Brănza de casă
fot.pixabay.com

 

Brânzeturile apar adesea pe meniul nostru. Ne place atât brânza albă (cottage), cât și cea galbenă. Astăzi, diverse brânzeturi pot fi cumpărate cu ușurință în magazine. Sunt disponibile numeroase tipuri, nu numai autohtone, dar și străine. Merită să ne amintim, însă, că până de curând brânzeturile se făceau acasă. Chiar și astăzi, brânzeturile de casă pot fi cumpărate în piețe. Sunt considerate sănătoase, naturale si ecologice. Se poate face brânză de casă, atât albă cât și galbenă. Rețetele nu sunt dificil de pus în aplicare. Vezi de unde să începi să faci brânză de casă.

Brânzeturile de casă sunt din nou în atenție. Le căutăm ca și produse naturale și ecologice. Acestea trebuie să înlocuiască brânza din magazine, care conțin în mare parte culori artificiale, coloranți și conservanți. Rețeta de brânză de casă este cunoscută de secole. Bunicile noastre au profitat de aceasta. Pe baza ei au format brânză de vaci și cașcaval.

Brănza de casă
fot.pixabay.com

Rețetă pentru brânză de casă albă

Brânza albă proaspătă, delicată și pufoasă (brânza de vaci) este un produs care funcționează bine ca parte a unui mic dejun nutritiv. Brânza albă poate fi cumpărată în magazin, dar dacă vrei să fii sigur că este naturală, cel mai bine este să folosești rețeta de brânză de casă. Cum să începi?

  1. Pentru a face brânză albă de casă, aveți nevoie de lapte nepasteurizat. Cel mai bine este să-l cumpărați la o fermă, acesta vien direct de la vacă. Dacă nu aveți această opțiune, puteți găsi lapte nepasteurizat în magazin. Se vinde într-o pungă sau sticlă. În plus, va fi nevoie de lapte acru pentru a produce brânză albă de casă.
  2. Laptele acru și laptele nepasteurizat trebuie fierte într-o oală, în proporții de jumătate și jumătate. Puteți adăuga o lingură de smântână sau iaurt. Laptele trebuie încălzit la foc mic până când brânza începe să se separe de zer. Trebuie amintit că lichidul nu poate fierbe foarte mult timp, deoarece brânza de casă va fi tare și galbenă.
  3. Zerul, împreună cu lichidul rămas trebuie turnat într-un săculeț din tifon sau într-o textilă subțire. Săculețul cu brânză trebuie să fie în formă de triunghi și cusută de-a lungul unei părți. Nu uitați că zerul rezultat din fierberea laptelui este un produs sănătos – îl puteți folosi pentru supă.
  4. Săculețul cu brânză se atârnă deasupra chiuvetei. Acest lucru este important, deoarece zerul va scurge încet din săculeț. Brânza, sub influența greutății se va strânge într-un întreg. O alternativă la agățarea săculețului este să o așezați pe o placă de lemn și să o acoperiți cu o a doua, apoi să o legați de chiuvetă într-un unghi mic, ceea ce va permite scurgerea lichidului. Lichidul ar trebui să picure toată noaptea, dimineața brânza de casă ar trebui să fie gata.

Cum se face cașul de casă?

Acasă, puteți produce nu numai brânză de vaci, ci și cașcaval. Pentru a-l face, ai nevoie de lapte proaspăt, de preferință de la un fermier. Rețineți că brânza de casă nu poate fi făcută din lapte dintr-o cutie UTH. Care sunt următorii pași în prepararea cașului de casă?

  1. Primul pas îl reprezintă acidifierea laptelui – asta înseamnă că ar trebui să se încălzească la 30 de grade Celsius și să se adauge la acesta aproximativ 200 ml de chefir, opțional iaurt. Întreaga compoziție ar trebui să fie amestecată cu atenție și după ce așteptați 15 minute, puteți adăugați 10 picături de cheag (îl puteți cumpăra în magazinele online pentru cheesecakes). Se amestecă ușor lichidul și se dă deoparte pentru a forma un cheag gelatinos.
  2. Formați un cheag de brânză cu mișcări lente. Folosiți un cuțit sau o spatulă cu o parte ascuțită pentru asta. Cheagul trebuie tăiat cu mâinile în dungi longitudinale, apoi în cuburi mici de 1,5 cm. Lăsați cubulețele câteva minute să se întărească.
  3. Apoi scurgeți și încălziți masa rezultată, îndepărtați zerul rezultat. Aveți grijă să nu deteriorați cuburile de cheag. Apoi turnați în 2-3 pahare apă încălzită la 50 de grade Celsius și amestecați ușor cuburile de caș. Scoateți apa rămasă și formați brânza. Așezați cuburile de brânză mărunțită pe un tifon dublu pliat și scurgeți zerul – nu stoarceți. Dacă doriți ca cașul de casă să fie de tip elvețian, trebuie să o puneți într-o matriță specială și să o apăsați cu o greutate. După 30 de minute, întoarceți brâna și faceți la fel. Lăsați brânza în această formă timp de 2 ore.
  4. La final, asezonați cașul de casă cu sare – puneți-l în saramură aproximativ o oră și întoarceți-l la fiecare câteva minute.
  5. Brânza de casă ar trebui să se maturizeze. În acest scop, ar trebui să fie învelit într-o pânză de in, pus pe o placă de lemn și așezat într-un loc unde temperatura este de 12-16 grade Celsius și umiditatea 65-80%. Brânza de casă se poate ține la frigider sau în beci. Ar trebui spălată cu saramură zilnic, după 2 săptămâni este gata, dar poate matura mai mult.
Brănza de casă
fot.pixabay.com

Brânzeturi de casă – merită să le faci?

Servitutea apare ca un nou hit. Tindem să luăm brânzeturi de casă de bună voie și mai des. Realizându-le singuri, suntem siguri că nu conțin conservanți și culori artificiale. Bine făcute, sunt gustoase și sunt perfecte pentru un sandwich sau pentru salate. Instrumentele de fabricare a brânzei de casă pot fi achiziționate de la numeroase magazine online. De remarcat este faptul că, deși unele rețete pentru brânză de casă par complicate, de fapt nu este așa. Pentru a face brânză de casă nu este nevoie de multă pricepere sau timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here