Cartoful este un plus popular la felul principal. Ei domnesc pe farfuriile românești foarte des. Le mâncăm sub diverse forme. Cu toate acestea, de obicei nu știm că, cartofii mâncați sunt și o sursă valoroasă de vitamine și minerale. Cartofii conțin cantități mari de proteine, potasiu și vitamine B. Află despre cele mai populare soiuri de cartofi și valorile lor nutritive.

În magazine se pot cumpăra diferite soiuri și tipuri de cartofi. Gustul cartofului depinde de tip și de modul în care se va comporta la gătit. Cartofii se împart în:

  • Tipul A – sunt cartofii tari care funcționează excelent în salate; ele se disting printr-o consistență concisă și o structură delicată; nu se suprapun și sunt ușor de tăiat;
  • Tipul B – acesta este cel mai popular soi de cartofi; nectarul lui este ferm, ușor pufos, umed și tinde să se șupurească; aceste soiuri sunt destinate consumului direct, de exemplu în supă;
  • Tipul C – cartofii din acest soi sunt făinoși și deschiși; se șupuresc rapid și au un conținut crescut de amidon; sunt folosite în principal în piureuri;
  • Tipul D – sunt făinoase, iar tuberculii de cartofi se șupuresc complet.

Pe lângă soiurile de cartofi, există și o duzină de specii: cea care apare devreme, cea medie și cea târzie. Datele arată că în România sunt înregistrate peste 135 de soiuri de cartofi. Cele mai delicioase specii de cartofi sunt: ​​cartofii galbeni, roz, roșii, mov. Deci, după cum vezi, alegerea cartofilor nu este ușoară.

Proprietățile nutriționale ale cartofilor

Cartoful este o legumă care își are originile în America de Sud. Este cunoscut de mii de ani. Contrar credinței populare, cartofii sunt o legumă sănătoasă care nu contribuie la obezitate. În 100 g de cartofi fierți există aproximativ 71 de calorii, iar cauza valoarii calorice ridicate, în principal, de aditivi, de exemplu sosuri sau carne. În cartofi, însă, găsim fibre alimentare, vitaminele C și K, vitaminele B, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, mangan, fier și cupru. Se spune că, cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale. Merită să le incluzi în dieta ta zilnică. Cea mai mare valoare nutritivă se găsește în cartofii preparați la abut, la cuptor sau în coajă. Cel mai puțin valoros este piureul și cartofii prăjiți.

Proprietăți de sănătate ale cartofilor

Proprietățile de vindecare ale cartofilor au fost folosite de secole. Medicina populară profită de diverse tipuri de produse din cartofi, de exemplu, suc de tubercul crud, coji și cartofi fierți. Se indică faptul că:

  • Sucul din tuberculul crud ajută la tratarea arsurilor la stomac, hiperacidității, ulcerelor gastrice și duodenale și a constipației.
  • Cartofii cruzi tocați calmează arsurile, crăpăturile pielii, netezesc ridurile și netezesc pielea.
  • Tuberculii fierți ajută la crăparea pielii, netezesc pielea.
  • Cartofii fierți și piure sunt o mască excelentă pentru pielea obosită.
  • Faina de cartof sub formă de gel are un efect de înmuiere, antifungic și anti-bacterian asupra pielii.
  • Lăptișorul de făină de cartof servește ca mijloc de protecție a mucoasei gastrice (în timpul otrăvirii).
  • Glicemia din cartof este principalul ingredient în înlocuirea sângelui; în plus, influențează pozitiv munca mușchiului cardiac și a memoriei (potrivit oamenilor de știință canadieni, deja la 15 minute după consumul de cartofi, glucoza conținută în ei ajunge în celulele creierului).
  • Cartofii fierți și mărunțiți fac parte din masca de casă pentru tenul obosit. De asemenea, produsele cosmetice folosesc cartofii ca agent natural de reducere a ridurilor.

Soluție pentru cartofi sănătoși

proprietăți
fot. pixabay.com

Cartofii pierd multe vitamine și minerale datorită tratamentului termic, temperaturii, cojirii, spălării, gătitului, prăjirii sau coptului. Prin urmare, atunci când pregătești preparate din cartofi, merită să te asiguri, că aceste pierderi sunt reduse. Respectarea câtorva reguli simple te va ajuta. Ele spun:

  • Să cojești cartofii foarte subțire sau deloc, pentru că cei mai mulți nutrienți sunt localizați direct sub piele; cartofii pot fi așadar copți sau gătiți cu tot cu coajă; se recomandă pregătirea cartofilor pe abur, reducând astfel pierderile de vitamina C;
  • Cartofii nu trebuie ținuți curățați și tăiați în apă, deoarece aceasta reduce conținutul de minerale pe care îl conțin; cel mai bine este să le decojești și să le tai imediat înainte de a le găti;
  • Cartofii se fierb cel mai bine într-o cantitate mică de apă și, de asemenea, cu foarte puțină sare.

Contraindicații pentru consumul cartofilor

Cartofii din dietă ar trebui să limiteze persoanele cu insuficiență renală. Potasiul conținut în ele poate contribui semnificativ la dezvoltarea bolii. Cantități mici de cartofi pot fi consumate și de persoanele cu boli reumatice.

Cum să cumperi cartofi buni?

Pentru a cumpăra cartofi buni, verifică soiul de pe etichetă. Informațiile despre specie se găsesc, de obicei, în hipermarketuri, piețe și piețe rareori atunci când le obținem. Când cumperi cartofi, este bine să verifici dacă nu sunt prea fermi și verzi. Acest lucru înseamnă că au fost depozitate slab și pot provoca intoxicații alimentare. Solanina, un compus găsit în cartofi, va fi responsabilă pentru aceștia, a cărui concentrație crește odată cu depozitarea precară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here