Orezul
fot.pixabay.com

 

Orezul este un produs binecunoscut. Deși provine din China, astăzi este folosit în fiecare colț al lumii. Are nenumărate aplicații și este aproape un produs alimentar universal. Iar beneficiile orezului nu se termină aici. Se dovedește că orezul nu este numai gustos, dar și foarte sănătos. Vom găsi multe substanțe nutritive valoroase în el. Care sunt acestea, depinde de varietatea de orez pe care o punem pe farfuriile noastre. Iar de ales, ai de unde. Descoperă proprietățile orezului, soiurile sale și metodele sale de preparare.

Orezul provine din China. Originile acestuia se trag din zona râului Yangtze. Din acest loc provine cea mai mare recoltă de orez din lume, care reprezintă până la 90% din producția mondială. Pentru prima dată, orezul a apărut pe farfurii cu peste 7.000 de ani în urmă. A fost adus în Europa în vremurile lui Alexandru cel Mare și a devenit o delicatesă până în zilele noastre. Orezul este o alternativă la produsele de amidon și este folosit și în cofetărie. Toată lumea îl poate mânca, de la copii mici, până la adulți, și inclusiv de vârstnici. Funcționează bine în dieta oamenilor care mănâncă sănătos, sau pentru cei care vor să slăbească.

Soiuri de orez

Cheia pregătirii unui fel de mâncare delicios de orez este alegerea soiului potrivit. Există o varietate foarte mare de orez. Orezul este disponibil în mai multe specii, majoritatea le putem cumpăra cu ușurință în magazinele poloneze. Orezul poate fi cumpărat în pungi instant sau într-un pachet mare care vă permite să măsurați singuri cantitatea de semințe fierte.

Orezul
fot.pixabay.com

Prima subspecie a soiurilor de orez se bazează pe lungimea bobului. În acest caz vorbim despre:

  • Orez cu bob lung – boabele au o lungime de peste 6 mm;
  • Orez cu cereale medii – lungimea bobului este de la 5,2 până la 6 mm
  • Orez cu cereale scurte – lungimea bobului este cuprinsă între 5 și 5,2 mm.

Lungimea boabelor afectează modul în care se comportă după gătit. Boabele lungi sunt libere și pufoase, și cu un gust delicat. Orezul cu cereale medii este ușor, dar mai lipicios și umed. Soiurile de orez cu cereale scurte sunt cele mai aromate și lipicioase. După gătit, boabele se lipesc și pot fi modelate după dorință.

Soiuri albe, brune, sălbatice, pe care trebuie să le cunoașteți

Orezul poate fi împărțit în:

  • Orez alb, altfel, orez lustruit – acesta este cel mai popular și mai comun soi de orez; din păcate, trebuie să știți asta, acest tip de orez este și cel mai puțin nutritiv; orezul alb este obținut prin îndepărtarea stratului superior de boabe. Datorită faptului că gustul său este delicat, iar procesul de gătire este rapid (aproximativ 20 de minute), vom găsi în el cantități mici de vitamine și minerale; avantajul orezului alb este versatilitatea sa – poate fi adăugat la deserturi, mâncăruri și terci; cu toate acestea, nu putem face sushi sau risotto din el;
  • Orez brun, numit și natural – în procesul de prelucrare este lipsit doar de cojile necomestibile, motiv pentru care este practic necurățat; orezul brun este un produs alimentar valoros și are, de asemenea, un indice glicemic scăzut; necesită gătire mai lungă decât soiul alb și diferă, de asemenea, de gust și aromă; orezul natural poate fi adăugat în mâncăruri cu preparate orientale, salate și umpluturi; este folosit și în deserturi;
  • Orez parboiled – este expus la aburi, datorită căruia o parte din valoarea nutritivă trece de la cocă către centrul bobului; gustul său este delicat; boabele nu se lipesc unul de celălalt, iar după gătire, acestea sunt libere și pufoase; acest soi de orez se potrivește cu salate sau se poate folosi ca înlocuitor pentru produsele din amidon din bucatele principale;
  • Orez Basmati – este extrem de aromat, liber și pufos și are un gust destul de bun; cel mai bine este să-l serviți cu pește, fructe de mare și carne de pui fragedă;
  •  Orez arborio, carnaroli și vialone nano – acestea sunt soiuri italiene de orez cu cereale scurte; gustul lor este dulce, iar când sunt gătite, cerealele sunt extrem de lipicioase; din aceste soiuri de orez se pot prepara risotto tradițional de orez, deserturi și terci;
  • Orez de iasomie – cultivat în Thailanda, se caracterizează printr-o aromă florală care merge bine cu deserturi și adaosuri dulci; se poate servi și cu fructe de mare;
  • Orez negru – este bogat în antioxidanți și vitamina E, ceea ce îl face extrem de sănătos; afectează pozitiv frumusețea și sănătatea întregului corp; în timpul gătitului se deghizează violet; orezul negru merge bine cu mâncărurile de pește, carne de vânat și carne de pasăre; îl poți cunoaște nu numai prin culoarea sa, ci și prin mirosul lui de nucă. Merită să ne amintim că gătirea orezului negru durează peste 40 de minute;
  • Orez roșu – acesta este un soi cu boabe medii, gust dulce și aromă de nucă; se gătește aproximativ 40 de minute și se servește cu carne de pasăre și legume;
  • Orez sălbatic – acestea sunt semințe extrase din  iarba apoasă, care conțin cantități mari de vitamine și minerale, precum și antioxidanți; acest tip de orez poate fi recunoscut prin culoarea sa închisă, aroma intensă și gust rafinat. Este utilizat în principal în preparate orientale și salate.

Valorile nutritive ale orezului

Orezul este un bob care în primul rând carbohidratează organismul uman. Fibre, proteine și grăsimi polinesaturate. În plus, găsim în acesta magneziu, fosfor, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu și vitamine din grupa B. Numărul de calorii din orez depinde de specie: în alb există 365, în brun 370, în sălbatic 357, 375 în parboiled/100 grame. Aflându-te la o dietă de slăbire, cel mai bine este să consumi orez brun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here