Curcuma
fot.pixabay.com

Turmericul sau curcuma este un condiment exotic din India. Această plantă crește în sălbăticie sau este cultivată în culturi din țările cu un climat tropical. O astfel de plantă se adaugă în multe feluri de mâncare. Aduce ea felului de mâncare, un gust și o aromă orientală. Cu toate acestea, merită să ne amintim că turmericul are, de asemenea, mari proprietăți de vindecare. În țările asiatice, se crede că un consum regulat de turmeric reduce riscul de cancer, în special pe cele ale tractului gastro-intestinal. Descoperă proprietățile turmericului – aurul indian.

Turmericul este asociat cu un condiment măcinat, galben, care poate fi adăugat în mâncăruri cu carne, pește sau legume. Acesta colorează puternic, de aceea se recomandă să nu exagerați cu cantitatea de turmeric adăugată în farfurie. Cu toate acestea, condimentul este folosit nu numai în bucătărie. De asemenea, este folosit foarte des în produse cosmetice. Se pot crea măști turmerice și diverse preparate de îngrijire a pielii. Acestea nu sunt recomandate doar pentru a îmbunătăți frumusețea, dar, de asemenea, pentru a ajuta cu diverse boli ale pielii.

Curcuma
fot.pixabay.com

Proprietățile sănătoase ale turmericului

Proprietățile sănătoase ale turmericului provin din fluxului de turmeric, din compusul valoros pe care îl conține, numit curcumină. Dă condimentului o culoare galbenă / portocalie intensă și are un efect pozitiv asupra corpului uman. Curcumina este un puternic antioxidant a cărui sarcină principală este de a lupta și proteja organismul împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt responsabili de accelerarea procesului de îmbătrânire a organismului și de provocarea bolilor periculoase, inclusiv cancer.

Curcumina face ca proprietățile curative ale turmericului să includă:

  • îmbunătățirea funcției hepatice (turmericul protejează și sprijină regenerarea ficatului, extractul poate fi utilizat pentru colangită și colecistită);
  • reducerea disconfortului ulcerului stomacal;
  • creșterea rezistenței organismului (este recomandată persoanelor cu răceli);
  • tulburări ale sistemului digestiv (inhibă secreția de suc gastric și previne balonarea sau constipația);
  • reducerea disconfortului rezultat din sindromul intestinului iritabil (IBS-Irritable Bowel Syndrome);
  • reducerea durerii bolilor inflamatorii a articulațiilor;
  • sprijinirea mușchilor cerebrale (printre altele, acționează ca o măsură preventivă pentru boala Alzheimer);
  • ajută în tratamentul depresiei prin creșterea concentrației de serotonină și dopamină din organism, adică hormoni ai fericirii.

Proprietăți de slăbire a turmericului

Turmericul este un condiment recomandat în dietele de slăbire. Compușii conținuți de turmeric îl fac benefic pentru sistemul digestiv și accelerează metabolismul. Toate acestea fac ca reducerea kilogramelor inutile să fie mai rapidă. Proprietățile de slăbire a turmericului provin, de asemenea, din faptul că dezvoltă organic celulele grase și chiar ajută în procesul apoptozei, adică autodistrugerea lor.

Nutriționiștii subliniază, totuși, că turmericul în sine nu este un agent de slăbire, ci poate ajuta doar la reducerea greutății. Pentru a profita de proprietățile de slăbire ale turmericului, condimentul este adăugat la diferite feluri de mâncare preparate. Nu este necesar să o luați sub formă de capsulă. Aflându-te la o dietă de slăbire puteți opta, de asemenea, la consumul de apă cu lămâie cu adăugarea de curcuma și alte condimente, de exemplu scorțișoară.

Curcuma
fot.pixabay.com

Contraindicații pentru utilizarea turmericului

Turmericul poate avea multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, trebuie amintit că, în unele cazuri, turmericul poate dăuna. Contraindicațiile pentru utilizarea turmericului se aplică în primul rând în sarcină. Condimentul stimulează uterul, ceea ce crește riscul de avort și alte complicații.

Turmericul trebuie de asemenea evitat de persoanele care suferă de colelitiază – condimentul poate provoca mai multă durere, de diabetici – poate scădea semnificativ nivelul de zahăr din sânge, să apară cheaguri de sânge – turmericul stimulează acțiunea acestora.

Doza de turmeric

Turmericul are o toxicitate scăzută, deci cantitățile mici nu sunt dăunătoare pentru organism. Doza zilnică recomandată este de 8 g de condiment. Efectele secundare apar numai atunci când luați 12 g de condiment pe zi. Acest lucru poate duce la diaree și probleme digestive. Pentru suplimentele alimentare, capsulele de turmeric trebuie luate conform instrucțiunilor producătorului, de obicei 21 de comprimate, câte una pe zi.

Turmericul în bucătărie

Turmericul, ca condiment asiatic, este ideal pentru preparate din această regiune a lumii. Merge perfect cu mâncărurile indiene. În bucătăria poloneză, turmericul se adaugă în supe, sosuri, mâncăruri, carne, salate, prăjituri, omlete și cocktail-uri. Turmericul cu pui este o combinație  foarte bună. Condimentul își valorifică gustul și evidențiază aspectul prin culori. Turmericul poate fi adăugat și la pilaf de orez și la orez cu lapte – condimentul va face aceste produse galbene / portocalii.

Turmericul în produse cosmetice

Turmericul este un ingredient ce se folosește în multe preparate cosmetice. Se adaugă rujurilor, fondurilor de ten și balsamurilor de păr. De asemenea, cosmetica adesea folosește uleiul de turmeric, care este o componentă a parfumurilor cu o notă orientală. De asemenea, puteți crea produse cosmetice de casă pe bază de turmeric. Cele mai populare, sunt măștile de față antiseptice și antiinflamatorii. Sunt dedicate tenului gras și acneic, precum și celor care suferă de decolorare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here