Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei. Este destinat să ofere organismului energie pentru a funcționa pe parcursul zilei. Micul dejun este important în special pentru persoanele care lucrează mental și pentru copii. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că, pentru ca micul dejun să-și îndeplinească rolul, acesta trebuie să fie hrănitor și sănătos. A mânca pe fugă un snack bar sau o chiflă nu aduce nimic bun. Descoperă rețete pentru un mic dejun rapid, sănătos și hrănitor.
Lipsa de timp, graba, trezitul devreme, lipsa ideilor sunt motivele pentru care renunțăm cel mai adesea la micul dejun. Drept urmare, corpul nostru este slăbit de la început și nu există energie care să funcționeze la capacitate maximă. Lipsa micului dejun provoacă senzația de foame și, ca urmare, pot apărea probleme de concentrare și memorare. Acest lucru poate împiedica dobândirea de noi informații și gândirea analitică. Deci nu există nici o îndoială că aceasta afectează într-un mod negativ învățarea și munca.
Meniul pentru micul dejun – ce mâncăm de obicei?
Un mic dejun standard în Polonia constă dintr-o băutură caldă, precum ceai, cacao sau cafea și sandwich-uri. De obicei, mâncăm pâine pe care punem mezeluri, cașcaval, brânză de vaci și mai rar legume. Adesea, pe mesele noastre, găsim ouă tari, moi sau sub formă de omletă. Unii dintre noi alegem cerealele cu lapte, pâinea prăjită sau fructele ca primă masă a zilei. Cu toate acestea, trebuie amintit că un mic dejun sănătos ar trebui să asigure aproximativ 30% din necesarul zilnic de energie și să conțină produse din întreaga piramidă nutrițională. Primul mic dejun trebuie consumat cel târziu la 1,5 ore de la trezire.
De ce să mănânci un mic dejun sănătos?
Se spune că prepararea unui mic dejun gustos, sănătos și hrănitor nu este nici dificilă, nici nu îți ia prea mult timp. Există o mulțime de idei și rețete. De ce ar trebui să le încercați?
- Luarea micului dejun oferă un senzație mai mare de sațietate și hrănire; datorită dozei de energie de dimineață putem funcționa eficient;
- Micul dejun îmbunătățește starea generală a corpului; datorită ei avem o memorie mai bună, absorbim informația mai repede, ne concentrăm mai ușor, ne crește creativitatea;
- Micul dejun elimină iritabilitatea, stările de spirit depresive, nervozitatea, hiperactivitatea;
- Micul dejun reduce riscul de obezitate și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase; persoanele care mănâncă micul dejun în mod regulat rareori suferă de excesul de greutate și obezitate; este dovedit faptul că o masă de dimineață reduce riscul acestor boli cu 30-200%;
- Micul dejun reduce riscul de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, sindromul metabolic.
Rețete pentru un mic dejun rapid, sănătos și hrănitor
Ovăz cu fructe uscate și proaspete – aceasta este o rețetă rapidă pentru micul dejun și o alternativă excelentă de sandwich tradițional; cel mai bine este să alegeți făină de ovăz și să le combinați cu nuci și stafide; Fructele de sezon pot fi un plus la terc