Zahăr sau îndulcitor?
fot.pixabay.com

Zahărul este un produs alimentar de bază în fiecare casă. Cu toate acestea, suntem din ce în ce mai conștienți de efectele nocive ale acestuia. Prin urmare, mulți oameni doresc să înlocuiască zahărul cu ceva mai sănătos, dar la fel de dulce. Ca alternativă a zahărului, sunt indicați îndulcitorii naturali mai puțin calorici și non-nutritivi. Selecția lor este destul de mare. În loc de zahăr, de obicei alegem stevia, eritritolul și xilitolul. Iată care este mai bun, zahărul sau îndulcitorul?

Îndulcitor sau zahăr? Multe persoane care doresc să mănânce sănătos se confruntă cu această dilemă. Răspunsul la această întrebare este căutat și de către persoanele care urmează o dietă, care luptă cu excesul de greutate și obezitate. Bolile care necesită o alternativă la zahăr sunt, de asemenea, bolile asociate cu creșterea glicemiei, de exemplu, diabetul. Trebuie să ne gândim la un îndulcitor în loc de zahăr, dar trebuie să aveți în vedere care este cel mai bun îndulcitor.

Îndulcitor artificial sau natural?

Atât îndulcitorii artificiali cât și cei naturali sunt disponibili pe piață. Ambele pot înlocui zahărul. Aspartamul este recomandat ca îndulcitor artificialÎndulcitorii artificiali sunt sintetizați în laborator.

Zahăr sau îndulcitor?
fot.pixabay.com

O  altă alternativă sunt îndulcitorii naturali, de exemplu stevia, eritrolul și xilitolul. Îndulcitorii naturali sunt considerați sănătoși și mai buni pentru organism, așa că este mai bine să optați pentru aceștia. Îndulcitorii naturali sunt obținuți din plante, astfel încât pot fi mai sănătoși decât zahărul și înlocuitorii artificiali. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că utilizarea regulată a îndulcitorilor pentru o lungă perioadă de timp poate afecta organismul uman. De asemenea, merită menționat faptul că nu orice îndulcitor este la fel de valoros și are același efect. 

Îndulcitori naturali – ce trebuie să știți despre ei?

Contrar credinței populare, îndulcitorii naturali nu sunt întotdeauna sănătoși. Unii dintre ei pot afecta organismul. Pentru a evita efectele negative ale îndulcitorilor, trebuie să-i descoperiți pe cei sănătoși. Aceștia includ:

  • Stevia – este un îndulcitor din legume care este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, fără calorii și are un indice glicemic zero; stevia se caracterizează printr-o aromă specifică, de mentă, care are și note amare; stevia nu afectează dinții – nu formează carii; Alte avantaje ale acestui îndulcitor natural includ: scăderea tensiunii arteriale, regenerarea țesuturilor, activarea bactericidă și antifungică; Stevia trebuie consumată la maximum 4 miligrame pe kilogram de greutate corporală pe zi;
  • Xilitol – acesta este zahărul de mesteacăn; are gust de zahar normal, dar are o aromă de mentă; în 100 g, veți găsi doar 240 de calorii; se distinge printr-un scăzut indice glicemic de 7; zahărul de mesteacăn are proprietăți anti- carie, crește absorbția calciului, previne dezvoltarea micozei; doza recomandată este de 15 grame pe zi; depășirea acestei cantități poate provoca diaree;
  • Eritritolul – este produs din glicerina uzată; obținut în mod tradițional din fructe; îl puteți recunoaște prin gustul său fresh; eritritolul conține aproximativ 65% din dulceața zahărului, în 100g conține de la 20 până la 40 de calorii și are un indice glicemic zero; eritritolul, ca îndulcitor, nu provoacă carii; trebuie consumat în doză de 50 g pe zi; dozele mai mari au efect laxativ; 
  • Tagatoza – este formată din d-galactoza, care este formată natural în lapte și unele fructe; conține 92% din dulceața zahărului și același gust; conținutul său caloric este de 150 în 100 g și un indice glicemic de 7,5; nu provoacă carii, acționează pozitiv asupra florei bacteriene intestinale, susține sistemul digestiv, întărește imunitatea; doza maximă de tagatoză nu a fost încă determinată.

Atenție la îndulcitorii naturali!

Îndulcitorii naturali nu sunt întotdeauna sănătoși. S-a deovedit că unele dintre ele pot crește glicemia la fel de mult ca zahărul tradițional. În consecință, utilizarea lor determină o creștere a grăsimii corporale, creșterea în greutate și dezvoltarea bolilor. Îndulcitorii naturali, cum ar fi siropul de agave, siropul de arțar, siropul de glucoză-fructoză, melasa și miere trebuie folosiți cu precauție și cu moderație.

Zahăr sau îndulcitor?
fot.pixabay.com

Ce mai bun, zahărul sau îndulcitorii artificiali?

Îndulcitorii artificiali precum aspartamul sau acesulfamul de potasiu, pot înlocui eficient zahărul tradițional, deoarece au mult mai puține calorii decât acesta și un indice glicemic mai mic. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că utilizarea prelungită de îndulcitorilor artificiali poate provoca numeroase efecte secundare. De asemenea, supradoza este periculoasă. Care sunt caracteristicile îndulcitorilor artificiali?

  • acesulfamul de potasiu – este de 150 de ori mai dulce decât zahărul tradițional și, în același timp, nu are calorii; acest îndulcitor artificial îmbunătățește gustul și mirosul; doza indicată este cuprinsă între 9 și 15 g per kilogram de greutate corporală; supradozajul, precum și consumul prelungit provoacă dureri de cap, hiperactivitate, riscul bolilor cardiovasculare;
  • aspartam – poate crește nivelul glicemiei, deci este mai bine să nu-l combinați cu zaharuri simple; este la fel de dulce ca zahărul și are un gust specific; indicele său glicemic este 0; Utilizarea pe termen lung a aspartamului provoacă dureri de cap, hiperactivitate, greață, insomnie, crampe musculare, probleme de vedere și uscăciune, artralgii, probleme de memorie și creștere în greutate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here