Broccoli este gustos și sănătos. Este o legumă cu un aspect, care amintește de conopida, mai populară, sau sparanghel. Broccoli aparține familiei brasicaceelor. Are proprietăți de sănătate foarte bune și conține o mulțime de vitamine și minerale. Pe lângă acestea, în broccoli găsim antioxidanți extrem de puternici, care inhibă reproducerea și distrug radicalii liberi de oxigen deja formați. Antioxidantii sunt extrem de importanți în prevenirea cancerului și protejează organismul împotriva bolilor si infecțiilor mai puțin grave. Descoperă proprietățile broccoli.
Broccoli se cultivă o dată pe an. Au o tulpină lungă și groasă, care se termină cu o inflorescență numită rubeolă. Inflorescența de broccoli conține flori mici, fructe verzi care sunt comestibile. În plus, broccoli conține frunze largi, ondulate și mereu verzi. Toate elementele legumelor sunt comestibile și fiecare conține nutrienți.
Proprietăți nutritive ale broccolilor
Broccoli este considerat una dintre cele mai sănătoase legume. În conopida verde, cum este altfel numită broccoli, vom găsi atât vitamine, cât și minerale și substanțe nutritive. Broccoli este o sursă excelentă de potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, mangan și crom. Vitaminele conținute în broccoli sunt, totuși, vitamina C, K, grupa B, acid folic. Leguma se distinge, de asemenea, printr-un conținut ridicat de proteine și fibre alimentare. De asemenea, valoroase în conopidă verde sunt compuși precum luteină, zeaxină, flavonoide și beta-caroten.
Câte calorii are broccoli?
Există doar 35 de calorii în 100 g de broccoli gătit. În ciuda conținutului caloric scăzut, broccoli oferă sațietate pentru mult timp, deoarece conține cantități mari de fibre dietetice. Datorită cantității mari de proteine, această legumă, poate fi o alternativă la carne sau produse din cereale. Datorită acestor proprietăți, broccoli este o componentă importantă a slăbirii și a dietelor vegetariene. Cu toate acestea, trebuie amintit că, la fel ca orice brasicee, conopida verde poate provoca balonare. Pentru a o evita, este mai bine să le combini cu usturoi, ghimbir, mărar sau chimen.
Proprietățile broccolilor
Se vorbește mult despre proprietățile de vindecare și profilactice. Leguma datorează acest lucru, în principal, sulforafanului, adică flavonoidelor. Este un puternic antioxidant. Această componentă se află, în principal, în broccoli. Aceasta înseamnă că proprietățile broccoli sunt:
- Efect puternic anti-cancer – substanțele conținute în broccoli previn mutațiile din ADN, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și le elimină, fără a distruge țesuturile sănătoase; compușii conținuți în broccoli au rolul principal de a preveni cancerul de sân;
- Antiinflamatoare și antibacteriene – o dietă bogată în broccoli ajută la combaterea Helicobacter pylori și inhibă dezvoltarea ulcerului gastric și duodenal;
- Reducerea riscului de reumatism, cataractă, degenerare maculară, boli cardiovasculare;
- Deblocarea arterei;
- Îmbunătățirea activității sistemului circulator prin scăderea tensiunii arteriale, consolidarea vaselor de sânge, reglarea metabolismului lipidelor, prevenirea acumulării de plăci, formarea sângelui și reglarea coagulării;
- Reglarea echilibrului de apă și electroliți și îmbunătățirea funcției rinichilor;
- Reglarea sistemului nervos – este indicat faptul că o dietă bogată în broccoli trebuie să îmbunătățească starea de spirit, concentrarea și memoria;
- Acțiune preventivă în domeniul bolilor oculare, în special a celor legate de vârstă;
- Îmbunătățirea stării și aspectului pielii, rezervorului conjunctiv, articulațiilor și tendoanelor – acest lucru se datorează faptului că vitamina C conținută în broccoli este o componentă esențială a sintezei de colagen;
- Acțiune preventivă și terapeutică în domeniul diabetului – datorită indicelui glicemic scăzut, broccoli ajută la menținerea nivelului adecvat al glicemiei;
- Contribuie la dezvoltarea fetală pozitivă.
Cum să pregătești un broccoli?
Trebuie amintit că broccoli este o legumă complet comestibilă. Cu toate acestea, trebuie să știi, că temperatura ridicată la prelucrarea acestuia, distruge ingredientele valoroase conținute în conopidă verde. Sulforafanul este primul component, care se desface. Din acest motiv, este recomandat să mănânci broccoli crud. În această formă pot fi adăugate în salate. Proprietățile anti-cancer ale broccoli vor crește, dacă leguma este combinată cu muștar, ridiche neagră și wasabi.
Broccoli poate fi, de asemenea, consumat fierbinte. Sunt un plus minunat la mâncărurile pentru cină. Legumele pot fi adăugate în paste, caserole, pizza sau carne. Pentru a nu pierde proprietățile valoroase ale conopidei verzi, cel mai bine este să o aburești maxim 4 minute sau să o blanșezi la o temperatură nu mai mare de 76 de grade Celsius.
Germenii broccoli
Dacă dorești să ai o dietă sănătoasă, poți opta nu numai pentru broccoli într-o formă complet educată, ci și la germeni acestuia. Germenii de broccoli sunt o sursă excelentă de fibre dietetice, vitamine B și antioxidanți. Proprietățile lor sunt similare cu conopida verde. Acest lucru înseamnă că, acestea împiedică dezvoltarea ulcerelor gastrice și duodenale, îmbunătățesc activitatea organelor nervoase, cardiovasculare și vizuale. Germenii de broccoli se prezintă sub formă de semințe mici. Le poți cumpăra în magazine alimentare sau supermarketuri obișnuite și să le crești singur.