Vrând să mâncăm sănătos și să avem grijă de bunăstarea noastră, apelăm deseori la diverse diete. Scopul lor nu trebuie să fie întotdeauna reducerea greutății, ci, de exemplu, curățarea organismului, reglarea nivelului de zahăr din sânge sau reducerea colesterolului. Multe dintre cele mai populare diete includ consumul de legume și fructe, dar într-o anumită formă. Se pare că cel mai sănătos este să mâncăm legume crude și să renunțăm la a le găti. Este într-adevăr adevărat? Iată dacă este mai bine să gătiți sau să mâncați crud.
Fructele și legumele sunt esențiale în dieta noastră. Acestea completează nevoia organismului de vitamine și minerale. Nutriționiștii recomandă consumul a 5 porții de legume pe zi. Pot fi înlocuite cu un pahar de suc proaspăt. Cu toate acestea, problema apare în modalitatea de a mânca legumele. Unii creatori de diete susțin că cel mai bine este să mâncăm legume crude și să renunțe complet la gătire, coacere, fierbere sau prăjire. Cu toate acestea, mulți oameni se tem că într-un climat rece renunțarea completă la o masă caldă va fi dăunătoare pentru organism. Argumentul lor este că tratarea termică adecvată a legumelor nu îi privează de proprietățile lor nutritive.
Când merită să gătiți legume?
Susținătorii consumului de legume crude spun că majoritatea legumelor își pierd proprietățile nutritive sub formă de vitamine și minerale când sunt gătite. Cu toate acestea, se dovedește că, în unele cazuri, poate fi exact opusul. Roșiile și morcovii cresc în valoare atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Procesul de gătire eliberează din ele carotenoizi și licopen – compuși valoroși recunoscuți ca antioxidanți puternici, excelenți în prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.
Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că legumele nu pot fi gătite prea mult timp și nu pot fi încălzite de multe ori. În acest fel, legumele pierd până la 80% din ingredientele valoroase. Dacă nu vă place să mâncați legume crude, pregătiți-le într-o cantitate mică de apă, abur sau gătiți-le pentru o perioadă scurtă de timp.
Când merită să gătești legume?
Legumele gătite sunt o soluție pentru persoanele cărora materiile prime sunt dăunătoare. Legumele crude nu ar trebui consumate de persoanele cu un stomac sensibil. În cazul lor, materia primă poate provoca balonare și probleme digestive. În ceea ce privește legumele fierte, acestea ar trebui să fie consumate de persoanele în vârstă și copii. Este bine să mâncați conopidă, varză de Bruxelles, praz, varză și broccoli în cadrul dietei dvs. Aceste legume conțin cantități mari de fibre, iar cea brută este dăunătoare intestinelor.
Persoanele cu probleme renale ar trebui să fie atente, de asemenea, la legumele crude – ar trebui să limiteze legumele care conțin oxalat. Alte contraindicații pentru consumul de legume crude sunt:
- Boala tiroidă cronică, de exemplu, Hashimoto – trebuie să reducă în principal consumul de legume crucifere, de exemplu varza de Bruxelles, varza chineză; conțin goitrogeni care împiedică absorbția și prelucrarea iodului; persoanele cu boală tiroidiană ar trebui să mănânce legume crucifere după ce le-au gătit timp mai îndelungat;
- Boli ale gingiilor și dinților – îngreunează mușcarea completă a legumelor crude; consumul lor poate dăuna și poate îngreuna sănătatea; Se subliniază că, în cazul bolilor dentare și ale gingiilor, organismul acceptă mai ușor legumele gătite, care nu trebuie mestecate mult timp.
Crud, fiert sau poate congelat?
Atât legumele fierte cât și cele crude sunt considerate sănătoase. Dieteticienii, însă, avertizează împotriva legumelor congelate. În urma prelucrărilor repetate, aceste legume își pierd energia naturală, vitaminele și mineralele. Deși pot fi gustoase, ele nu contribuie la alimentația corectă a organismului. Cel mai bine este să mâncați legume de sezon, pe care le puteți cumpăra pur și simplu în piață.
Cum să treceți la consumul de legume crude?
Persoanele care ar dori să își schimbe dieta și să treacă la consumul de mâncare crudă trebuie să facă acest lucru lent și să evite inversiunile radicale. Când vă schimbați dieta, luați în considerare toate complicațiile și bolile cronice care pot fi contraindicații pentru consumul de legume crude. Dacă doriți să treceți la o dietă bazată pe crudități, cel mai bine este să consultați un medic sau un dietetician.
De ce merită să mâncați legume crude?
Legumele crude merită să fie prezente în viața de zi cu zi în principal pentru doza mare de vitamine și minerale. Studiile științifice arată că gătitul elimină vitaminele solubile, adică vitaminele B și C. Pierderea poate ajunge până la 50%. Un alt efect negativ al gătitului legumelor este reducerea conținutului de calciu, magneziu, fier, zinc și fosfor. În acest caz, pierderile sunt de până la 70%.
Un răspuns clar la întrebarea: crud sau gătit, nu s-a găsit încă. În mod ideal, dieta trebuie să fie variată și să includă atât legume gătite cât și legume crude. Când gătiți, este bine să o faceți cu aburi sau în apă. Este cel mai sănătos mod de a găti, care limitează vechile vitamine, elemente și săruri minerale. Modul de consumare a legumelor trebuie determinat de proprietățile acestora. Unele sunt mai bune și mai sănătoase când sunt gătite, deoarece atunci se eliberează majoritatea compușilor și nutrienților importanți.