Boala proteică reprezintă intoleranța alimentară la proteine ​​de origine animală și vegetală. De obicei, vorbind despre această intoleranță alimentară, ne gândim la copii, dar și la adulți pot apărea defectele proteice. Apar, de obicei, împreună cu alte alergii, de exemplu la acarieni, praf de animale, polen. Trebuie amintit că, deși defectul proteic este în principal alergia la proteine, citricele, cacao sau ouă pot fi, de asemenea, factori sensibilizatori. Baza tratamentului este întotdeauna eliminarea substanțelor alergene din dietă. Află despre simptomele defectelor proteice la copii și adulți.

Primele semne ale defectelor proteice apar deja în perioada fragedă. Copilul poate observa roșeață nefirească și obraji strălucitori, după ce a consumat produse care conțin proteine. Totuși, acestea nu sunt singurele simptome ale intoleranței alimentare.

Cauzele intoleranței proteice la copii și adulți

Cauza defectelor proteice la copii și adulți este un răspuns imun excesiv la unele proteine ​​animale și vegetale. Cel mai adesea, defectul proteic apare la copii și sugari și este rezultatul imaturității sistemului imunitar. În cele mai multe cazuri, trece în jurul vârstei de patru ani. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca intoleranța la proteine ​​să persiste de-a lungul vieții.

Se subliniază faptul că factorii de mediu, sunt o cauză importantă a intoleranței la proteine. Un răspuns excesiv la antigene poate fi rezultatul rămânerii în încăperi prea sterile și astfel pierderea rezistenței la agenții patogeni normali. Poluarea civilizației și expunerea excesivă la chimia gospodăriei și a alimentelor sunt de asemenea acuzate de stimularea reacțiilor alergice.

Intoleranța proteică – alergie la…?

Intoleranța proteică este alergia atât la proteinele vegetale, cât și la cele animale. Factorii de sensibilizare pot fi și alții. Produsele de sensibilizare sunt:

  • lapte (nu numai vacă, ci și capră și oaie),
  • produse lactate, brânzeturi,
  • pește și fructe de mare,
  • carne de vită,
  • făină de grâu (în principal gluten),
  • soia, linte, mazăre,
  • fructele cu coajă lemnoasă,
  • carne de vită,
  • cacao,
  • ciocolata,
  • migdale,
  • fisticul,
  • ouă de pui
roșeață
fot. pixabay.com

Alergenii deosebit de periculoși includ proteinele de arahide. Ele provoacă o reacție alergică intensă și violentă, care se poate încheia cu un șoc anafilactic care poate pune viața în pericol.

Simptomele alergiei proteice la adulți

Intoleranța la proteine ​​la adulți provoacă simptome tipice, relativ ușor de recunoscut. Aceasta înseamnă că intoleranța poate fi recunoscută rapid și se poate începe tratamentul. Simptomele intoleranței proteice la adulți sunt:

  • mâncărime;
  • roșeața pielii;
  • formarea leziunilor cutanate de tipul erupției atopice; acestea sunt mici coșuri roșii, care apar în grupuri mari; ele sunt localizate cel mai adesea la coate, genunchi și pe auricule;
  • dureri de stomac;
  • diaree,
  • balonare,
  • greață,
  • vărsături.

În plus, persoanele cu un defect proteic se pot lupta cu stomatită recurentă aftoasă, migrene, oboseală, umflarea mâinilor, a picioarelor și în jurul articulațiilor mici. Simptomele intoleranței proteice ​​se agravează după ce ai mâncat alimente cu proteine, ​​la care ești alergic.

În cazuri extreme – când intoleranța este foarte puternică sau se pot ingera cantități mari de proteine, poate apărea șocul anafilactic. Este diagnosticat de o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, conștiința afectată, umflarea acoperirilor, gâtului și laringelui, eritem intens. Trebuie amintit că șocul anafilactic este o stare de amenințare imediată pentru viață. Este necesară asistența medicală imediată pentru a preveni moartea.

Simptomele intoleranței proteice la copii

Simptomele unei intoleranțe proteice la copii, sunt similare cu cele diagnosticate la adulți. Se subliniază că simptomele tipice sunt:

  • Roșeață pe obraji;
  • Boala de reflux gastroesofagian colic;
  • Leziuni ale pielii sub formă de pete roșii și îndoituri la brațel și picioare, precum și leziuni longitudinale pe auricule;
  • Sânge fecal;
  • Tulburări în dezvoltarea fizică a copilului care se manifestă ca probleme de creștere;
  • Alimente frecvente în apă;
  • Hiperactivitate și anxietate.

Tratarea intoleranței alimentare la copii și adulți

Baza pentru tratamentul defectelor proteice este utilizarea unei diete de eliminare. Pacienții sau copiii cu diateză, trebuie să observe reacțiile și să învețe să recunoască ce produs crește simptomele intoleranței alimentare. Copiii și adulții cu un defect proteic ar trebui să urmeze o dietă compusă corespunzător și să urmărească compoziția alimentelor, pe care le cumpără. Ține minte că, urme de proteine ​​pot fi găsite în fiecare aliment. Astăzi, selecția produselor este facilitată, deoarece producătorii sunt obligați să indice compoziția produselor, precum și să marcheze pictogramele cu un bob de cereale pe cele, care conțin gluten. De remarcat este faptul că, datorită schimbării reactivității imunologice, unele proteine ​​pot fi, după retragerea de câteva luni, incluse înapoi în dietă și se verifice, dacă mai există o reacție alergică.

În cazul în care diateza proteică ia forma acută, se folosesc medicamente antialergice, antiinflamatorii și antipruriginoase. Dermul pe care apar erupțiile și modificările, necesită o îngrijire corespunzătoare – acest lucru trebuie făcut cu democosmetice, care au proprietăți hipoalergenice, hidratante și uleioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here