Bananele sunt fructe disponibile tot anul. Tuturor le plac. Atât copiii, cât și adulții le consumă. Sunt recomandate sportivilor și persoanelor care duc un stil de viață activ. Bananele sunt fructe pline de vitamine și minerale. Le puteți mânca singure sau le puteți servi ca unul dintre elementele multor mânăruri. Acestea sunt adăugate, de exemplu, la prăjituri, mousse sau înghețată. Cu toate acestea, înainte de a apela la ele, trebuie să verificați câte calorii are o banană.
Banana este una dintre cele mai vechi fructe și, de asemenea, cele mai apreciate. Prima informație despre acest fruct a apărut în secolul al VI-lea î.Hr. Fructele sunt cultivate în principal în Asia, Africa și America de Sud. Din aceste regiuni ale lumii sunt transportate în diferite țări. Bananele sunt transportate necoapte, verzi pe teritoriul Europei. Cel mai adesea, în magazinele poloneze putem cumpăra banane pentru desert, dar există multe alte soiuri de fructe. Sunt cunoscute, printre altele, bananele roșii, mini, măr și bananele coapte.
Date nutritive ale bananelor
Banana conține o mulțime de vitamine și minerale. Aceasta include în principal carbohidrați și fibre. În plus, găsim vitamina C, vitaminele B (în primul rând B3 și B6), A, E, potasiu, magneziu, fier și zinc. Potasiul este considerat cel mai important nutrient pe care îl putem asimila din banane. Prin urmare, banana este recomandată în dietă pentru hipertensiune, deoarece scade tensiunea arterială.
Indicele glicemic al bananei
Indicele glicemic al bananelor este de 60. Prin urmare, acestea sunt calificate ca alimente bogate în GI. Aceasta înseamnă că bananele trebuie eliminate din dieta persoanelor cu diabet zaharat. Conform studiilor științifice (efectuate de Universitatea din California din San Diego și Universitatea din Toronto), bananele provoacă cele mai mari salturi ale nivelului de zahăr din sânge. Înghețata, bomboanele, morcovii și cartofii au aceleași proprietăți.
Trebuie menționat că indicele glicemic al bananelor variază în funcție de gradul de maturare al fructelor. Pentru bananele foarte coapte, IG poate crește la 70.
Indicele glicemic ridicat al bananelor nu este întotdeauna un fenomen negativ. Datorită faptului că, după consumul de banane, cantitatea de glucoză din organism crește rapid, acestea furnizează o doză mare de energie. Prin urmare, bananele trebuie adesea consumate de persoane care sunt active din punct de vedere fizic și fac mult sport. Acestea oferă energie înainte, după și în timpul antrenamentului. Consumul de banane după antrenament oferă glicogen mușchilor, care furnizează energie în timpul activității. Cu toate acestea, banana mâncată după antrenament vă permite să reumpleți mineralele pierdute, cum ar fi potasiu, fosfor și magneziu.
Sportivii pot mânca banane proaspete sau sub formă de fructe uscate, care înlocuiesc perfect fructele nesănătoase.
Câte calorii au bananele?
Bananele reprezintă unul dintre cele mai calorice fructe. În cele 100 g, se află 89 de calorii. O banană de dimensiuni medii cântărește aproximativ 120 g, având 107 calorii. Aceasta înseamnă că persoanele care urmează o dietă și carenu vor să se îngrașe ar trebui să renunțe la consumul de banane. Ceilalți ar trebui să mănânce banane la desert sau la gustarea de după-amiază, de preferință ar trebui să le evitați seara înainte de culcare.
Proprietăți ale bananelor
Bananele sunt o sursă valoroasă de vitamine și minerale. Datorită lor, câștigăm multe proprietăți benefice pentru sănătate. Bananele ajută atât în prevenirea, cât și în tratarea unor boli și afecțiuni. Și produsele cosmetice sunt bazate pe acest fruct, produse cosmetice care folosesc extract de banană, de exemplu măștile pentru față.
Ca proprietățile ale bananelor se enumeră:
- scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului,
- combaterea depresiei, anemiei,
- consolidarea activității sistemului nervos,
- sprijinirea proceselor digestive, ameliorarea arsurilor gastrice, flatulența, poate fi de ajutor în constipație sau diaree,
- prevenirea cancerului (în principal al rinichilor), pot fi de ajutor noaptea atunci când apar crampele
- coaja bananei are un efect liniștitor asupra iritațiilor și rănilor pielii, oferind organismului multă energie.
Bananele în bucătărie
Bananele sunt consumate de obicei crude, fără coajă. De asemenea, pot fi coapte cu orez, făcând sucuri, cocktailuri, băuturi și gemuri. Aceste fructe se îmbină perfect cu laptele și derivatele sale, cum ar fi untul sau iaurtul. Sunt minunate ca adaos la terci sau muesli pentru micul dejun / al doilea mic dejun. Cocktailurile cu banane sunt de asemenea foarte populare. Acestea combină fructele exotice cu legume precum spanacul și varza.
Bananele pentru frumusețe
Bananele pot fi, de asemenea, folosite pentru a îmbunătăți aspectul fizic. Măștile pentru față cu extract de banane sunt concepute pentru a hrăni și a fermiza pielea. Pulpa de banană se găsește și în produsele cosmetice destinate tratamentelor regenerative după anotimpul friguros. O mască de banane care să facă minuni, poate fi pregătită acasă, creând un produs cosmetic natural. Acesta se prepară din jumătate de banană (zdrobită) câteva picături de lămâie și o linguriță de smântână dulce. Ingredientele se amestecă până când se ajunge la o consistență fină, se aplică pe față și gât și se lasă timp de 15 minute. După acest timp, consistența trebuie îndepărtată cu apă caldă. Masca de banane poate fi folosită pentru diferite tipuri de piele. Cu toate acestea, este recomandat în principal pentru pielea problematică și acneică. Măștile deja confecționate sunt disponibile în majoritatea farmaciilor și costă câțiva zloți.