Dovleacul este o legumă populară pe care o folosim tot mai des în bucătărie. Apreciem dovleacul nu numai pentru gustul său, ci și pentru valoarea nutritivă conținută de aceasta. Este bogat în vitamine și minerale. În primul rând, este o sursă bogată de zinc, de aceea este recomandat bărbaților. Datorită caloriilor scăzute, dovleacul este, de asemenea, o componentă importantă a dietelor de slăbire. Descoperă proprietățile nutritive și vindecătoare ale dovleacului.

Indienii mexicani foloseau deja dovlecii. Le-au folosit atât în ​​bucătărie, cât și în medicină. Astăzi, dovleacul este cunoscut în toată lumea și este, de asemenea, cultivat de bună voie. Cu toate acestea, cele mai mari ferme de dovleac se află în Statele Unite. Americanii apreciază foarte mult această legumă. Coc plăcinta de dovleac, ciorbă sau o adaugă în carne. Cu toate acestea, dovleacul este folosit nu numai în bucătărie. Este folosit în medicina naturală, cosmetică și joacă rolul de decorare – din el creăm felinare. Cel mai popular soi de dovleac este cel portocaliu, dar există și specii albe, albastre și roșii.

Proprietățile nutritive ale dovleacului

În dovleac vei găsi mulți nutrienți valoroși. În primul rând, leguma este o sursă valoroasă de potasiu. În plus, găsim calciu, fosfor, magneziu, fier, urme de seleniu, cupru, mangan și zinc. Valoarea nutritivă a dovleacului este influențată și de conținutul ridicat de caroten, fibre, acizi grași și fitosteroli din legume. Legumele, însă, au un conținut scăzut de grăsimi, proteine ​​și carbohidrați.

În dovleac există și vitamine. Sunt cuprinse în principal în pulpă. În dovleac vei găsi vitaminele B, C, A, E și K. În plus, în dovleac există acid folic și pantotenic.

Pe lângă vitaminele și mineralele prețioase, dovleacul conține calorii. Cu toate acestea, nu sunt mulți dintre ei. Există doar 30 de calorii în 100 g de dovleac. Aceasta înseamnă că dovlecii pot fi mâncați în orice cantitate chiar și pe o dietă de slăbire.

Proprietățile de vindecare ale dovlecilor

În prezent, substanțele din dovleac au un efect pozitiv asupra sănătății. Printre cele mai importante proprietăți de vindecare ale dovleacului se numără:

  • Prevenirea și tratamentul diabetului – o substanță din pulpa de dovleac, care poate înlocui insulina; aceasta substanță regenereaza celulele beta pancreatice; în termeni mai simpli, creșterea nivelului de insulină din sânge scade nivelul zahărului, ceea ce duce la reducerea cantității de radicali liberi de oxigen; trebuie amintit că, numai extractul de dovleac are un astfel de efect, dovleacul în sine nu este indicat pentru diabet, deoarece indicele glicemic este ridicat;
  • Prevenirea cancerului – printre altele, carotenoizi beta-carotenul este un puternic antioxidant; acțiunea lor este de a inhiba procesele oxidative dăunătoare și de a preveni cancerul; cercetările arată că dieta cu dovleac reduce riscul de cancer de stomac, cancer de sân, cancer pulmonar și colon;
  • Reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea activității inimii – compușii conținuți în dovleac reduc nivelul colesterolului rău, previn formarea plăcii aterosclerotice și acționează preventiv în domeniul bolilor de inimă, printre altele accident vascular cerebral și atac de cord;
  • Prevenirea bolilor oculare – vitamina A care se găsește în dovleac, are un efect pozitiv asupra funcționării ochiului și minimizează riscul de degenerare maculară, sindrom de ochi uscat, cataractă și deteriorarea lentilelor;
  • Sprijin în tratamentul parazițilorsemințele de dovleac au în primul rând efecte antiparazitare; contin cucurbitacine;
  • Sprijin pentru tratamentul prostateisemințele de dovleac sunt utilizate pentru probleme de prostată; medicina populară raportează că, reduce prostata mărită și previne cancerul acestuiorgan; domnii care doresc să îmbunătățească performanțele sexuale și viabilitatea spermatozoizilor, ar trebui să mănânce și dovleci;
  • Sprijin pentru pierderea în greutate – datorită faptului că dovleacul este o legumă cu conținut scăzut de calorii; funcționează excelent în dietele de slăbire; favorizează curățarea organismelor și are proprietăți de desacidificare.

    dietă
    fot. pixabay.com

Dovleacul în bucătărie

Dovleacul în bucătărie are multe utilizări. Bucătăria folosește atât pulpa cât și semințele de dovleac. Pentru gătit, cel mai bine este să folosești dovleci grei și simetrici, vor fi proaspeți și sănătoși. Dovleceii sunt depozitați într-un loc uscat și răcoros. Pentru a-i extrage pulpa, taie leguma – taie partea superioară a dovleacului, apoi taie-o în jumătate, extrage semințele și pulpa.

Dovleacul poate fi folosit pentru a pregăti o cină sau un desert delicios și sănătos, este folosit și pentru a face conserve pentru iarnă. Semințele uscate, care sunt o gustare sănătoasă, sunt foarte populare.

Dovleacul în cosmetologie

Dovleacul este folosit și în produsele cosmetice. Datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține, hrănește perfect pielea. Cosmeticele de dovleac pot fi preparate de unul singur sau cumpărate la o drogherie. Cea mai ușoară modalitate de a o face, este să faci o mască de față acasă. Acțiunea sa este revigorantă, hidratantă și degresantă. De asemenea, permite să oferi tenului tău culori sănătoase. Măștile de dovleac pot fi folosite pentru tenul acneic, gras și uscat. Înainte de aplicare, fața trebuie curățată bine, iar cosmeticele lăsate pe piele cel puțin 15 minute. După acest timp, se spală. Companiile farmaceutice adaugă extracte de dovleac nu numai la măști, ci și la creme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here