Nutriționiștii și medicii recomandă să măncâm puțin, dar de mai multe ori. Acest lucru duce spre îmbunătățirea sistemul digestiv, spre utilizarea energiei din mese în mod continuu, fără a depozita și pentru a sprijini pierderea kilogramelor inutile. Cu toate acestea, nutriția regională nu spune doar ce porții trebui să măncâm, ci și câte ar trebui să fie. Dieta modernă încurajează luarea a 5 mese pe zi. Această soluție ar trebui să fie cea mai bună pentru corpul nostru. Vezi ce să iei în considerare atunci când creezi un plan de dietă rațional și sănătos.
Dieta modernă presupune că cea mai bună recomandare pentru organismul nostru este consumul a 5 mese pe zi, la intervale de 3-4 ore. Acest model de nutriție este cel mai potrivit și, ar trebui utilizat atât de copii, cât și de adulți și vârstnici. Modelul de 5 mese pe zi a fost dezvoltat pe baza a numeroase studii științifice.
De ce ar trebui să măncâm 5 mese pe zi?
Mâncând 5 mese pe zi la intervale adecvate, ne asigurăm bunăstarea și sănătatea. Un astfel de plan de dietă afectează nivelul adecvat de insulină din sânge și previne salturile rapide de glucoză și depozitele excesive de grăsime. Cel mai bine este să măncâm des (la fiecare 3-4 ore), dar nu mult. Porțiile mici, nu vor împovăra sistemul digestiv și stomacul. În timpul pauzelor dintre mese, puteți găsi gustări sănătoase, de exemplu legume, nuci sau puteți bea apă minerală. În schimb, este inadmisibil să căutăm chipsuri, fursecuri și bomboane. Astfel de produse provoacă o creștere bruscă a glicemiei și intensifică senzația de foame. Ca gustări sănătoase sunt considerate de exemplu, țelina, morcovul, ridichea sau ardeiul. Aceste legume sunt sărace în calorii și bogate în vitamine și fibre.
Cum să planifici 5 mese pe zi?
Mulți oameni cred că 5 mese pe zi reprezintă prea mult – nu va timp să le mănânce. Cu toate acestea, se dovedește că planificarea rațională a acestora va satura stomacul și va evita foamea și, în același timp, nu va fi o supraalimentare. Un plan de nutriție cu 5 mese pe zi implică consumul:
- Mic dejun – aceasta este cea mai importantă masă a zilei; de preferință, asigură 25-30% din necesarul zilnic de energie; de exemplu, persoanele care mănâncă 2.000 de calorii pe zi ar trebui să mănânce un mic dejun cu 500 de calorii; merită să ne amintim, de asemenea, că un mic dejun sănătos trebuie să includă produse din toate grupurile nutriționale;
- Al doilea mic dejun – de multe ori îl uităm, dar este foarte important; ar trebui să fie o gustare puțin calorică care să ușureze foamea; este recomandat ca al doilea mic dejun să se apropie de aproximativ 100 de calorii; înseamnă că puteți servi, de exemplu, iaurt sau fructe;
- Prânzul – este o masă care oferă cele mai multe calorii în timpul zilei; este recomandat să mâncați produse fierte sau coapte fără adăugarea de grăsimi (este bine să limitați grăsimile la minimul necesar, dacă nu vorbim de produse sănătoase); un prânz sănătos constă din legume, pește sau carne; persoanele care urmează o dietă de slăbire și cei care au grijă de o figură subțire ar trebui să renunțe la sosurile bogate în calorii;
- Gustarea de după-amiază – ca un al doilea mic dejun, ar trebui să ofere 100 până la 200 de calorii și să-ți satisfacă foamea;
- Cina – se recomandă să mănânci ultima masă a zilei cu 2-3 ore înainte de culcare; valoarea sa calorică ar trebui să fie de aproximativ 300 de calorii; este bine dacă masa este ușor digerabilă și nu încărcă stomacul; o cină mult prea bogată, poate provoca dureri de stomac, balonare și un somn rău; nutriționiștii avertizează că nu trebuie evitată cina; abandonarea acesteia duce adesea la gustări de seară sau la trezire în miezul nopții din cauza foamei.
La ce oră să mănânci micul dejun, prânzul și cina?
Nutriționiștii consideră că este important nu numai ce mâncăm și de câte ori pe zi, ci și în ce momente. Se spune că cel mai bine este să mănânci micul dejun până la 1,5 ore după ce te-ai trezit. În al doilea rând, micul dejun trebuie să fie luat în primele ore ale dimineții, până la ora 12.00. Timpul pentru cină este de maxim până la ora 16.00, iar gustarea de după-amiază trebuie să fie luată la 2-3 ore distanță de prânz. Cina se consumă cu 2-3 ore înainte de culcare. Este bine să faceți o pauză minimă de 2 ore între mese.
Cum să înveți să mănânci 5 mese pe zi?
Pentru multe persoane, consumul a 5 mese pe zi este o adevărată revoluție în planul actual de nutriție. Adesea nu avem timp pentru mâncare, așa că luăm în mână un baton bogat în calorii sau chipsuri. Ar fi bine să renunți cât mai curând la astfel de obiceiuri pentru binele tău. La început, puteți seta o alarmă pe telefon în momentul în care trebuie să mâncați masa individuală. Alarma vă va informa că este timpul pentru mâncare și vă va împiedica să faceți pauze lungi între mese. O soluție bună pentru persoanele care nu au timp este să pregătească mesele pentru toată ziua și să le porționeze astfel încât acestea să fie mereu la îndemână. După câteva săptămâni, consumul a 5 mese pe zi ar trebui să intre în sânge și să nu fie o povară.
Păstrând planul de nutriție cu 5 mese pe zi și compunerea corectă a dietei, suntem siguri că organismul nostru nu va avea deficiențe de vitamine și minerale. Acesta va funcționa corect și nu ne va fi frică de supraponderalitate sau obezitate.