea părului, prevenirea ruperii lui și creșterea rezistenței la raze. Gelatina de păr poate fi folosită și sub formă de mască de casă. Se prepară dintr-o lingură de gelatină alimentară, o lingură de balsam de păr și 3 linguri de apă fierbinte. Gelatina este dizolvată în apă fierbinte și apoi amestecată cu balsamul. Pasta rezultată se aplică pe părul curat și uscat timp de 40 de minute și apoi se clătește.
De asemenea, cosmeticienii încurajează utilizarea gelatinei pe unghiile fragile și despicate. Datorită înbăierii în gelatină, primul strat de unghie devine mai gros și arată mai bine. Amestecul se prepară folosind o lingură de gelatină într-un pahar cu apă fierbinte. Unghiile se țin la înmuiat aproximativ 15 minute. Tratamentul trebuie utilizat regulat, de preferință la fiecare 3 zile timp de 2 săptămâni.
Gelatina este un produs care va ajuta la sinteza colagenului la nivelul articulațiilor și astfel va reduce durerea cauzată de multe boli. O cantitate mare de prolină este responsabilă pentru această proprietate a gelatinei. Este un aminoacid care joacă un rol important în sinteza proteinelor și este un intermediar în toate procesele de creștere, inclusiv cele asociate cu reconstrucția țesutului cartilaginos. Nevoia pentru acest aminoacid crește odată cu practicarea unui sport activ și odată cu vârsta.