Ciorbă
fot.pixabay.com

În bucătăria poloneză, supa este baza cinei. Fierbinte, hrănitoare și gustoasă este destinată să încălzească organismul și să furnizeze vitamine și minerale. Cu toate acestea, se pare că prepararea unei supe gustoase și sănătoase nu este o chestiune simplă. Totul se bazează pe noi invenții, adică cuburi de supă. Este vorba despre potențatorul de arome pe care bucătarii moderni îl adaugă la fiecare tip de supă – din rosol, din roșii sau din castraveți. Cu toate acestea, este posibil să gătiți fără cuburi de supă. Iată cum să procedați pentru a prepara supe delicioase, naturale.

Bunicii și străbunicii noștri nu cunoșteau noțiunea de cuburi de supă, iar gustul supelor preparate de ei ni-l amintim și astăzi. Supele lor erau preparate din produse naturale care nu numai că ofereau gust, dar ofereau și numeroase substanțe nutritive importante pentru organism. Astăzi, avem mai puțin timp pentru gătit, iar uneori și mai puțină dorință de a o face. Din această cauză, suntem din ce în ce mai dornici să apelăm la cuburile de supă. Selecția lor este în continuă creștere. Pe lângă cuburile clasice de supă, putem cumpăra și cuburi de supă cu legume, de vită, cu ciuperci, cu adăugare de leuștean, fenicul sau alte ierburi. Reclamele acestor produse susțin că, fără cuburi de supă, nicio supă nu poate avea succes și niciuna nu va avea gust bun. Cu toate acestea, se pare că aceasta constituie o manipulare inteligentă de marketing.

Ce este cubul de supă?

Cubul de supă este un potențiator de arome. Rolul acestuia este de a facilita și de a accelera gătitul. Din păcate, se pare că, deși grăbește prepararea supelor, acesta influențiază negativ sănătatea noastră. De ce? Cubul din supă constă, în principal, în sare, conservanți, potențatori de aromă și mirosuri, adică nimic care ar putea avea un efect pozitiv asupra corpului uman. Producătorii de cuburi de supă susțin că aceștia conțin toate ingredientele necesare pentru a crea o supă delicioasă. Bucătarii profesioniști și bunicile noastre susțin însă că este imposibil.

Ciorbă
fot.pixabay.com

Dependent de cuburi de supă

Cercetările științifice indică faptul că aceste cuburi de supă nu sunt bune pentru noi. Ba mai mult, putem deveni dependent de ei. Oamenii de știință spun că doar 21 de zile de consum al mâncărurilor pe bază de cuburi de supă este suficient pentru a ne obișnui cu ele și a nu mai simți gustul mâncărurilor preparate natural. Producătorii de astfel de alimente sunt conștienți de această dependență și încearcă să o folosească pentru propriile lor scopuri. Ne  manipulează, încearcă să ne convingă că aceste cuburi sunt sănătoase și respectă principiile alimentației sănătoase. Ei susțin că pot fi adăugați chiar și la supe preparate pentru copii. Aceasta înseamnă că în cazul în care cubul de supă este consumat de la o vârstă fragedă, mai târziu este dificil să renunțăm la ele. 

Cum să gătești fără cuburi de supă?

Gătitul fără cuburi de supă este mai complicat și consumă mult timp, dar mai sănătos și mult mai natural. Secretul mâncărurilor gustoase constă în proporțiile de condimente și ierburi utilizate, precum și în compozițiile echilibrate de aromă. Atunci când gătiți fără cuburi de supă, ingredientele și produsele individuale trebuie să fie supuse unui tratament termic specific, care să scoată în evidență gustul și aroma – iar acest lucru nu este atât de simplu și, în plus, necesită timp.

Cuburi de supă și alte condimente de acest tip (potențiatori de arome) merită înlocuite cu bulionul natural. Ele pot constitui baza unor varietăți de supe sau alor modalități. Bulionul tradițional se prepară din apă, în care sunt gătiți morcovii, pătrunjelul, țelina, prazul, ceapa prăjită pe foc și pătrunjelul. Preparatul este condimentat cu sare, piper și cu ierburi: frunze de dafin, allspice, lovage, ardei iute. Uleiul de măsline este, de asemenea, o componentă a bulionului natural. Depinde ce vă doriți, bulion de carne sau de legume – fie punem carnea în compoziție (de exemplu, aripioare de pui), fie renunțăm la această opțiune.

Pentru a economisi timp și a facilita prepararea alimentelor naturale, puteți pregăti cantități mai mari de bulion și apoi îl puteți congela. Supa de duminică, care a râmas de la cină, poate constitui un bun bulion. Bulionul, bineînțeles, trebuie gătit fără adăugarea de cuburi care să adauge aromă.

 

Cum să pregătești cuburi de supă acasă?

Un mod interesant de condimentare a felurilor de mâncare este de a pregăti cuburi de supă făcute în casă. Pot fi pregătite pentru a le depozita și mai apoi folosi, dacă este necesar. Cum să faceți cuburi de supă acasă?

Ciorbă
fot.pixabay.com

Se prăjește ceapa, usturoiul și prazul, se adaugă legumele – morcovi, pătrunjel, țelină, urmate de condimente: ienibahar, foi de dafin. Gătiți totul până se înmoaie. Scoateți foaia de dafin și ienibaharul, și puneți ingredientele rămase într-un blender și amestecați. După răcire, puneți-le în forme și păstrați-le la congelator. Cuburile sunt gata de utilizare pe măsură ce îngheață. Cel mai bine este să le păstrați învelite în hârtie de copt.

Merită să renunțați la cuburile de supă?

Cuburile de supă nu reprezintă nimic sănătos, așa că merită să renunțați la ele. Cel mai bine este să încetați din a consuma cuburi și alte îmbunătățitoare de aromă vegetativă sau maggi. Toate aceste produse conțin sintaxă artificială și distrug gustul natural al bucatelor. La aceste cuburi de supă ar trebui să renunțați, în primul rând, dacă gătiți pentru copii. Copiii trebuie să fie obișnuiți cu aromele naturale de la o vârstă fragedă și să îi învățăm conceptul de alimentație sănătoasă. Regulile învățate vor rămâne cu ei pentru toată viața.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here