Poliolii
fot.pixabay.com

Persoanele care doresc să slăbească, cu o dietă redusă sau cele care lucrează intens în sport, acordă o importanță deosebită dietei.  Ele caută produse sănătoase, dar gustoase. De obicei, în spatele produselor sănătoase, se ascunde un conținut scăzut de grăsimi și zaharuri. Se dovedește că există astfel de produse, chiar multe pe piață. Ele conțin foarte des polioli. Această substanță înlocuiește zahărul în formă pură. Vezi ce sunt mai exact poliolii.

Poliolii sunt zaharuri alcoolice. Sunt un ingredient obișnuit în alimentele funcționale. Poliolii se găsesc în principal în batoanele sportive. Popularitatea produselor cu polioli este în continuă creștere, dar, din păcate, se vorbește puțin despre metabolismul acestor componente și efectele lor asupra organismului. Așadar, înainte de a le lua, merită să aflați ce sunt poliolii și care sunt proprietățile lor.

Ce sunt poliolii?

Poliolii sunt substanțe chimice din grupul de alcooli polihidrici. Aceasta înseamnă că au mai multe grupe OH într-o singură moleculă. Poliolii au un gust dulce, motiv pentru care sunt folosiți de industria alimentară ca substitut pentru zaharuri simple: fructoză și glucoză. Conținutul lor caloric este foarte scăzut, deoarece variază între 0,2 și 2,6 calorii. Principala caracteristică a poliolilor este și faptul că nu cresc nivelul de zahăr din sânge. Prin urmare, produsele care se bazează pe ele pot fi utilizate pe o dietă scăzută glicemică. Cu toate acestea, trebuie amintit că consumul în cantități excesive poate provoca efecte nedorite. În Polonia, poliolii precum eritritolul, xilitolul, siropul de maltitol, izomaltul, manitolul, maltitolul, siropul de sorbitol, sorbitolul sunt aprobate pentru utilizare.

 

Tipuri de polioli

Poliolii pe care îi găsim în alimentele funcționale pot lua diverse forme. Cele mai utilizate sunt:

  • Eritritolul – are o valoare energetică de 0; acest tip de poliol este un îndulcitor cu un conținut de zaharoză de 60-80%; substanța nu este metabolizată, dar este bine absorbită de tractul digestiv; acest lucru înseamnă că este complet excretat în urină; eritritolul este utilizat în industria alimentară și farmaceutică, care este folosit în formă de tabletă pentru diabetici și persoanele cu intoleranță la lactoză; utilizarea poliolilor poate fi folosită în eliminarea plăcii;
  • Xilitol – cel mai adesea, este un ingredient îndulcitor pentru guma de mestecat; are efecte anti-cari; valoarea lui glicemică este 8; poate fi consumat în orice cantitate;
  • Izomaltul – are un conținut scăzut de calorii și are proprietăți anti-carie; de asemenea, împiedică dulciurile să se lipească de țesutul adipos; doza maximă este de 50 de grame.

Avantajele poliolilor

Principalul avantaj al poliolilor este valoarea calorică redusă și indicele glicemic scăzut, care își menține totodată un gust dulce. Avantajele acestei substanțe includ și faptul că sunt absorbite lent, astfel încât acestea nu provoacă o creștere bruscă a zahărului. Alte avantaje ale poliolilor sunt că nu provoacă carii dinților.

Rețineți totuși că, aceste substanțe pot avea și efecte secundare. Este adevărat că studiile științifice nu au arătat că sunt grave și periculoase pentru sănătate, dar merită să fii atent la ele. Efectele secundare ale poliolilor sunt indicate ca dureri abdominale, balonare și diaree. Aceste boli durează temporar. De asemenea, este indicat faptul că utilizarea poliolilor poate duce la tulburări de motilitate gastrointestinală și, ca urmare, poate provoca deshidratare și deficiențe de vitamine și minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here