Conopida verde – așa-numitul broccoli. Este o legumă gustoasă și sănătoasă, care poate fi cumpărată la orice magazin alimentar. Aspectul său seamănă cu conopida sau cu sparanghelul. Forma s-a neobișnuită nu îl împiedică să fie o sursă valoroasă de vitamine și minerale. Important este că, în broccoli găsim și antioxidanți care acționează ca anti-cancer și inhibă proliferarea radicalilor liberi. Descoperă proprietățile broccoli și cum poți servi conopida verde.
Broccoli aparține familiei brassica. Este inclus în plantele de cultură anuală. Broccoli poate fi recunoscut ca o tulpină lungă și groasă, ce se termină în vârf sub aspect de varză. Floriile de broccoli sunt mici și verzi. Broccoli are, de asemenea, frunze largi, ondulate. Trebuie menționat că toate elementele ce compun leguma broccoli sunt comestibile.
Vitamine și minerale conținute în broccoli
Broccoli este considerat ca un aliment nutritiv, adică unul dintre cele mai sănătoase. Totul pentru că, conține atât vitamine, cât și minerale. Leguma este o sursă valoroasă de potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, mangan și crom. Pe de altă parte, vitaminele bogate în broccoli sunt vitaminele C, K din grupul b și acidul folic. Alți nutrienți găsiți în conopidă verde sunt proteine, fibre dietetice, luteină, zeaxină, flavonoide și beta-caroten.

Broccoli într-o dietă de slăbire
Broccoli este o legumă care ar trebui inclusă într-o dietă de slăbire. Acest lucru se datorează faptului că conține doar 35 de calorii în 100 de grame. Proprietățile de slăbire a broccoli sunt influențate nu numai de cantitățile mici de calorii ce o conțin, ci și de proteine și fibre alimentare. Acestea determină ca broccoli, să fie sățios mult timp și împiedică gustarea dintre mese.
Conopida verde funcționează nu numai în dietele de slăbire, ci și în meniul vegetarian. Leguma vă permite să suplimentați nivelul de proteine din organism. Proteina care se găsește în conopida verde este similară proteinei care se găsește în cerealele și produsele din carne.
Proprietățile sănătoase ale legumei broccoli
Despre proprietățile sănătoase ale legumei broccolii, se vorbește mai ales în contextul antioxidanților ei. Acestea apar în conopida verde sub formă de sulforafan. Antioxidanții inhibă înmulțirea radicalilor liberi și le blochează efectele negative în organism. Proprietățile legumei broccoli sunt:
- Efectul antitumoral – antioxidanții conținuți în broccoli previn mutațiile din ADN, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și le elimină, în timp ce nu distrug noi țesuturi; este indicat că broccoli are cel mai bun efect preventiv asupra cancerului de sân;
- Antiinflamatoare și antibacteriană – datorită acestui fapt, o dietă bogată în broccoli împiedică dezvoltarea ulcerului duodenal și a stomacului;
- Inhibarea dezvoltării reumatismului, cataractei, degenerării maculare și bolilor cardiovasculare;
- Deblocarea arterei;
- Îmbunătățirea activității sistemului circulator în reglarea nivelului tensiunii arteriale, consolidarea vaselor de sânge, reglarea metabolismului lipidelor, depunerea plăcii, reglarea coagulării sângelui și formarea sângelui;
- Reglarea echilibrului de apă și electroliți și îmbunătățirea funcției rinichilor;
- Reglarea sistemului nervos – este indicat faptul că o dietă bogată în broccoli este de a îmbunătăți starea de spirit, concentrarea și memoria;
- Acțiune preventivă în domeniul bolilor oculare, în special a celor legate de vârstă;
- Îmbunătățirea stării și aspectului pielii, rezervorului conjunctiv, articulațiilor și tendoanelor – acest lucru se datorează faptului că vitamina C conținută în broccoli este o componentă esențială a sintezei de colagen;
- Acțiune preventivă și terapeutică în domeniul diabetului – datorită indicelui glicemic scăzut, broccoli ajută la menținerea nivelului adecvat al glicemiei;
- Contribuie la dezvoltarea pozitivă a fătului, datorită conținutului de conopidă verde de acid folic.
Cum să gătești și cu ce să combini broccoli?
Broccoli mâncat în cantități mari poate provoca balonare și gaze. Pentru a le preveni, se recomandă combinarea broccoli cu condimente precum usturoi, ghimbir, mărar și chimen. Broccoli poate fi servit în multe feluri. Este bine să-l consumăm crud, când conține cele mai multe vitamine și minerale. În timpul tratamentului termic, antioxidanții valoroși se descompun. Pentru a reduce acest lucru, este bine să gătiți broccoli la aburi sau să gătiți la o temperatură nu mai mare de 76 de grade Celsius. Leguma preparată în acest fel este excelentă ca adaos la feluri principale, plăcinte, paste, salate și pizza. De menționat este faptul că proprietățile anticancerigene ale conopidei verzi pot fi întărite servindu-l cu muștar, ridiche neagră sau wasabi.

Cum să gătești broccoli?
- Leguma trebuie spălată complet sub apă curgătoare.
- Florile din tulpină trebuie tăiate iar tuplina, în felii – este comestibilă, gustoasă și conține mulți nutrienți.
- Legumele tocate se pun într-o oală cu apă clocotită timp de 5 minute. Adăugați 1 lingură de oțet în apă. La sfârșitul procesului de gătit, ar trebui să presărați leguma cu suc de lămâie, astfel încât să își păstreze culoarea verde.
- Broccoli fiert trebuie scurs și clătit sub apă curentă.