poliurie
fot. pixabay.com

Laptele, ouă, soia, grâu, nuci și pește sunt printre cele mai comune alimente care provoacă alergii.

Alergiile alimentare pot provoca reacții grave și chiar fatale. De aceea este important să știi să recunoști o reacție alergică și să fii pregătit dacă apare.

Care sunt semnele și simptomele unei alergii alimentare?

În cazul unei alergii alimentare, organismul reacționează ca și cum ingredientul din dietă ar fi dăunător. Drept urmare, sistemul imunitar al organismului (care combate infecția și bolile) produce anticorpi, pentru combaterea alergenului alimentar.

De fiecare dată când alergenul este consumat, organismul eliberează substanțe chimice, cum ar fi histamina. Aceasta provoacă simptome alergice care pot afecta sistemul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea sau sistemul cardiovascular.

Simptomele alergiei alimentare pot include:

  • respirație șuierătoare,
  • probleme respiratorii,
  • tuse,
  • răgușeală,
  • dureri de stomac,
  • vărsături,
  • diaree,
  • ochi mâncărimi sau umflate,
  • urticarie,
  • erupție roșie,
  • umflătură,
  • scăderea tensiunii arteriale provocând amețeli sau inconștiență.

Alergiile alimentare sunt rezultatul unui răspuns imun incorect la un anumit nutrient. În cazul lor, consumul de cantități chiar mici al unui anumit aliment, poate provoca apariția unor afecțiuni sistemice severe, inclusiv șoc anafilactic.

Alergiile alimentare apar de obicei în primele luni de viață. La majoritatea copiilor, simptomele dispar complet dup[ 4-5 ani, care este, în primul rând, legat de maturitatea sistemului imunitar și dezvoltarea de reacției adecvate.

Ce este reacția alergică?

După ingestia alergenului, reacția poate apărea după câteva minute sau chiar până la două zile. Simptomele vizibile ale unei reacții alergice vor varia în funcție de copil, de severitatea alergiei și de doza de alergen consumat. O reacție alergică apare ori de câte ori un copil, care are alergie alimentară la un produs, îl consumă.

Intoleranța alimentară

Intoleranța alimentară reprezintă dificultatea în a digera unele alimente și o reacție fizică neplăcută la acestea. Intoleranța alimentară provoacă simptome precum balonare și durerile de stomac, care apar de obicei la câteva ore, după consumul alimentelor.

Alergiile alimentare sunt deseori confundate cu intoleranța alimentară din cauza simptomelor similare. Simptomele intoleranței alimentare pot include indigestie, gaze, scaune libere, dureri de cap și nervozitate. Intoleranța alimentară:

  • nu include sistemul imunitar
  • apare la persoanele care nu pot digera o substanță precum lactoză
  • poate fi neplăcută, dar este rareori periculoasă.

    fructe, alergie
    fot. pixabay.com

Cum să facem diferența între indigestia alimentară și o alergie?

Intoleranța alimentară nu este aceeași cu alergia alimentară. Iată câteva sfaturi despre cum le poți diferenția.

Alergia alimentară:

  • este răspunsul sistemului imunitar (apărarea organismului împotriva infecției) – sistemul tău imunitar tratează proteinele, care se găsesc în alimente, ca fiind o amenințare;
  • poate provoca simptome comune de alergie, cum ar fi erupții cutanate, respirație șuierătoare și mâncărime, atunci când mănânci o cantitate mică de alergen (aceste simptome apar de obicei rapid);
  • este adesea cauzată de anumite alimente – alergiile alimentare obișnuite la adulți, implică peștele, crustaceele și nucile, iar la copii lapte și ouă, precum și arahidele, alte tipuri de nuci și pește,
  • poate fi foarte gravă

Intoleranță alimentară:

  • nu implică sistemul imunitar – nu există reacții alergice și niciodată nu pot pune viața în pericol;
  • provoacă simptome care apar mai lent, adesea la multe ore după consumul unui aliment dat;
  • provoacă simptomele date, dacă mănânci destul de multe alimente (spre deosebire de alergii, unde doar urmele de ingredient pot provoca o reacție);
  • poate fi cauzat de multe alimente diferite;

Care sunt cei mai frecvenți alergeni?

Un copil poate fi alergic la orice aliment, dar acești opt alergeni comuni reprezintă 90% din toate reacțiile alergice la copii:

  • lapte;
  • ouă;
  • arahide;
  • soia;
  • grâu;
  • nuci;
  • pește;
  • crustacee, precum creveții.

Când ar trebui să introduce alergenii în dieta copilului?

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, sugarul trebuie să fie hrănit cu laptele matern, pentru cel puțin primele 6 luni de viață. Apoi, dieta sa trebuie variată cu produsele ulterioare.

Un sugar poate avea un risc crescut de a dezvolta o reacție alergică la componentele dietetice, dacă unul sau ambii părinți sau frați suferă de o afecțiune alergică cum ar fi astmul / dermatita atopică, eczema, febra fânului (boli regrupate și denumite adesea atopie) sau alergii alimentare. Dacă copilul tău are eczeme severe, este posibil să fie mai probabil să aibă alergii alimentare.

Când să introduce potențialii alergeni în dieta copilului – mărim dieta copilului

  1. Ar trebui să evit alergenii în timpul sarcinii?

Nu, evitarea alergenilor, chiar dacă copilul tău are mai multe probabilități de alergii alimentare, nu este recomandat în timpul sarcinii.

  1. Ar trebui să evit anumite alimente în timpul alăptării?

Nu, nu este recomandat să eviți alergenii în timpul alăptării. Acest lucru nu oferă niciun beneficiu pentru copil, cu excepția cazului în care este diagnosticată o alergie sau intoleranță alimentară. Un caz tipic este alergia la proteina din lapte de vacă, caz în care mama poate continua să alăpteze, dacă exclude sursele alimentare din proteina din lapte de vacă în propria sa dietă.

  1. Ar trebui întârziată introducerea de alergeni la vârste mai mari de 6 luni?

Dovezile recente au arătat că, nu există niciun beneficiu în întârzierea introducerii alimentelor solide, inclusiv alergeni, peste vârsta de 6 luni. Întârzierea introducerii de alergeni poate crește de fapt riscul, ca copilul tău să dezvolte o alergie. Când începi să introduci alimente solide în dieta copilului tău în jurul vârstei de 6 luni, asigură-te că introduci și alergenii comuni.

  1. Ar trebui să se introducă alergeni la vârsta de 4 luni?

Recomandările actuale și dovezile furnizate de cercetările privind alergia la arahide, susțin introducerea de alimente solide, inclusiv alergeni, în jurul vârstei de 6 luni, dar nu înainte de 4 luni de viață a sugarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here