Fisticul este o gustare sănătoasă care se distinge prin valorile și proprietățile sale nutritive. Cele mai importante substanțe conținute în fistic sunt luteina și zeaxantina. Acestea au un efect pozitiv asupra ochilor și reduc riscul de degenerare maculară. Totuși, acestea nu sunt singurele proprietăți ale fisticului. Pentru a le folosi, este de ajuns o mână de fistic pe zi. Descoperă proprietățile fisticului.
Fisticul este unul dintre cele mai gustoase și mai sănătoase alune. Ele cresc pe tufișul fistic. Acest arbust produce semințe comestibile, care sunt cunoscute sub denumirea de nuci de fistic (puteți produce și ulei din ele). Arbuștii de fistic cresc în climat temperat. Datorită aspectului lor frumos, arbuștii de fistic sunt adesea folosiți ca plante ornamentale. Semințele de fistic comestibile pot fi cumpărate în orice magazin.
Date nutritive ale fisticului
Fisticul este o gustare sănătoasă care conține multe vitamine și elemente valoroase. Persoanele care doresc să slăbească le pot folosi în dieta lor, deoarece fisticul are un conținut scăzut de calorii. O nucă conține aproximativ 3 calorii.
Vitaminele care pot fi găsite în fistic sunt cele din grupele B, E, biotină, tiamina, riboflavina, niacină și acid pantotenic. Fisticul conține, de asemenea, un întreg set de minerale, inclusiv potasiu, fier, fosfor, cupru, magneziu și mangan. În plus, ele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți, cum ar fi gama-tocoferolul, care este una dintre vitaminele E. Cu toate acestea, una dintre cele mai importante proprietăți nutritive ale fisticului este luteina, fibrele și carotenoizii.
Proprietățile sănătoase ale fisticului
Vitaminele, elementele și nutrienții conținuți în fistic fac ca acesta să prezinte proprietăți considerabile pentru sănătate. Unele dintre ele sunt dovedite științific. Cele mai importante proprietăți ale fisticului sunt:
Reducerea riscului de a dezvolta cancer – fisticul este utilizat pentru prevenire, în principal în domeniul cancerului pulmonar și al prostatei; cercetările științifice indică faptul că, pentru a beneficia de profilaxia anticochinoasă, este suficient să consumi 60-70 g alune pe zi; aceste proprietăți ale fisticului rezultă din substanța gamma-tocoferol pe care o conține, care protejează împotriva cancerului;
- Scăderea colesterolului, tensiunii și a zahărului – consumul regulat de fistic îmbunătățește activitatea sistemului cardiovascular și a vaselor de sânge; în plus, reglează glicemia și greutatea corporală; fisticul scade, de asemenea, nivelul colesterolului și al trigliceridelor; doza zilnică recomandată de fistic este de 67 de grame; fisticul este, de asemenea, demn de implementat într-o dietă de diabet de tip 2;
- Îmbunătățirea vederii ochiului – luteina și zeaxantina ajută la protejarea retinei de deteriorarea cauzată de radicalii liberi; reduc, de asemenea, riscul degenerarii maculare; beta-carotenul conținut în fistic, care reduce riscul orbirii și al sindromului de ochi uscat, îmbunătățește, funcționarea ochiului.
- Sprijinirea tratamentului anemiei – fisticul trebuie să fie în mod necesar inclus în dieta persoanelor cu anemie;
- Atenuarea perioadelor menstruale foarte grele;
- Sprijinirea activitații sistemului nervos – datorită conținutului ridicat de vitamine B, fisticul susține activitatea sistemului nervos, eliminând stresul și calmându-l;
- Sprijin pentru pierderea în greutate – conținutul scăzut de calorii în fistic face ca acesta să fie inclus într-o dietă de slăbire; proprietățile lor de slăbire rezultă și din cantitatea mare de fibre pe care le conțin; aceasta înseamnă că, consumul de fistic satură mult timp, previne gustările, reglează metabolismul și previne acumularea de grăsimi inutile; cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că fisticul pe o dietă de slăbire trebuie consumat în anumite cantități și nu utilizat ca un fel de mâncare, ci ca mic dejun sau ca gustare de după-amiază.
Fisticul în bucătărie
Fisticul este o alună cu un gust caracteristic dulce-sărat. Este utilizat în bucătărie în mai multe feluri. Îl puteți mânca sub formă de gustare direct din coajă sau le puteți prepara, de exemplu în baklava, pastă sau cremă. Crema de fistic este adăugată la sandvișuri, produse de patiserie sau în ovăz. Fisticul oferă mâncărurilor o culoare verde de efect și un gust profund și sfărâmicios. De asemenea, bucătarii optează pentru fistic prăjit, care este folosit în salate sau deserturi cu înghețată. Cu toate acestea, cel mai caracteristic fel de mâncare cu fistic este Kunefe. Este un desert pe bază de alune verzi, care constă din două straturi de fire înmuiate în sirop, brânză și fistic zdrobit.
Contraindicații pentru consumul de fistic
Dieteticianul nu vede practic nicio contraindicație pentru consumul de fistic. Doar persoanele cu alergie la nuci sau alune, ar trebui să-l evite. Cu toate acestea, merită să ne amintim că atunci când mănânci alune verzi, nu exagera, deoarece poate duce la constipație și dureri de stomac. Pentru a evita aceste consecințe, trebuie să vă asigurați că alunele pe care le mâncați sunt proaspete. Nu este recomandat să mâncați un fistic mucegăit, cu un miros și gust ciudat.
Fisticul este o alună care nu este foarte cunoscută și utilizată în Polonia. Deși îl putem cumpăra în majoritatea magazinelor, rareori ajungem la ele, ceea ce este păcat. Alunele verzi sunt sănătoase și gustoase și puteți crea mâncăruri și deserturi interesante din ele.