Dieta fără gluten
fot.pixabay.com

Glutenul nociv, lactoză periculoasă. Dietele „fără” devin din ce în ce mai populare. Ademeniți de noile tendințe dietetice, eliminăm unele produse din meniurile noastre din ce în ce mai des și mai binevol. Cel mai adesea, ajungem la o dietă fără gluten și o dietă fără lactoză. Ambii acești nutrienți, adică glutenul și lactoza, au primit în ultimii ani o reputație proastă și sunt considerați nocivi. Nu doar dieteticienii, ci și medicii se contrazic pe bună dreptate din ce în ce mai des pe baza acestui subiect. Se dovedește că renunțarea la cereale și lapte nu este întotdeauna bună pentru organismul nostru. Cu âtât poate fi mai nocivă, combinația ambelor diete, adică fără gluten și fără lactoză. Vezi când nu se merită să treci la o dietă fără gluten și fără lactate.

În ceea ce privește dietele, ca în orice alte domenii ale vieții, există anumite tendințe. Recent, au fost promovate dietele fără gluten și fără lactoză. Nu numai nutriționiștii, ci și celebritățile vă îndeamnă să renunțați la gluten și lactoză. Tot mai multe persoane aleg să combine o dietă fără gluten cu o dietă fără lactoză. Cu toate acestea, se dovedește că eliminarea produselor din meniu pe care le considerăm dăunătoare poate fi defavorabile pentru noi. Merită să treceți la acest tip de dietă doar în unele cazuri. Dacă suntem sănătoși și nu avem alergii la gluten sau lactoză, renunțarea la ele nu va aduce beneficii măsurabile.

Dieta fără gluten
fot.pixabay.com

Ce este o dietă fără gluten?

Dieta fără gluten elimină din meniu toate produsele din cereale. Acest lucru se datorează faptului că glutenul este conținut în cereale. Glutenul este un amestec proteic pe care îl putem găsi în primul rând în produsele cerealiere, dar nu numai. Merită să ne amintim că este adăugat ca adaos la multe alte produse alimentare, cum ar fi cârnăciori, plăcinte, carne tocată, cârnați, dulciuri, bere, produse lactate. Pentru multe persoane, evitarea glutenului nu este o tendință de moment în alimentația sănătoasă, ci o necesitate. Această proteină poate cauza multe probleme nespecifice de sănătate. O dietă fără gluten este o necesitate pentru boala celiacă, alergie la gluten, hipersensibilitate și boala Duhring. În alte cazuri, renunțarea la consumul de gluten nu este o necesitate.

Persoanele care doresc să urmeze o dietă fără gluten, astăzi nu au de ce să-și facă griji. În prezent, pe piață vom găsi multe produse care nu conțin proteine din cereale. Acestea sunt denumite simplu – fără gluten. Multe magazine creează categorii speciale cu astfel de produse. Este demn de remarcat faptul că prețurile lor sunt de obicei mai mari decât produsele alimentare standard, dar nu diferă în ceea ce privește gustul.

Ce este o dietă fără lactoză?

Lactoza este un ingredient care se găsește în produsele lactate. Așadar, îl găsim în lapte, cutii, precum cele de kefir sau lapte. O dietă fără lactoză este o metodă de tratare a hipersensibilității la acest ingredient. Intoleranța la lactoză poate apărea atât la copii și sugari, cât și la adulți. Aceștia se luptă cu simptome precum balonare, gaze, senzație de prea plin, revărsare în stomac, dureri abdominale și diaree după consumul de produse care conțin lactoză. Aceste simptome împiedică funcționarea zilnică, astfel încât devine necesară schimbarea obiceiurilor alimentare. Limitarea și chiar renunțarea completă la lactoză vă permite să evitați simptome neplăcute.

O dietă fără lactoză poate lua multe forme și trebuie întotdeauna adaptată tipului de intoleranță de care suferiți. În cazul hipolactaziei, dieta nu este strictă și nu te obligă să renunți complet la lactoză. Pacienții pot consuma produse lactate în cantități tolerate individual. Cantitatea pe care o pot consuma este determinată de încercare și eroare. De obicei, cu hipolactazie, se poate consuma între 5 și 10 g lactoză într-o singură masă. Persoanele cu alactasia trebuie să renunțe complet, deoarece organismul lor nu tolerează alimentele cu zahărul din lapte.

Dieta fără gluten
fot.pixabay.com

Ca și în cazul produselor fără gluten, astăzi există multe categorii de produse fără lactoză pe rafturile magazinelor. Aceasta înseamnă că trecerea la o dietă non-lactată nu este dificilă. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna benefic pentru noi. Eliminarea completă a produselor lactate înseamnă că organismului poate să-i lipsească proteinele și calciul – ingrediente importante, printre altele, necesare pentru construirea oaselor și a dinților. Deficiențe într-o dietă fără lactate pot include, de asemenea, vitamina D.

Dieta fără gluten și fără lactate – funcționează?

Eliminarea glutenului și a lactozei reprezintă o subțiere semnificativă a meniului. Deși multe produse sunt disponibile pe piață fără aceste două ingrediente, acestea nu le vor înlocui pe cele sănătoase. În multe cazuri, renunțarea la consumul de cereale și zahăr din lapte înseamnă că există un deficit de vitamine și elemente. Prin urmare, medicii și nutriționiștii vă avertizează să nu treceți la diete fără gluten și fără lactate, fără o nevoie clară. Desigur, noi întotdeauna suntem cei care decidem ce mâncăm. Dacă suntem convinși de argumentele adversarilor de gluten și lactoză, putem trece la diete de eliminare. Cu toate acestea, merită făcută sub ochiul atent al unui dietetician care va ajuta la determinarea meniului de înlocuire corespunzător, care va oferi organismului toți nutrienții necesari pentru funcționare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here