Trestia de zahăr
fot.pixabay.com

Zahărul este un produs de bază care poate fi găsit în majoritatea bucătăriilor. Ne îndulcim cu el cafeaua și ceaiul, adăugăm la prăjituri, iaurturi, sucuri, deserturi și alte feluri de mâncare. De curând, însă, s-a vorbit foarte mult despre nocivitatea zahărului, în special a  zahărului alb. Așadar, nutriționiștii recomandă înlocuirea zahărului alb cu zahărul din trestie. Este o soluție bună? Descoperă avantajele și dezavantajele zahărului din trestie.

Zahărul din trestie este fabricat din trestie de zahăr, o plantă ierboasă înaltă, care crește până la o înălțime de 2,5-4 metri. Trestia de zahăr apare în mod natural în climatul tropical și subtropical. Zahărul produs din plantă este caracterizat printr-o aromă de caramel și gust de caramel, care este determinat de ingredientele conținute din trestie, cum ar fi acizii organici, alcoolii și acetaldehida. Culoarea sa este de chihlimbar, datorită faptului că, în procesul de producție nu este îndepărtată melasa de el. Ingredientul principal din zahărul din trestie este zaharoza. Zahărul de trestie poate fi cumpărat sub formă de cristale selectate sub mai multe forme:

  • sirop de trestie necristalin – un sirop gros de culoare galbenă, până la maro închis, care conține până la 50% zaharoză;
  • zahăr în cristale rafinate – alb sau maro cu un conținut de zaharoză de până la 99%;
  • zahăr necentrifugat – zahărul în cuburi, care conține melasă și zaharoză aproximativ 80%, are o culoare de la galben-brun la aproape negru, în diferite regiuni este cunoscut sub alte denumiri: jaggery în Africa, gur în India și Bangladesh, desi în Pakistan, chancaca în Peru, panela în Venezuela, precum și piloncillo sau rapadura;
  • Zaharul Demerara – zahărul filat obținut după prima cristalizare a siropului de trestie, are cristale galbene mari și o consistență lipicioasă;
  • Zahăr Muscovado sau Barbados – un produs al celei de-a treia cristalizări a siropului de trestie cu cereale mici maro închis și o consistență lipicioasă.
Trestia de zahăr
fot.pixabay.com

Proprietățile nutritive și valoarea calorică a zahărului din trestie

Zahărul din trestie este în principal zaharoza, un dizaharid format din glucoză și fructoză. 100 g zahăr din trestie conține 387 calorii, în timp ce o linguriță din acesta 16 calorii. În zahăr rafinat, din păcate, nu găsim vitamine, în schimb, există urme de minerale precum calciu, potasiu, fluor și seleniu. Cu toate acestea, zahărul nu poate fi clasificat ca o sursă de minerale în dietă. Prin urmare, zahărul din trestie este o energie pură și fără nutrienți. Pe de altă parte, mai puțină zaharoză conține zahărul de trestie nerafinat. De asemenea, acesta se remarcă printr-o consistență, gust și miros diferit.

Zahărul din trestie este sănătos?

Organizația Mondială a Sănătății raportează că consumul de cantități mari de zahăr, inclusiv zahărul din trestie, este dăunător. Cantitatea de zaharuri din dieta dvs. nu trebuie să depășească 7-14 lingurițe pe zi, care însumează 100-200 de calorii și oferă până la 10% din valoarea energică pe zi. Consumul a prea mult zahăr, duce la probleme grave de sănătate. Ca atare, acestea pot fi:

  • excesul de greutate și obezitate;
  • cariile dentare;
  • atacuri de tip„foame de lup”;
  • probleme cu concentrarea;
  • risc crescut de depresie la adulți;
  • intensificarea proceselor inflamatorii de intensitate redusă;
  • creșterea durerii provocate de artrită;
  • risc crescut de artrită reumatoidă;
  • îmbătrânirea accelerată a pielii datorită glicării proteice (atașarea de fragmente de zahăr la ele);
  • ficatul gras;
  • rezistența la insulină;
  • diabet de tip II;
  • risc crescut de boli cardiovasculare;
  • probleme de erecție.

Zahărul din trestie și zahărul brun

Zahărul din trestie este confundat de multe persoane cu zahărul brun. Totuși, acestea sunt două produse diferite, iar aceste nume nu se utilizează în mod interschimbabil. Diferențele dintre zahărul brun și zahărul din trestie sunt vizibile la prima vedere și în principal datorită materiilor prime din care sunt fabricate. Zahărul brun este zahărul din sfeclă. Se formează în procesul de prelucrare a sfeclei, din care este extrasă prima dată melasa, care i se adaugă din nou în etapele ulterioare. Aceasta înseamnă că zahărul brun este rafinat, purificat și, prin urmare, sărac în vitamine și minerale. Producția de zahăr din trestie este diferită. Apare din trestia de zahăr, dar aparține zaharurilor nerafinate, nepurificate. În procesul de producție, melasa și cristalele nu sunt separate, ceea ce îl face bogat în micronutrienți.

În practică, acest lucru înseamnă că nu tot zahărul brun este obținut din trestie de zahăr. Pe rafturile magazinelor puteți găsi adesea zahăr rafinat din sfeclă, care arată exact ca trestia. Producătorii induc în eroare clienții și doresc să crească vânzările de zahăr brun pe baza popularității acestei trestii. Înainte de a cumpăra, este recomandat să citiți cu atenție etichetele și să acordați atenție prețului – zahărul din trestie este mai scump decât cel din sfeclă.

Zahăr din trestie – o alternativă sănătoasă

Zahărul din trestie este considerat o alternativă sănătoasă la zahărul alb și brun – cel făcut din sfeclă. Conține urme de minerale greu de găsit în zaharurile albe. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că cantitățile excesive de zahăr din trestie chiar de ele sănătoase nu au un efect pozitiv asupra metabolismului glucidelor din organism. Mineralele găsite în zahărul din trestie nu au efecte de promovare a sănătății. Prin urmare, trebuie menținută o moderație în utilizarea lui.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here