Alimente ecologice
fot.pixabay.com

Mâncarea ecologică a devenit foarte populară. Din păcate, înțelegerea etichetelor de pe alimentele organice poate fi foarte dificilă. Este într-adevăr hrana organică mai bună pentru sănătatea mentală și fizică? În ce fel diferă alimentele ecologice de alimentele non ecologice? Cât plătim pentru alimentele ecologice?

Ce reprezintă mâncarea ecologică? 

Termenul  „organic” se referă la modul de cultivare și prelucrare a produselor agricole. Deși reglementările diferă de la o țară la alta, de exemplu, în Statele Unite, agricultura ecologică trebuie cultivată fără a utiliza pesticide sintetice, gene modificate genetic (OMG), îngrășăminte pe bază de petrol și îngrășăminte pe bază de nămoluri.

Animalele crescute într-un mod ecologic pentru carne, ouă și produse lactate trebuie să aibă acces la surse de apă și să primească hrană organică. Nu li se pot administra antibiotice, hormoni de creștere sau niciun produs secundar animal.  

 

Vă prezentăm o comparație în tabelul de mai jos între produsele ecologice și non-ecologice:

Produse ecologice: Produse gătite în mod tradițional:
Cultivarea cu îngrășăminte naturale( gunoi de grajd, compost) Cultivarea cu îngrășăminte sintetice sau chimice.
Buruienile sunt controlate în mod natural (rotația culturilor, tăierea manuală și cultivarea). Buruienile sunt controlate cu ajutorul erbicidelor chimice. 
Dăunătorii sunt controlați prin metode naturale (păsări, insecte, capcane) și pesticide obținute în mod natural. Dăunătorii sunt controlați cu ajutorul pesticidelor sintetice.
Carnea, ouăle și lactatele ecologice: Carnea, ouăle și lactatele sunt convenționale:
Animalele din fermă primesc toate hrană organică, fără hormoni și fără OMG. Animalele din fermă primesc hormoni de creștere care accelerează creșterea, precum și hrană OMG anorganică.
Bolile sunt prevenite prin metode naturale, cum ar fi grajdurile și cotețele curate, pășunatul rotativ și o alimentație sănătoasă. Antibioticele și medicamentele sunt utilizate pentru prevenirea bolilor animalelor.
Animalele din fermă trebuie să aibă acces în exterior. Grajdurile pot avea sau nu acces la zona exterioară.

 

Beneficiile alimentelor ecologice

Modul în care alimentele sunt crescute sau cultivate poate avea un impact major asupra sănătății mentale și emoționale, precum și asupra mediului. Alimentele organice au adesea mai multe substanțe nutritive benefice, cum ar fi antioxidanții, decât omologii lor cultivați convențional, iar persoanele cu alergii alimentare, la substanțe chimice sau conservanți ajung de obicei să scadă în greutate și dispariția alergiilor când consumă o dietă bogată doar în alimente organice.

Alimente ecologice
fot.pixabay.com

Produsele organice conțin mai puține pesticide. Produsele chimice precum fungicidele, erbicidele și insecticidele sunt utilizate pe scară largă în agricultura tradițională, rămânând reziduuri pe (și în) alimente.

Mâncarea ecologică este adesea proaspătă, deoarece nu conține conservanți care o fac să dureze mai mult. Produsele organice sunt adesea (dar nu întotdeauna, așa că urmăriți de unde provin) sunt produse în fermele mai mici, în apropierea punctului de vânzare.

Agricultura ecologică este mai bună pentru mediu. Practicile agricole ecologice reduc poluarea, economisesc apa, reduc eroziunea solului, cresc fertilitatea solului și consumă mai puțină energie. Agricultura fără pesticide este, de asemenea, mai bună pentru păsări și animale, precum și pentru persoanele care locuiesc în apropierea fermelor.

Animalele crescute organic NU primesc antibiotice, hormoni de creștere și nici nu sunt hrănite cu subproduse de origine animală. Hrănirea animalelor cu subproduse animale crește riscul bolii vacii nebune, iar utilizarea antibioticelor poate crea tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. Animalele crescute organic au mai mult spațiu pentru mișcare și acces la mediu, ceea ce le face sănătoase. 

Carnea și laptele organice sunt mult mai bogate în unele substanțe nutritive. Rezultatele unui studiu european realizat în 2016 arată că nivelurile unor nutrienți, inclusiv acizii grași omega-3, au fost cu până la 50 la sută mai mari pentru carnea și laptele organice decât cele obținute în mod convențional.

Mâncarea ecologică este fără OMG. Organisme modificate genetic (OMG) sau alimente modificate genetic (GE) sunt plante al căror ADN a fost modificat într-un mod care nu poate apărea în natură sau în traversarea tradițională, cel mai adesea pentru a obține rezistență la pesticide sau pentru a produce un insecticid.

Mâncarea ecologică și mâncarea cultivată local

Contrar standardelor ecologice, nu există o definiție specifică a „alimentelor locale”. Poate fi cultivată în comunitatea locală, în regiunea voastră sau chiar în țara dvs.

Beneficiile alimentelor cultivate local

Finanțe: banii rămân în economia locală. Mai mulți bani se duc direct la fermier, nu pentru lucruri precum marketing și distribuție.

Transport: statisticile spun că numai în Statele Unite, de exemplu, distanța medie pe care un aliment o parcurge de la o fermă la o farfurie depășește 1.500 de mile. Produsul trebuie recoltat atunci când este încă imatur și apoi gazat pentru a se „maturiza” după transport. În mod alternativ, produsele alimentare sunt prelucrate puternic în fabrici folosind conservanți, iradiere și alte mijloace pentru a menține stabilitatea în transport.

Prospețime: mâncarea locală se recoltează atunci când este coaptă, deci este proaspătă și plină de aromă.

Micii fermieri locali folosesc adesea metode organice, dar uneori nu își pot permite să obțină un certificat ecologic.

Mâncarea ecologică la un preț accesibil- mai scumpă decât mâncarea tradițională

Alimentele ecologice sunt mai scumpe decât produsele convenționale. Cu toate acestea, cu siguranță este mai bine să plătești mai mult pentru produse de origine naturală. 

Alimente ecologice
fot.pixabay.com

În economia de piață, produsele de înaltă calitate au un preț mai mare. Acesta este un fapt inteligibil pentru consumatori și acceptat pe scară largă. Alimentele ecologice trebuie să îndeplinească cerințele stricte ale legislației poloneze și europene, iar calitatea acesteia este garantată de procesele de certificare și control. Datorită metodelor de producție intensivă a forței de muncă și tratamentelor naturiste (dar scumpe), nu numai că este mai sănătoasă, dar are și un gust mai bun.

Datorită faptelor de mai sus, prețurile de achiziție ale produselor agricole ecologice în cazul contractării sunt mai mari (cu cel puțin 30%) comparativ cu prețurile produselor convenționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here